Het alledaagse en het geestelijke

Dat zou de plicht moeten zijn van degenen die opvoeders van de mensen willen zijn om ook in praktische zaken de brug te bouwen van wat geestelijk leeft en weeft in de wereld met wat er in het dagelijkse leven gebeurt. Omdat de God, het goddelijke, niet alleen leeft in waar de mens van droomt in wolkenhoogten, maar in het geringste alledaagse. Als u het zoutvat op tafel pakt, als u de lepel soep naar de mond brengt, als u voor vijf Pfennige iets van uw medemens koopt, in alle dingen leeft het goddelijke. 

En als men het geloof heeft: aan de ene kant is er het materiële, concrete, dat van lagere natuur is, en aan de andere kant het goddelijk-geestelijke, dat men ver van dit materiële, concrete moet houden, omdat het ene heilig is en het andere profaan, omdat het ene hoog is en het ander laag, dan weerspreekt men juist de diepste betekenis van een realistische kijk op de wereld: de werking en kracht van het hoogste, heilige, tot in de meest alledaagse ervaringen van mensen.

Bron: Rudolf Steiner – GA 193 – Der  innere  Aspekt des  sozialen  Rätsels Luziferische  Vergangenheit und  ahrimanische  Zukunft – Bern, 8 februari 1919 (blz. 40)

Advertentie

51 gedachtes over “Het alledaagse en het geestelijke

 1. stroes71

  De theorie en de praktijk.
  Practice what you preach.
  Het moederschap heeft me toch wel het meest over het gewicht van de waarheid van dit Steiner citaat geleerd.
  Het kan lang goed gaan, maar er komen altijd die momenten dat je ziet dat wat je werkelijk voelt en hoe je je werkelijk gedraagt veel bepalender zijn geweest voor je kind dan de woorden die je erbij hebt gebruikt. Niet dat woorden geen functie hebben, maar je kan via de manier waarop je naar het zout vraagt aan tafel soms meer van de geest overbrengen dan via een ritueel voorgedragen ochtendspreuk.

  Spirituele kennis uit boeken is een hele andere dan spirituele kennis uit ervaring.
  Of het is als gereedschap. Je kan mooi gereedschap hebben, maar het gaat uiteindelijk om wat je ermee bewerkt, welke werkelijkheid je ermee schept.
  Daarvoor is juist kennis van het materiaal nodig, materiële kennis. Natuurwetten.
  Nat-uur. Mens worden.

 2. Bernard

  Het geestelijke, niet-materiële is overal in en om ons heen; Goddelijke zowel als Ahrimanische en Luciferische krachten. De ontwikkeling van ons bewustzijn biedt ons de mogelijkheid deze krachten te herkennen.
  Met de Ahrimanische en Luciferische krachten moeten we leren omgaan om ons tot vrije wezens te kunnen ontwikkelen.
  Het gaat niet eens zozeer om het geloof, maar om het diep-innerlijk herkennen van deze krachten, hoe je ze ook noemt, daar bewustzijn voor te ontwikkelen en te weten-aanvoelen in welke situaties en hoe je je door deze goddelijk-geestelijke krachten dan wel Christus-krachten kunt laten inspireren!
  Alleen zo kunnen wij ons ontwikkelen tot geesten van de vrijheid.

  1. stroes71

   Je schrijft: . De ontwikkeling van ons bewustzijn biedt ons de mogelijkheid deze krachten te herkennen.
   Je kan het ook omkeren:
   De ontmoeting met deze krachten doet ons bewust worden.

 3. Bernard

  Nou, dat is helaas niet altijd zo – er zijn velen die zich door deze krachten laten verleiden tot winstbejag, machtsvertoon, ontkenning van de reële werkelijkheid, noem maar op.

 4. Haike

  Misschien helpt dit in de discussie:

  Een oude Cherokee indiaan geeft zijn kleinzoon onderricht over het leven.

  De kinderen van de indianen gingen niet naar school, zij werden door hun ouders en grootouders onderricht over het leven….

  “Binnenin me is een gevecht gaande”, zegt hij tegen de jongen.

