Hoe is de mens in feite gekomen tot wat we zijn vrijheid noemen, dat wil zeggen zijn mogelijkheid om te onderscheiden tussen goed en kwaad, om in vrijheid het goede of ook het kwade te doen? (2 – slot)  

Wat wij mensen vóór het midden van onze aarde-ontwikkeling niet bezaten, was de vrijheid van keuze tussen goed en kwaad. Bij de onderliggende natuurrijken kunnen we ook niet spreken van goed en kwaad. Het zou lachwekkend zijn om te spreken over de vraag of het mineraal zal kristalliseren of niet. Het kristalliseert zich, als de voorwaarden daartoe aanwezig zijn. Belachelijk zou het ook zijn om te vragen of de lelie zal bloeien of niet, of bij de leeuw te vragen of hij vrijwillig af wil zien van het eten en doden van andere wezens. 

Pas bij de mens en pas in ons ontwikkelingsstadium spreken we over wat we keuzevrijheid noemen. Een onderscheidingsvermogen tussen goed en kwaad schrijven we alleen aan de mens toe. En hoe nu de mens dit onderscheidingsvermogen verkreeg, dat wordt in de bijbel weergegeven in het grote symbool van de zondeval, in de daad van verleiding waar de duivel oftewel Lucifer aan Eva verschijnt en haar overhaalt om van de boom der kennis te eten. Daardoor is de keuzevrijheid voor de mensheid gekomen en daarmee heeft hij het tweede deel van zijn ontwikkelingsweg betreden. Net zomin als we bij het mineraal, bij de plant en bij het dier naar goed en kwaad kunnen vragen, net zomin kunnen we bij de mens vóór dit midden van de wereldontwikkeling naar vrijheid, naar goed en kwaad vragen.

Bron: Rudolf Steiner – GA 93 – Die Tempellegende und die Goldene Legende/Aus den Inhalten der Esoterischen Schule – Berlijn, 5 juni 1905 (bladzijde 173-174)

Eerder geplaatst op 17 september 2017  (10 reacties)

bernhard-hoetger-portrait-rudolf-steiner

Rudolf Steiner door Bernhard Hoetger

14 gedachtes over “Hoe is de mens in feite gekomen tot wat we zijn vrijheid noemen, dat wil zeggen zijn mogelijkheid om te onderscheiden tussen goed en kwaad, om in vrijheid het goede of ook het kwade te doen? (2 – slot)  

  1. Een exact jaartal is niet aan te geven, maar het was in het midden van het aardetijdperk Atlantis. Daaraan zijn drie andere aardetijdperken voorafgegaan. De naam van het eerste tijdperk ben ik vergeten, het was meen ik Hyperboa of zoiets. Het tweede was Polaris en het derde was Lemurīe en het vierde was Atlantis. We zijn nu in het vijfde aardetijdperk. Na dit vijfde aardetijdperk zullen nog twee grote aardetijdperken komen.
   Het vijfde aardetijdperk, waarin wij dus nu zijn, heeft 7 zogenaamde cultuurtijdperken van elk ongeveer 2160 jaar, waarvan we nu in het vijfde zijn. We zijn dus nu in het vijfde na-Atlantische cultuurtijdperk van de in totaal 7 grote aarde tijdperken. Ik doe dit uit het hoofd. Als ik iets fout heb geschreven, hoor ik het graag van kenners.

   1. We zitten, binnen de na-atlantische periode, nu in het Europese cultuurtijdperk (het heet iets uitgebreider maar hier komt het op neer). Hierna komt het Russische cultuurtijdperk en als afsluiter van die grote periode is er het Amerikaanse cultuurtijdperk.

    Ikzelf ben gefascineerd door Amerika en heb veel aan de idee dat alles dat wij momenteel waarnemen aan het Amerikanisme (wat niet per se hetzelfde is als de Verenigde Staten) in feite een feutale fase is van wat ooit een volgroeid cultuurtijdperk is.

    Het werpt zeer intrigerende vragen op aangaande alles dat nu tot ons komt als Amerikanisme

   2. Dank je. Leonie. Mijn geheugen is anders niet best. Ik weet bijvoorbeeld niet meer welk citaat ik gisteren hier neergezet heb.

   3. henri

    Het eerste zou Polaris zijn , erna komt Hyperborhea . ik verwar ze ook steeds …

 1. Ik dacht dat de volgorde was Polaire/ Hyperborese/ lemurisch/Atlantische/ Europese/ Russische/ Amerikaanse. Ik rekende uit betreffende de Appel en Eva ongeveer 16. 573 v. Chr. zonder rekening te houden met de pralaya voor het huidige cultuurtijdperk. Allemaal interessant , maar ingewikkeld.

