Misvatting

Lucifer en Ahriman zijn het meest schadelijk als ze niet gezien worden, als ze onzichtbaar blijven. Laten we aannemen dat iemand door ahrimanische krachten wordt gekweld. Wat zou daar het beste tegen zijn? Het beste zou zijn als hij een of ander soort afbeelding van Ahriman kon vormen en dat in de kamer zette. Tegen datgene waardoor men astraal gekweld wordt, is het beste middel het fysiek voor zich plaatsen. 

Het is een misvatting als men gelooft dat, wanneer men Ahriman voor zich ziet, men ook door Ahriman vervolgd zal worden. Het tegendeel is het geval. Men moet zulke dingen zichtbaar maken. Men mag daarbij echter niet nerveus worden, het mag niet zo zijn dat als men langs de Ahrimanafbeelding loopt en er onbewust naar kijkt, men een nabeeld in zich draagt. Want dan heeft men het onzichtbaar in zich, zodat men nerveus of opgewonden wordt.

Bron: Rudolf Steiner – GA 275 – Kunst im Lichte der Mysterienweisheit – Dornach, 30 december 1914 (bladzijde 67-68)

Eerder geplaatst op 13 september 2017  (11 reacties)

Rudolf-Steiner+Kunst-im-Lichte-der-Mysterienweisheit-8-Vorträge-gehalten-in-Dornach-vom-28-Dezember

PS Eerlijk gezegd moet ik er niet aan denken om een afbeelding van die kop van Ahriman in mijn huis aan de muur te hangen. 

29 gedachtes over “Misvatting

 1. Ik denk dat de misvatting rond L en A is dat het om krachten gaat die kwaadaardig zouden zijn. Deze krachten zijn echter niet goed of kwaad in zichzelf. Het gaat meer om de wijze waarop ze gehanteerd worden en met welke snelheid ze opgenomen worden in de mens.

  Een kracht die te snel of te langzaam wordt opgenomen in het bewustzijn, zou je kunnen aanduiden met ‘kwaad’, omdat het bewustzijn in verwarring raakt als het kennis opneemt zonder de vereiste morele zelfbeschouwing. En die laatste, in tegenstelling tot het vergaren van kennis, heeft bijna altijd meer tijd nodig omdat zij moet reflecteren op de aangeboden kennis.

  Voorbeeld:
  De behoeftes die achter het idee van Transhumanisme liggen zijn helemaal niet slecht, ze zijn alleen nog niet door onze morele en hogere krachten gekend. Die behoeftes komen dus te snel en zijn daardoor destructief voor ons.

  Steiner schreef ooit – ik parafraseer – dat van een waardige technologie (of geneeskunst?) gesproken kan worden als de laboratoriumtafel een altaar wordt.
  Mijn inziens spreekt hij zich hier uit over de relatie tussen mens en L en A.

  1. henri

   De schadelijkste werkingen zijn idd deze waarbij men het te snel erdoor wil jagen .alle ahrimanische wil iets vervroegen in de cultuur en is daardoor schadelijk . Had er geen tegenkracht geweest door het Mohammedanisme tegen de academie van Gondisjapoer dan hadden we toen al computers gehad , dank zij Ahriman want de arabische kennis was ontzettend groot .
   De Michael imaginatie helpt ook tegen het beeld van Ahriman .

  2. Maria

   Geestige discussie vandaag ..! Maar ,
   even zonder dolle,een altaar als laboratorium_tafel lijkt me een prachtig hoopvol beeld…

 2. GA 275, een mooie voordrachtenreeks. In mijn woonkamer hangt weinig aan de muur. Zou eigenlijk wel simpel – kostenbesparing – ingelijste reproducties van afbeeldingen van Steiner, Goethe, Nietzsche, het Goetheanum, de Mensheidsrepresentant en wat dies meer zij thuis om me heen willen hebben. Een aparte buste van Ahriman? Als ik het op de kop zou kunnen tikken, ja hoor.

  1. Nou, John, dan moet je wel alleen antroposofen ontvangen, want ieder andere bezoeker zal bij het zien van die rotkop van ahriman denken dat je niet helemaal goed spoort. Het tegendeel is waar, jij spoort meer dan goed. Maar ik zou nooit een afbeelding van ahriman in huis willen hebben.

   1. Ja veel mensen zouden schrikken kunnen schrikken, Ridzerd. Ik breng wat sardonische humor in. Op zijn tijd ook wel goed. En wat mensen van je denken of zouden kunnen denken op basis van je interieur, ach ze denken maar.

   2. M.L Heine

    Haha, ja ik ook niet. We zien hem al genoeg aan het werk in de buitenwereld en lucifer bij de new age figuren.

   3. Bernard

    Het tegenspel van Ahriman en Lucifer is onontbeerlijk, wil de mens zich tot morele zelfstandigheid kunnen ontwikkelen. We moeten ons bewust worden dat wij nooit vrije wezens kunnen worden zonder het vermogen Ahriman en Lucifer te volgen. En dit bewustzijn kunnen we ontwikkelen door het besef dat datgene wat Christus met zijn daad volbracht heeft, tenietdoet wat zich omwille van de menselijke vrijheid moest voltrekken.

 3. M.L Heine

  Hoe kun je deze afbeelding niet opnemen als die je steeds aan koekeloerd in het voorbijgaan? Ik heb een hooft van Steiner er staan wat zou dat met je doen? 🤔

  1. M.L Heine

   Ik heb trouwens het hoofd van de Christus van Rudolf Steiner in mijn woonkamer staan en ik moet zeggen dat deze afbeelding mij goed doet!