  “Het is een afschuwelijk gevecht tussen twee wolven”.
  De ene wolf is slecht – hij bestaat uit woede, haat, jaloezie, verdriet, spijt, hebzucht, verwaandheid, zelfmedelijden, schuldgevoelens, wrok, minderwaardigheid, leugens, valse trots, superioriteit en ego.
  De andere wolf is goed – hij is vreugde, vrede, liefde, hoop, kalmte, nederigheid, vriendelijkheid, welwillendheid, medegevoel, vrijgevigheid, waarheid, compassie en geloof.

  “Binnenin jou woedt dezelfde strijd – en datzelfde geldt voor ieder mens.”

  Het wordt stil in de tent, de grootvader van de jongen pakt zijn pijp, begon die te stoppen, en steekt hem aan. Tijdens het roken, kijkt hij rustig naar zijn kleinzoon.
  Langzaam vulde de ruimte zich met een ietwat zoete geur afkomstig van de brandende pijp die zich verspreid door de schemerachtige ruimte in de tent.
  In de stilte is het zachte geluid te horen van een vijzel die gebruikt wordt door de kleinzoon’s grootmoeder. Die op de grens van licht en duister aan de wand van de tent zit toe te kijken, terwijl ze een aantal kruiden fijn maalt ter bereiding voor de maaltijd. Malend en rustig naar haar kleinzoon kijkend is ze benieuwd hoe hij zal reageren…
  De kleinzoon kijt in het vuur wat brandt en zijn warmte en licht door de tent verspreid, en denkt na over wat hij gehoord heeft. En vraagt dan aan zijn grootvader:
  “Welke wolf zal het gevecht winnen?”

  De oude Cherokee glimlacht, neemt zijn pijp uit zijn mond, wijst ermee naar zijn kleinzoon, en antwoordt eenvoudig:
  “De wolf die jij voedt.”

  1. He Haike! De replies lopen wat door elkaar, maar ik reageerde wel degelijk op een korte tekst van ‘stroes’ over haar achtergrond. Overigens lees ik nu pas jou replies, omdat ik gek genoeg van jou replies geen mail-alert krijg:-)
   Bij deze dus opgelost!

   1. Haike

    Techniek is dus blijkbaar ook niet feilloos. Ik krijg die mails-alert wel en daar stond toch echt dat je reageerde op Haike. Vandaar dat ik terug reageerde dat ik Stroes niet ben…. 🙃

 5. stroes71

  Ik geloof dat alle materie uiteindelijk een verdichting is van geest.
  De materie is eigenlijk hetgeen wat de geest reeds heeft uitgedrukt, een herinnering, een spoor.

  1. Mooi…

   Vergeef me dat ik daar weer iets tegenover zet en vergeef me ook dat het schijnbaar erg pedant klinkt:-) Maar ik loop al heel lang met dit gevoel rond en vind het lastig te omschrijven:

   Is niet alle Geest juist datgene, dat in cycli telkens weer, moet terugkeren tot wat wij ‘Materie’/’Beweging’ noemen? Omdat Geest uit Materie/Beweging geboren is en ook weer in haar opgaat? EN NIET ANDERSOM?!

   Zegt het niet iets over het lijden van de mens dat hij hunkert naar een geestelijk vergezicht en de ‘fout’ maakt te denken dat Geest de essentie is en Materie slechts het tijdelijke?
   Maar dat het juist andersom is?
   Want als dat zo is, verliezen wij ons Geestelijk vergezicht welliwaar, maar winnen de ongelimiteerde en beangstigende kracht van de Wil, om ALS materie (niet IN materie!!) tot bewustzijn te komen en ALS materie levend te worden voor het universum?

   1. stroes71

    Ik zie dat niet als een of/of kwestie.
    Ik zie het meer als een ademende beweging.
    Ik zal een filmpje plaatsen wat dat voor mij uitlegt.