  1. henri

   Niet dooreen mengen de Wereld tijdperken en de tijdvakken of cultuurperioden !
   De Wereldtijdperken komen uit 1 van 7 Vormfasen ( ook wel Globen genoemd ) , namelijke de 4de of fysieke Vormfase
   Wereldtijdperken of wortelrassen zijn : Hyperborhea, Polaris ,lemuria, Atlantis , Na-Atlantis , 7 Zegels , 7 bazuinen .
   De 7 tijdvakken of cultuurperiodes zijn onderdeel van alleen het Na- Alantische wereldtijdperk : Oud-Indische , perzische ,Egyptische , grieks-Latijnse , huidige , Russisch-Iranese, Amerkaanse
   :

   1. henri

    Correctie Wereldtijdperken : Polaris, Hyperborhea , Lemuria, Atlantis, ……Atlantis zou 1 miljoen jaar duren ,daarna de zondvloed , daar begint dan waar de Openbaring over spreekt e dan het 5de na-Atlantshetijdperk dat bestaat uit 7 maal 2160 jaarperiodes waar. Elke keer de zon door een sterrenteken gaat .

 2. Frans

  Ik voel mij nu niet iemand die gaat corrigeren. maar wat Ridzerd zegt over de volgorde vd tijdperken is het zo; (OPgezocht in tijdschriftje KORE, Arnhem)
  Aan het einde van het prayala vd Oude Maan verscheen er in de kosmische ruimte
  een hemellichaam. de incarnatie van de aarde die de zon en maan nog in zich droeg.
  Die eerste staat heette; het Polaire tijdperk.
  De 2e staat, (tijdperk), ontstond toen de zon zich losmaakte uit de deze samenstelling.
  Hyperborea was geboren!
  De derde staat ontstond toe de Maan zich losmaakte uit de algemene wereldbrei. (alles was vloeibaar!) De afkoeling zette in.
  Nu was de aarde geboren en ontstond Lemurie. In lemurie ontstonden ook de grote wereld dieren de Sauriers. Volgens Steiner een Arimanische ingreep. om de mensenlijke ontwikkeling te stagneren.
  Om te vermelden is dat op het ”moment” dat de Maan was uitgetreden onze planeet aarde in het heelal zichtbaar werd. Zo verteld R. Steiner.
  Onze aarde ontmoette andere planeten en hemellichamen.
  tot zover.
  Frans Wolbert.

  1. henri

   Ja klopt , de uittreding van de Maan zorgde ervoor dat de mens zich op stoffelijke wijze in een minerale wereld kon ontwikkelen , en Adam en Eva waren degene die zich als het sterkste ras het langst hadden kunnen standhouden op de aarde , de zon verschroeide en verstrakte letterlijk alles , dus moest er wel iets uittreden en de Maan bracht deiningen en golvingen en rekbaarheid teweeg . Vele mensen moesten daarom in tussentijd op andere planeten verblijven alvorens terug naar de arde te kunnen incarneren . Eerst toen de aarde van plantenstadium ( vloeibaarder ) naar het dierenstadium veranderde , kwamen hele grote dierlijke wezens , de eerste sauriers ,die eruitzagen als reusachtige drijvende schollen , op aarde . Dan kleinere sauriers en pas dan de echte mens . Er zijn ook vaak uitsluitend menselijke gebitten gevonden naast sauriers skeletten en de andere mensenbeenderen niet , wat bewijst dat het gebit , is in ivoor het meest en eerst verharde deel is dat uit het etherische is ontstaan .

 3. henri

  Nog iets over Adam en Eva periode ..

  Ten tijde van Atlantis , begint het 5 de tijdperk nadat er de 4 eerste tijdperken van de groepszielen geweest zijn , met name de Adelaar , de Leeuw , de Stier , en de Mens-dier . Daarover zegt Steiner in het boek de Apokalyps ( Ga 104 ) dat deze eerste vier tijdperken elk voor één hoorn gelden als latere verstoffelijking bij de mens . Dit zijn ook de dier-elementen die men in het beeld van de Sfinx ziet .
  De geslachtsdaad was in een volledig geestelijke sfeer gehuld .De mens zag daar beelden alsof iemand stenen achter zich wierp , men wist nog niets van het verschil der geslachten en er kwam nog niets op daarvan in hem .Pas ton de eerste kiem van ik-bewustzijn optrad werd hij zich bewust daarvan . Dat is het moment van Adam en Eva .Alleen het bovendeel van het lichaam was toen nog te zien .En dan begon men meer te zien en begonnen mensen zich te bedekken . Klederen zijn in feite een vast geworden (kleuren) aura , of astrale lichaam zou je kunnen zeggen .
  Het Adam en Eva verhaal situeert zich aldus in het 5 de Atlantische tijdperk . Het lentepunt lag toen in de weegschaal , en de zon stond toen dus in de lente in de Weegschaal als wij teruggaan van de huidige Vissen tijdperk ( 1415 n C ) komen we uit in de periode van ong. 14000 vC . Want we tellen 2160 jaar per sterrenteken niet te verwarren met sterrenbeeld .In 33 n C werd de dierenreim aan het lentepunt gefixeerd aan streentekens . Steiner be schrijf de aarde toen nog als een week organisme , net als een plant .Aldus vermeldt R Steiner : ” We hoeven niet verder dan te hoogste 15000 jaar terug te gaan om de tijd te vinden waarin de gehele aarde als gevolg van de heel andere zonnestand het voorkomen had van een plant , nog later van een dier . En uit de kosmische inwerking , die we aan de zon kunnen aflezen, kun je zen hoe de aarde s veranderd . [Ga 205 , 9 juli 1921 ]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s