 4. Het is goed dat mensen hun eigen leefomgeving aankleden zoals ze dat zelf willen.

  Maar naast de humor meen ik het echt. Mocht ik toevallig ergens in een winkel, het lijkt me erg onwaarschijnlijk maar je weet maar nooit, een buste van Ahriman tegenkomen, die ik voor een schappelijke prijs op de kop zou kunnen tikken, dan zou ik het denk ik doen. Vervolgens zou ik goed nadenken waar ik hem zou plaatsen in mijn woning en nu ik er verder over nadenk: ik zou er op een boekstandaard Goethes epos Faust 1 en 2 naast plaatsen. En wat een bezoeker, visite, dan zou kunnen denken: of ik een satansvereerder zou zijn of een geflipte antroposoof of iets anders, they name it, laat me dan verder helemaal koud. Ik zou het wel kort en bondig toelichten met Goethes Faust.

  1. Laat het je echt koud, John, hoe anderen over jou of je interieur denken? Mij in ieder geval niet. Hier schiet me nog een voorval te binnen uit mijn eigen leven. Ik had net een nieuwe bank, toen er een goede kennis op bezoek kwam. Hij keek een beetje misprijzend naar de bank en zei: ‘Het is mijn smaak niet maar jij bent er blij mee, niet.’ Hij had wel vaker zulk soort opmerkingen, maar op dit moment schoot het mij wat in het verkeerde keelgat en ik werd wat kwaad. Toe zei hij: ‘Ik wil ook wel weggaan.’ Waarop ik zei: ‘Ja, sodemieter maar op.’ Ik heb hem daarna nooi meer gezien. Ik heb hem wel twee keer per e-mail excuus aangeboden, maar daar reageerde hij niet op.

   1. In absolute zin laat het me niet koud, Ridzerd. Maar ik wil wel zelf invulling geven aan mijn eigen leven. Zo bedoel ik het. Mooie anekdote. Ja zo kan het gaan. Kan me voorstellen dat je kwaad werd.

   2. Haike

    Er is een verhaal over Steiner die een afspraak heeft bij iemand thuis. Als hij daar dan aankomt wordt hem verzocht ff te wachten tot de heer des huizes komt. In die wachttijd kijkt Steiner belangstellend naar de boekenkast van de eigenaar. Tot die binnenkomt in de kamer waar Steiner wacht en in de boekenkast kijkt. Hij vraagt dan aan Steiner of die daar mee op wil houden omdat het als onaangenaam wordt ervaren.

    Een klant die bij mij in de boekwinkel was waar ik werk, zei ooit eens: Een stad zonder een boekwinkel is als een stad zonder Ziel… en het interieur van de bewoner van een huis, kan je inderdaad iets vertellen over wie hij of zij is.

  2. Haike

   In het boekje van Judith von Halle over de mensheidsrepresentant staan ook foto’s van voorstudie’s van de mensheidsrepresentant met o.a. losse koppen van Ahriman erin. Daar kijk ik wel naar, en hoe langer ik er naar kijk hoe meer er medelijden ik krijg…

 5. henri

  Hij zich rot omdat hij mensen misleidt en Steiner had hem missch beter ook zo afgebeeld . Wat een plezier moe die niet hebben , nu in coronatijden met die onozel schapen …grapje hoor

  1. Ja, ik begin me langzamerhand steeds meer te ergeren aan de aanpak van het Corona virus. In voorgaande jaren gingen er ook velen dood aan de griep. Maar ik heb nog nooit iemand gehoord die van mening was dat wegens de griep de hele wereld plat moet worden gelegd en iedereen gevaccineerd.
   En nu gaat het zelfs zo ver dat degenen die zich niet laten vaccineren de schuld krijgen, dat er een klein deel (naar schatting 1 op de 10.000 ) ernstig ziek wordt.
   Dagelijks krijgen we te horen dat duizenden besmet zijn, maar men zegt er niet bij dat maar heel weinig van die duizenden ziek worden. Men zou dan op zijn minst kunnen concluderen, dat de ziekte van nog iets heel anders komt dan van het virus.

 6. henri

  O ja Ridzerd , en nu heel Belgie. staat op zijn kop , want men overweegt verplichte vaccinaties , het begint bij de zorg , die krijgen 3 maand tijd of worden ontslaan als ze niet tegen eind april het laten doen . En men overweegt van verder te gaan . Want je weet als iets lukt dan wil het Beest meer … men is al/ bezig hoe de kerst zal gevierd worden het zal dan wel zonder de oma zijn, dat weten ze nu al !

 7. Theo

  Nog even geduld; zijn incarnatie is in aantocht. We zullen zien of zij die hem zullen zien hem zullen herkennen. Want beeld, portret en geïncarneerde mens zijn veelal op eerste zicht drie zeer verschillende dingen. Bovendien, onderschat de kracht van de fascinatie niet; zowel bij degene van wie het uitgaat als bij degene die haar ondergaat.

 8. Bernard

  Het tegenspel van Ahriman en Lucifer is onontbeerlijk, wil de mens zich tot morele zelfstandigheid kunnen ontwikkelen. We moeten ons bewust worden dat wij nooit vrije wezens kunnen worden zonder het vermogen Ahriman en Lucifer te volgen. En dit bewustzijn kunnen we ontwikkelen door het besef dat datgene wat Christus met zijn daad volbracht heeft, tenietdoet wat zich omwille van de menselijke vrijheid moest voltrekken.

 9. stroes71

  Ik vond het eerst wel aannemelijk.
  Maar toen dacht ik waarom zou je dat doen, een beeld van Ahriman in je kamer zetten.
  Nee hier snap ik niks van.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s