  2. Dank je. Mooi. Ik zie alleen niet hoe het gerelateerd is aan mijn gedachtes over materie vs geest. Ik begrijp ook je positie niet. In de ene reply zeg je dat het geen kwestie is van of/ of. In het volgende zeg je dat je materie vergankelijk is en geest niet. Dat is in tegengesteld aan je eerdere bewering;)
   Nu weet ik niet meer wat je gedachten zijn over dit onderwerp:)
   Ik opper ook wel eens tegenstrijdigheden in mijn enthousiasme, dus ik begrijp de verwarring.
   Maar wat vindt je nou?;)😉

   Om in te haken op je laatste opmerking dan maar, ik denk inderdaad dat materie en geest een schijntegenstelling zijn. Geest is een metafysische versie van de christelijke hemel, waar alles goed en verheven is. ‘Geest’, in mijn opvatting, is uitgevonden als vervanging van ‘hemel’, om het lijden op aarde te verzachten en een uitvlucht te geven. Een excapism.

   Steiner is zo belangrijk omdat in de diepere lagen van zijn werk hij eigenlijk materie ziet als uiterste realiteit. Vandaar zijn term: geesteswetenschap De ‘sferen’ – engelen etc – die hij beschrijft zijn niets meer dan christelijke metaforen voor de essentie van de materie die wij zijn en die wij zullen verlichten – als materie zelf! – tot een volwassen universum.
   Materie en geest zijn onderdelen van ‘beweging’. En deze beweging draagt ALLE VERANTWOORDELIJKHEID voor de bewustwording van het universum.

   Er is geen geest.
   Er is liefde: materie🙏🏻🙏🏻🙏🏻🙏🏻🙏🏻

   1. stroes71

    Ik raak helemaal in de knoop als ik je denkwijze probeer te begrijpen.
    Ik had een hele lap tekst getypt maar kan het eigenlijk heel simpel uitleggen;
    Ik ben niet mijn lichaam, ik woon werk en reis, leef door het leven in dit lichaam.
    En doordat het onderhevig is aan de wetten der natuur, die in mijn voorstelling een weergave zijn van de wetten van de kosmos, leer ik door het reïncarneren er steeds meer bij. Dat groeiende bewustzijn blijft, de materie echter krijgt steeds een andere vorm. Maar in die andere vorm ligt dan wel het bewustzijn opgeslagen van voorgaande ervaringen. DNA.
    Ik kan niet met je meegaan in de gedachte dat Geest uit Materie/Beweging geboren is. Want waar komt de materie vandaan? Wat is de oorsprong?

   2. Je hebt een heldere en krachtige manier van formuleren! Dank!

    Ik ben bang dat ik een anti-klimax antwoord heb als ik zeg dat ik het beeld dat je schept zeer inspirerend vind.
    Ik ben zelf nog niet uit de gedachtes die ik met je deel. Maar ik ben iets op het spoor dat me inspireert en gelukkig maakt, hoe pathetisch dat ook klinkt.

    Er klopt iets niet met het idee van bezielde materie. Het is te gemakkelijk. Het doet geen recht aan de ongelofelijke ontroering die ik voel als ik bedenk dat materie – met name het minerale rijk waar ik een ongewone liefde voor voel – vanuit zichzelf en niets anders, tot liefde komt. Dat alle verantwoordelijkheid daar ligt en de stof het volledig uit zichzelf moet doen.
    Dat betekent dat alles dat wij aan ons bestaan en aan onszelf imperfect beschouwen, in wezen hoort bij het totaal aan energie dat beweging en evolutie is.

    Vergeet maar wat ik zeg, wellicht komen we via andere quotes die ,Ritzard hier plaatst (bless you man🙏🏻) tot gedachtes die de zaak weer van en andere kan benaderen….😉

    Voorlopig zetten jou reacties aan tot overdenking.

   3. Haike

    ingmarbeldmanIngmar schreef:

    Er klopt iets niet met het idee van bezielde materie.

    Dat verbaast me dat je dat schrijft want juist dat is juist iets wat gewoon fysiek waarneembaar is. En wel op het moment dat de Ziel zich terug trekt uit het fysieke lichaam. Een ontzielde fysiek lichaam blijft over, valt uit elkaar, en vergaat, of beter geschreven: wordt weer volledig opgenomen door moeder Aarde.

   4. Mooie laatste zin Stroes.
    Een van de voordelen van ouder worden is denk ik dat je de betekenis van je biografie iets meer in perspectief gaat zien. Zo lijkt het bij jou te gaan.

