Geschiedenis onbetrouwbaar

Iedereen die enig schoolonderwijs heeft gehad, krijgt een beeld van de geestelijke ontwikkeling van de oudheid, van de geestelijke ontwikkeling die aan het christendom voorafgegaan is. Maar bedenkt u eens hoe anders dit beeld zou zijn dat ieder mens krijgt, als de aartsbisschop Theophilus van Alexandrië in het jaar 391 niet zeven keer honderdduizend exemplaren verbrand had met de belangrijkste culturele documenten over Romeinse, Egyptische, Indiase, Griekse literatuur en hun geestelijke leven! 

Dus, stelt u zich eens voor wat er vandaag de dag in de boeken zou staan als deze zevenhonderdduizend rollen in het jaar 391 niet verbrand zouden zijn! En hieruit kunt u toch een beeld krijgen van hoe betrouwbaar de geschiedenis van het verleden is, als het alleen op documenten is gebaseerd, of beter gezegd hoe betrouwbaar het niet is! 

Bron: Rudolf Steiner – GA 175 – Bausteine zu einer Erkenntnis des Mysteriums von Golgatha – Berlijn, 1 mei 1917 (bladzijde 341)

Eerder geplaatst op 14 september 2017  (2 reacties)

Theophilos van Alexandrië

826

13 gedachtes over “Geschiedenis onbetrouwbaar

 1. Mooi.
  ‘De geschiedenis wordt geschreven door de overwinnaars’ – Napoleon.

  Gelukkig hebben we die geschiedenis niet nodig. We hebben het zelfstandig denken en de hogere functies van waarnemen om inspiratief voor onze wereld, en hen die haar overnemen, te zijn.

 2. stroes71

  Het is nooit volledig en altijd vanuit een bepaalde kant bekeken.
  Toch vind ik kennis van de geschiedenis onmisbaar bij het doorgronden van conflicten in het heden.

 3. stroes71

  Wat me nog te binnen schoot is ons DNA.
  Daar ligt geschiedenis in besloten die niet te vervalsen of verbranden is.
  Hoewel gaskamers en gentherapie daar uitzonderingen op zijn.

  1. Haike

   Gentherapie is geen uitzondering, Op het Louis Bolk instituut hebben ze al jaren geleden onderzocht hoe dat zit met een genetisch gemanipuleerde plant. Het toegevoegde gen verdwijnt na vier generatie’s daarna weer uit de plant. En dat is maar goed ook.

   1. Haike

    Nee helemaal niet, Ik kom uit een familie die sterk beïnvloed is door WOI en WOII. Daarvoor hoef je niet eens in een concentratiekamp gezeten te hebben. Dat klinkt misschien een beetje minachtend naar al die mensen toe die daar wel zijn geweest, maar dat is niet mijn insteek om het zo te schrijven.

   2. stroes71

    Haike ik refereerde aan je vergelijking tussen mensen en planten. Die leek me wat onvolledig om gentherapie op mensen goed te keuren.

   3. Haike

    Goed lezen wat er staat Stroes, ik maak geen vergelijking tussen mensen en planten als het om gen transplantatie gaat. Ik beschrijf dat het Louis Bolk instituut al jaren geleden heeft uitgevonden dat bij planten een ingebracht gen uiteindelijk niet blijft zitten. Of dat voor mensen dan ook opgaat weet ik helemaal niet.

   4. stroes71

    En wat betreft je vergelijking, je kunt onze lever misschien vergelijken met een plant, maar toch niet de hele mens dacht ik zo.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s