Niet toevallig

De manier waarop wij mensen tegenwoordig in het leven bij elkaar komen is niet toevallig, beslist niet toevallig. Onze levensbanen brengen ons met bepaalde mensen in contact en met andere mensen niet. Maar dat berust tegenwoordig geheel en al op de werking van het karma van de afzonderlijke mensen. Want wij staan nu aan het begin van een ontwikkelingsperiode die de voorafgaande karmische ontwikkelingen van de mensen op een bepaald niveau heeft gebracht.

Denk eens, hoeveel minder karma de mensen in de eerste tijden van de aarde-ontwikkeling hadden verzameld! Elke keer dat wij incarneren wordt er nieuw karma gevormd. Eerst moesten de mensen elkaar immers onder aardse omstandigheden ontmoeten, zonder dat ze vroeger al bij elkaar waren geweest, om nieuwe karmadraden te spinnen. Maar doordat we ons nu zo heel vaak op aarde geïncarneerd hebben zijn de omstandigheden langzamerhand zo geworden, dat we eigenlijk in de regel geen mens meer ontmoeten met wie we in vroegere incarnaties niet al het een en ander hebben doorgemaakt. De mensen worden bijeengebracht door wat ze in vorige incarnaties hebben meegemaakt. Het lijkt ‘toevallig’, dat deze of gene mensen elkaar ontmoeten; in waarheid berust dit op ontmoetingen uit vorige incarnaties, waar de krachten ontwikkeld werden die hen nu in zekere zin weer bij elkaar brengen.

Bron: Rudolf Steiner – GA 168 – Die  Verbindung zwischen Lebenden  und  Toten: Wie kann die seelische Not der Gegenwart überwunden werden?- Zürich, 10 oktober 1916 (blz. 95)

Vertaling: Annerie Marx – Overgenomen uit Eenzaamheid en Vervreemding – Uitgeverij vrij geestesleven, Zeist – 1983 (blz. 12-13)

737x1200

2 gedachtes over “Niet toevallig

  1. Bernard

    Heel goed om dit citaat onder de aandacht te brengen! Vanuit dit perspectief zoeken naar wat je jezelf voorgenomen hebt om te leren van, te ontwikkelen aan een niet zo makkelijk verlopende relatie met een vriend(in) of geliefde. Door de relatie proberen heen te kijken naar het karmische aspect ervan en daaruit te willen leren, je te willen ontwikkelen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s