   5. stroes71

    Materie wordt gevormd door de chemie van verschillende bewustzijnsvormen.
    We denken dat we hele bewuste wezens zijn maar er zijn volgens mij ontelbare bewustzijnsvormen die we niet kennen.

   6. stroes71

    Hoe meer ik gestalkt wordt tijdens de coronacrisis op dusdanige wijze dat ik alleen een lichaam zou zijn, een besmettelijk lichaam nog wel, hoe meer mijn geest ontwaakt. Zo van wacht eens even, ik ben er ook nog! En we zijn allemaal anders, zelfs uniek! Ieder lichaam, én iedere gezondheid is uniek!
    Daar wordt totaal overheen gewalst in dit materialistische beleid uit lineair denken. Het is als een verkrachting van complexiteit. Verschillen moeten in acht genomen worden. Massavaccinatie zie ik als een zeer riskante onderneming waarbij het lichaam als een uniforme onpersoonlijke vleesfabriek wordt behandeld in plaats van als het erfgoed van een unieke ziel.

   7. Erg mooi wat je schrijft Stroes. Zeker over materie en bewustzijnsvormen. Zoals je het schrijft kan ik ee met mijn denken alle kanten mee uit.

    Ja, de Corona crisis is een culminatie van vele bewegingen. Een daarvan is het zijspoor dat ongeveer 150 jaar geleden van uit het Amerikaanse genomen is, waarbij de idee gevolgd werd om bij ziekte van een systeem er iets in te stoppen en niet de omgeving en het gedrag te vitaliseren..

    Benieuwd of we – met een gegroeid bewustzijn – weer op het hoofdsponsor kunnen komen. En dat verder gaan ontwikkelen, hand in hand met een verlichte technologie.

   8. stroes71

    Lol. Freudiaanse autocorrectie, zou dat ook bestaan?
    Verder, bedankt voor je fijne reacties. Ik moet er wel bij zeggen, ik weet ook niks zeker en loop vaak vast op gebrek aan wetenschappelijke kennis, toch ben ik altijd al zeer geboeid geweest door de diepte van het leven. Opgegroeid in een zeer materialistisch en verhard ingesteld nest zat ik onder biologie tijdens celleer de overeenkomsten op te sommen tussen cellen en mensen, en probeerde mijn plek in de familie te begrijpen aan de hand van de wetten der natuur.
    Ik meende te ontdekken dat alles onderworpen is aan dezelfde Orde.
    En te onderzoeken waar de grenzen van keuzevrijheid liggen.
    En wat er binnen die tijd en ruimte nou eigenlijk de bedoeling is. BeDOELing.
    De Duitse vertaling van doel is Ziel.
    Ook zo bijzonder. Woorden kunnen gaan spreken.
    Toch is logica zinloos zolang het alleen mijn eigen logica blijft. Iets wordt pas logisch als het het liefst unaniem gedeeld wordt.

   9. stroes71

    En over je gedachte/idee over of het zo zou kunnen zijn dat we eigenlijk materie zijn en de rest erbij verzinnen, nee het gaat er bij niet in.
    Want waar plaats je dan het fenomeen karma? Is dat dan ook een verzinsel?
    Tis net of ik achterstevoren moet hollen als ik me probeer in te beelden dat ik alleen materie zou zijn. En dan maar moet vertrouwen dat ik nergens tegenaan hol of te pletter val, of überhaupt niet weet dat ik er ben.
    Het kan gewoon niet waar zijn dat ik alleen een homp vlees met een bepaalde houdbaarheidsdatum zou zijn.
    Waar zouden al onze gedachten dan vandaan komen als we geen geesten zouden zijn.

   10. Ik begrijp je achteruit hollen:-)
    Maar ik moet me wel distantiëren van woorden als ‘verzinnen’, ‘verzinsel’ en ‘homp vlees’.
    Dat zijn termen die ik zelf nooit zou gebruiken in het uitleggen wat ik voel. Ik vind ze plat en veroordelend.

    In je antwoord maak je onderscheid tussen materie en geest en dat onderscheid maak ik niet. Daar zit hem denk ik de ‘pointe’.

