Alle ontwikkeling is slecht en verwerpelijk, als deze uit eigenbelang gedaan wordt  

Er bestaat geen hogere ontwikkeling zonder dat anderen naar beneden gestoten (Duits: heruntergestoßen) worden. Het mineraal-, het planten- en het dierenrijk zijn op deze wijze omlaag gestoten. Dat is de grote tragiek, dat wie zich hoger ontwikkelt, een ontzaglijke verantwoordelijkheid op zich neemt. Elke heilige bewerkt dat een groot aantal wezens omlaag geworpen worden.

Als een dergelijk omlaag stoten niet plaats zou vinden, dan zou er geen ontwikkeling zijn. Opdat een mens zelf hoger ontwikkeld wordt, moet hij voortdurend wezens naar beneden stoten. Daarom is alle ontwikkeling slecht en verwerpelijk, als deze uit eigenbelang gedaan wordt; ze is alleen gerechtvaardigd omwille van andere wezens. Alleen degene die de omlaag gestotenen weer omhoog brengen wil, is capabel voor de ontwikkeling.

Bron: Rudolf Steiner – GA 93 – Die Tempellegende und die Goldene Legende/Aus den Inhalten der Esoterischen Schule – Berlijn, 5 juni 1905 (bladzijde 181)

Eerder geplaatst op 18 september 2017

025392c8939a3e9920dbd8e4351cdb5d

11 gedachtes over “Alle ontwikkeling is slecht en verwerpelijk, als deze uit eigenbelang gedaan wordt  

 1. Dt is misschien wel één van de allermooiste evocaties die ik ken van Steiner. Het is deze morele afweging die ik in welke vorm dan ook in andere occulte, religieuze, spirituele teksten, lezingen, cursussen moet tegenkomen, om de uitdragers daarvan te vertrouwen.

  De uitspraak vormt voor mij ook de basis voor mijn diepe liefde voor het materialisme. Omdat materialisme voor mij in wezen een niet te verwaarlozen drift vormt die onderdeel is van het leren herkennen van deze hoogste moraal.

 2. ANTON VAN ROOIJEN

  Anton,

  Dit citaat is niet eenvoudig in zijn geheel te bevatten,of lijkt wat tegenstrijdig te zijn.

  Ook heiligen zijn heilig worden door het verstoten van andere wezens.Daaruit is het mineralen-,
  het planten-,het dierenrijk en het plantenrijk onstaan.
  Het verstoten roept al gauw negatieve gevoelens op,een positieve ontwikkeling die zich kan voltrekken ten koste van andere wezens… (wel stelt Steiner hier de voorwaarde dat er geen
  enkel eigenbelang mag meesprelen!)

  1. Anton, inderdaad nogal moeilijk te bevatten. Ik heb dat bij veel van het werk van Steiner, dat ik het gevoelsmatig wel begrijp, maar denkend weer niet. Want wat moet men zich voorstellen bij het verstoten van anderen door de eigen ontwikkeling? Maar de belangrijkste gedachte lijkt me hier dat er geen eigenbelang in de ontwikkeling mag meespelen.

   1. Haike

    Ik kan me er wel iets bij voorstellen.

    Als je het iets groter trekt, kun je zien dat alles een geheel is. Maar binnen het geheel werkt het alleen maar met tegenstellingen.
    Als Steiner het had over de geneeskunde, dan sprak hij over boven- middengebied- en benedenpool als het de mens betrof. Was er iets mis in de bovenpool (hoofd) dan moest dat via de benedenpool gecorrigeerd worden of omgekeerd.
    Kijk je naar de longen dan adem je iets heel anders in dan dat je uit ademt, het is een orgaan wat wat zijn werkt doet bij gratie van de tegenstelling. Ook de fysieke beweging is compleet tegengesteld.

    Je kunt niet eens de tegenstelling daarvan opheffen, door te zeggen als je ’s ochtends opstaat: “Ik ga vandaag maar eens een dagje alleen maar inademen, of juist alleen maar uitademen, dat gaat niet, ik denk dat menigeen je met een mengeling van ongeloof en verbazing zou aan kijken of een hulpdienst gaan bellen…

    Bij het opgroeiende kind wat rond het 7e levens jaar zijn gebit inruilt voor het blijvend gebit en het aller hardste is wat een mens fysiek bezit, komt als tegenstelling het begin van het niet zichtbare, niet fysieke tastbare zelfstandig denken vrij….