    Het collectief aan menselijke aspecten dat door deze ‘tweedeling’ nu uit elkaar getrokken is en in aparte segmenten – geest en materie – is gecatagoriseerd, hoort voor mij juist bij elkaar. Je zou in die zin even makkelijk kunnen zeggen dat alles ‘geest’ is, als: alles is ‘materie’. Maar liever nog zou ik die twee termen niet gebruiken, omdat ze, net als het woord ‘God’, niet objectief meer gebruikt kunnen worden. Iedereen heeft er meteen een individueel idee bij, dat niet raakt aan wat de ander er mee bedoelt.

    Voor mij is materie bestaande uit dezelfde wetten als geest. Het is samengebald bewustzijn.

    verder:
    Het gaat mij ook niet zozeer om de vraag of Geest en Materie gescheiden zijn, maar meer om wat het scheiden van die twee DOET met het bewustzijn van de mens.
    Mijn inziens heeft deze scheiding veroorzaakt dat mensen, die zingeving zoeken, vaak deze scheiding gebruiken om ‘iets’ boven ‘iets anders’ te stellen. En meestal wordt dan Geest boven Materie gesteld (jou aanduiding ‘homp vlees’ is daar een van de vele voorbeelden van). Dat heeft tot gevolg dat aan een van de twee minder waarde wordt toegekend. Er wordt als het ware een ideaaltoestand gecreeerd (Geest), die na overwonnen verwarring (Materie) bereikt wordt.
    Daarmee wordt het eigen lijf, de driften, het lijden daaraan en eventueel de dood ‘vernicht’.

    Ik ben het radicaal niet eens met dit gevolg van die tweedeling. En zoek in eerste instantie – maar niet voorgoed – naar een gedachtespel, waarbij ik materie weer centraal stel. Daarbij kom ik uit bij een al weer 20 jaar geleden ontstane fascinatie voor lust en drift.

    Ik denk dat het grote probleem van onze tijd tweeledig is. Ten eerste die mensen die zich volledig overgeven aan het materiele, driftmatige en ten tweede hen, die het materiele zien als iets dat ten bate van de geest overwonnen moet worden. In beide gevallen is er geen gezonde verbinding met het driftmatige, of in meer filosofosche zin, Der Wille, zoals ik (met veel zweet) Schopenhauer begrepen meen te hebben.

    Ik kies voor de optie dat in het materiele alle wijsheid aanwezig is om het in zichzelf te begrijpen en te verlichten. zodat – poetisch gezegd – het materiele gaat zingen in het universum.

   11. stroes71

    Goed dat je me op die woordkeuze attendeert. Iets in mij is nog boos door persoonlijke ervaringen op dat gebied. En die boosheid is weer aangewakkerd door het haast sektarische coronabeleidsverloop.
    Ik raak een beetje de vraag achter ons gesprek kwijt, maar ik heb het vermoeden dat we naar hetzelfde kijken alleen een andere manier van benaderen kiezen.

   12. Stroes, Haike, Bernard en anderen, wat is jullie opvatting over waar deze ‘crisis’ heen leidt? Maken jullie je zorgen, of hebben jullie juist hoopvolle verwachting? Wat doet het met jullie persoonlijk?

   13. Haike

    Ik hoop van Harte dat er een besef/bewustzijn gaat ontstaan over wat ziekte en gezondheid nou inhouden, en dat ook ziek zijn een functie heeft.
    Dat ziekte bestrijden echt niet hetzelfde is, als gezondheid bevorderen, dat daar over nagedacht gaat worden.
    Nu ligt de focus alleen maar op bestrijden, bestrijden, onder de duim houden enz. enz. Niet op gezondheid bevorderen, hoe kan ik de weerstand/afweersysteem bij een patiënt omhoog halen.

    En zoals nu ook blijkt werkt het gebrekkig; in mijn directe omgeving zijn er 4 mensen die volledig gevaccineerd zijn, en toch daarna weer Covid kregen in isolatie moesten en 1 die in het ziekenhuis terecht kwam.

    Ik lach daar niet om, en ik denk niet zie je nou wel? Nee ik vind het een hele verdrietige zaak. Degene die heel hard lachen zijn de mensen bij Jansen, Astra-Zenica, Moderna, en noem ze allemaal maar op.Dar komen bakken met geld binnen.

    Dat een middel als Bryonia (Heggerank) wat ook in de Infludo van Weleda zit, een preventieve werking heeft tegen Covid achtige zaken, daar hoor je niemand over. Jammer… grote gemiste kans.

   14. Stroes en Haike, mooie antwoorden!
    ‘Dat ziekte bestrijden echt niet hetzelfde is, als gezondheid bevorderen’….. Dank Haike, dat klinkt als een open deur, maar als ik er over nadenk werkt hij verhelderend in elk debat over deze situatie. Dank. En Stroes, jij moet gaan schrijven als je dat al niet doet:-) Je hebt dat communicatief vermogen dat mensen die er zelf doorheen zijn gegaan hebben.

    Ja ,ikzelf strijd elke dag met een blok in mijn maag. Ik kijk geen regulier nieuws meer, maar stop langzaam ook met ‘alternatief’ nieuws, tenzij het over gezondheid, voeding, onderwijs, filosofie etc gaat.
    Al deze informatiebronnen leiden mij af van mijn creatieve werk en dat staat op 1. Ten tweede merk ik dat ik als mens, juist in deze periode, een enorme sprong maak in het verder tot bewustzijn brengen van mijn empathische vermogens. Ik strijd met boosheid, verdriet, arrogantie (het ‘ik ben wakker’ geneuzel:-)), etc….. Ik kijk elke dag even in de spiegel – zeker als op straat iemand weer met een grote, bange boog om mij heen liep – en zeg: ingmar, waar ben jij bang voor in het leven?
    etc etc….

    als ik geen zingevings-gevoel had dan weet ik niet of nog overeind stond.
    Nu ik dat wel heb, voel ik me als mens groeien en verder ontwikkelen.

    Het is wel mijn grote wens om tzt meer naar de natuur te verhuizen en gelijkgestemden te vinden in een of ander verband. Daar kan ik erg naar uitkijken.

   15. stroes71

    Ik kan niet zeggen dat het beter met me is gegaan sinds 15 maart 2020.
    Er werd een soort collectieve knop ingedrukt om een voor het blote oog onzichtbare vijand te gaan weren.
    Al gauw vond ik het hele zaakje stinken en gingen de radartjes werken. Dit en dat, toen en daar, zus en zo, veel maatschappelijke veranderingen die ik de jaren voorafgaand aan corona niet helemaal begreep, kregen nu een verklaring. Ik heb in deze geen dag meer getwijfeld aan een dubbele agenda van invloedrijke kringen.
    Ik ervaar een soort zwart gat ergens waar alles in gezogen dreigt te worden.
    Tegelijkertijd denk ik dan: dat ervaart een baby in wezen ook als de bevalling begint.
    We zijn vast ‘uitgedragen’. Zou wel aansluiten bij de 25 jaar geleden aangekondigde participatie samenleving.
    Het is niet meer vanzelfsprekend verzorgd te worden, we zijn beland op een punt dat we elkaar weer gaan leren verzorgen, en niet meer automatisch ieder voor zich waterdicht verzekerd zijn. En als zekerheden in de comfortzone weg dreigen te vallen moeten we leren leven in liefde en vertrouwen.
    Ik zie steeds het geluk bij ieder ongeluk.
    Maar diep van binnen weet ik dat ik geen idee heb hoe dit afloopt.
    Ik kan haast niets anders dan ‘go with the flow’. Ik voel maar één grens, en die trek ik bij verplichte vaccinatie.
    Daar zal het er op aankomen of ik ‘practice wat ik preach’.
    Dus ik ervaar tropenjaren, een survivaltocht, een op mezelf teruggeworpen staat van zijn, moedeloosheid ook soms, futloos, toch ook weer groeiend, net een soort barende toestand, een zwangerschap van mijn eigen nieuwe ik dat geboren wil worden.