    Zo zijn er nog wel meer voorbeelden zoals laatst ook genoemd werd hier, het is het Astrale lichaam en het IK wat zorgt dat het fysieke bloed door het lichaam stroomt, niet het Hart van de mens.

  2. Ik begrijp Steiner op dit vlak van occulte beschouwingen altijd maar als volgt, dat elk oordeel dat ik over zijn beeldentaal heb (e.g. ‘verstoten’) , bepaald wordt door mijn huidige zelfbewustzijn. Dat bewustzijn is zo geïndividualiseerd, dat mijn moraal sommige non-duale processen die buiten dat bewustzijn niet toelaat, ze bruut of onredelijk vind.
   Echter, sterrenstelsel vernietigen en creëren ook, dus wij ook…

   Als ik het voor elkaar zou krijgen om mij in te leven in het universele bewustzijn buiten mijn eigen individualiteit, dan zou ik wellicht begrijpen dat het niet om ‘verstoten’ uit enige individueel belang gaat (Ego etc), maar om een natuurlijk proces dat binnen een veel groter verband zijn functie heeft.

   Non-dualiteit, it’s a tough one:-)

   1. Haike

    Karma ontstaat juist daar waar het helemaal niet bedoelt is. Denk maar aan de pijl en boog. De pees van de boog moet bijgesteld worden om de volgende pijl even ver af te kunnen schieten als de vorige. Maar het is helemaal niet de bedoeling om de pees daardoor op te rekken, het gebeurt echter wel..

   2. mooi.. Wij zijn slechts een onderdeel van een veel groter proces, dat zijn dynamiek aan ons oplegt zonder dat we het al helemaal begrijpen…

 3. Haike

  Over ontwikkeling gesproken….

  Net op de site van de NOS gezien en gelezen: https://nos.nl/liveblog/2407351-marechaussee-houdt-wegen-bij-nijmegen-in-de-gaten-politie-beeindigt-illegaal-feest-in-den-haag

  Het zal ook wel weer verdwijnen daarom de tekst maar ook ff gekopieerd…

  11 UUR GELEDEN

  Duitse politie stopt illegale vaccinatiecampagne
  Op het vliegveld van de Duitse stad Lübeck is een illegale vaccinatiecampagne door de politie stopgezet. De Duitse autoriteiten vermoeden dat er mensen werden ingeënt met een vaccin dat niet is goedgekeurd. Zo’n 50 mensen zouden zijn gevaccineerd met het middel, nog eens 150 mensen stonden in de wachtrij om ingeënt te worden.

  De luchthaven is in het bezit van Winfried Stöcker, een ondernemer en uitvinder die zijn eigen vaccin heeft ontwikkeld. Stöcker heeft eerder zichzelf ingeënt met zijn eigen middel. De politie heeft nog niet bevestigd of er bij de opgerolde vaccinatie-actie het middel van Stöcker werd toegediend.

  De vaccins, de gebruikte spuiten en vaccinatielijsten zijn in beslag genomen. Het toedienen van een niet-erkend vaccin is een strafbaar feit.

  Je mag dus niet meer je eigen ontwikkeling stimuleren / volgen, je mag dus niet meer bepalen met welk vaccin je je wel of niet laat vaccineren, nee dat wordt voor je bepaalt, en die zelfde mensen bepalen dus ook waneer iets illegaal is of niet..

 4. stroes71

  In mijn interpretatie van dit citaat zit het verschil van met of zonder eigenbelang in de intentie van de betrokkenen bij de ontwikkeling. Gebeurt het uit liefde, dan kan het zo zijn dat de één wat inlevert bij de ander, maar dan gaat het gepaard met een enorm gevoel van dankbaarheid dat onuitwisbaar is en een vruchtbare bron richting toekomst doet ontspruiten.
  Gebeurt het uit eigenbelang, dan is er eigenlijk sprake van misbruik en destructie oftewel een gedwongen offer.

 5. stroes71

  De kruisiging van de incarnatie van Christus is voor mij persoonlijk het duidelijkste voorbeeld van wat Steiner in mijn interpretatie van dit door hem gegeven citaat bedoelde.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s