   16. stroes71

    Ik heb ook redelijk fantasierijke gedachtegangen over overeenkomsten tussen het klimaatbeleid en gezondheidsbeleid. Ik vind beide beleidsvoeringen even dodelijk.
    Denk aan co2. Dat maakt de wereld groener. En meer groen zorgt voor regulering van de juiste temperatuur. Waarom wordt dat dan als schadelijk aangewezen? Iedereen slikt het voor zoete koek.
    Mensen zijn voornamelijk bezig met hun eigen comfortzones. Zijn stapsgewijs gehersenspoeld en bang gemaakt, al jarenlang is dit voorbereid, en ik zeg niet dat ik weet hoe het zit, en somehow it seems meant to be. Alles wat er gebeurt is ooit al geopenbaard. Net of we teruggaan in de tijd, maar dan heel bewust. Net of we ons alles gaan herinneren en begrijpen.
    Het is sterven en geboren worden tegelijk. En je hoeft er niet zo heel veel voor te doen, behalve eerlijk naar jezelf blijven kijken.

   17. stroes71

    Hartelijk dank, dat is vaker tegen me gezegd. Toch heeft de dialoog mijn voorkeur.
    Ik sleep koffers vol dagboeken mee iedere verhuizing maar moet er niet aan denken dat een ander ze zou lezen al die uitwerpselen van mijn geest.

   18. Haike

    Uitwerpselen van je Geest in al je dagboeken…

    Besef je dan wel dat je hier net zo goed Zieleroerselen achterlaat?

   19. stroes71

    @Haike Ja je hebt gelijk. Maar hier praat ik met anderen, ontmoet ik mensen, en dat geeft toch een hele andere dimensie dan wanneer je in je eentje reflecteert.

   20. stroes71

    @Haike
    Het schrijft gewoon heel anders als je weet dat een ander het leest dan wanneer je weet dat niemand het leest.
    Hetzelfde als dat je niet altijd alles zegt wat je denkt, zou je ook niet ieder geschreven woord aan een ander tonen.

   21. stroes71

    P.s. dat commune idee spreekt mij ook erg aan. De kibbutz was voor mij een plek waar ik wou blijven. Maar het familiesysteem overheerste nog dus ik volgde de patronen.

   22. stroes71

    Geesten die zich overgegeven hebben aan de wetten der natuur, het ‘naakte uur’. Tijd is een aards begrip.
    Waar we eigenlijk vandaan komen is geen tijd. Daar is alles in orde.
    Ik denk dat we opnieuw geboren willen worden omdat we in ons diepste wezen liefde zijn en liefde wil altijd geven, dus zolang er nog ellende is op aarde zullen we terug blijven komen.
    We zijn eigenlijk hele ijverige wezens maar als je vanuit reïncarnatie perspectief naar de huidige mening over ‘overbevolking’ kijkt, zie je hoe opgesloten we zijn geraakt in de materie.

 6. stroes71

  En als laatste:
  Ook geloof ik in een wet die gebiedt dat vooruitgang in de technologie gedragen of beschermd moet worden door een evenredige vooruitgang in de persoonlijke ontwikkeling.
  Ook dat vind ik een bewijs dat de geest de scheppende factor is in alles wat leeft.
  Wordt die wet veronachtzaamd, volgt er destructie. Wie niet horen wil moet voelen zogezegd.

  1. Technologie en persoonlijke ontwikkeling; helemaal met je eens!
   Ook voor het innerlijk begrijpen van Technon is het denk ik belangrijk om het materiele in ere te herstellen. Want Technon is voorlopig in het gebied van het materiele. Het driftmatige dat in ons lijf vrij komt bij het gebruik van technologie moet niet als ‘minder’ gezien worden, maar als datgene dat door het gebruik van technologie eindelijk bruikbaar wordt om technologie te bezielen. Blijven we het driftmatige als negatief beschouwen dan zal ook technologie ontzield blijven.
   Die cultuur die in een verre toekomst deze energie zal begrijpen en uitdragen, lijdt daar momenteel het meest aan. Het is een baby-stadium dat doorgemaakt moet worden.

 7. Het is leuk, om eindelijk eens met gelijkgestemden – en gelijk-wijzen – , die hier graag reageren, te sparren. Het is niet zo dat ik denk dat ik gelijk heb. Jij denk ik ook niet. Het is meer zoeken in de ‘verhalen’ die mijn bewustzijn creeert, en wat daarin zit dat bruikbaar is voor het verder ontwikkelen van ideeen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s