Akashakroniek beelden kunnen een bron zijn van grote misleidingen

De Akashakroniek is een schrift waarin alles opgeslagen (Duits: aufbewahrt) wordt wat ooit gebeurd is. Het is eigenlijk geen schrift in fysieke zin, maar het zijn beelden. U ziet bijvoorbeeld Cesar in alle situaties van zijn leven; niet wat hij eigenlijk gedaan heeft, maar de innerlijke impulsen, die hem tot zijn daden aangezet.

Deze akashabeelden hebben een hoge graad van leven en als men ze niet op de juiste wijze interpreteert, kunnen ze aanleiding zijn tot grote misleidingen. Ze zijn bijvoorbeeld een bron van veel spiritistische vergissingen – wanneer bij de sessies een akashabeeld verschijnt.

Als u bijvoorbeeld Goethe citeert en er verschijnt het akashabeeld van 25 november 1797 en geeft u informatie over een vraag: het beantwoordt deze op de wijze zoals Goethe het antwoord toen zou hebben gegeven, als hem op 25 november 1797 deze vraag gesteld zou zijn. – Alleen de nauwkeurige kenner van de geestelijke wereld kan herkennen of het in een dergelijk geval om werkelijkheid of schijn gaat.  

Bron: Rudolf Steiner – GA 100 – Menschheitsentwickelung und Christus-Erkenntnis: Theosophie und Rosenkreuzertum – Kassel, 19 juni 1907 (bladzijde 54-55)

Eerder geplaatst op 8 september 2017  (4 reacties)

10 gedachtes over “Akashakroniek beelden kunnen een bron zijn van grote misleidingen

 1. stroes71

  Eerst staat er: [als men ze niet op de juiste wijze interpreteert, kunnen ze aanleiding zijn tot grote misleidingen.]
  Daarna staat er: [Alleen de nauwkeurige kenner van de geestelijke wereld kan herkennen of het in een dergelijk geval om werkelijkheid of schijn gaat]

  Nu snap ik niet of de misleiding in de foute interpretatie zit of in het beeld zelf?

  1. Ik maak er uit op dat de fout zit in de verkeerde interpretatie. Men denkt dat men rechtstreeks met Goethe in contact staat, maar men ziet alleen een beeld van Goethe uit 1797.

   1. Haike

    En degene die echt grondig kennis van zaken heeft zal niet gaan interpreteren, dat stadium zijn ze dan wel voorbij, die zal het beeld zien zoals het werkelijk is.

   2. stroes71

    Kunnen we dan concluderen dat zuivere heldere waarneming alleen kan zijn waar geen persoonlijke verlangens meer zijn?
    Dat schijn alleen kan werken waar nog onvervulde behoeftes van de waarnemer zijn?

   3. Haike

    Persoonlijke verlangens zullen er altijd wel zijn. Daar is ook niks mis mee tenzij ten koste gaan van een ander. Het gaat erom dat de persoonlijke verlangens geen invloed hebben op de zuivere heldere, waarneming.

    Dat zie je goed terug bij het oordeel. Als je een oordeel hebt over een situatie, persoon, dan stopt meteen je waarneming.
    Volgens mij is dat ook de reden waarom Steiner zegt dat je terughoudend dient te zijn met je oordeel.

   4. stroes71

    Maar gaat het überhaupt wel samen? Persoonlijke verlangens en heldere waarneming?

   5. Haike

    Heb jij in een dag leren lopen? Ik niet. Maar mijn moeder zei niet tegen mij dat ik er maar mee moest stoppen, omdat dat lopen van mij toch niks zou worden.
    Nee, ze keek met veel interesse, belangstelling, misschien ook wel met verwachting naar waartoe het zou leiden, en ik denk dat iedere ouder met belangstelling naar dat proces bij het opgroeiend kind kijkt.
    En ze hebben er geen oordeel over als het na wat wankele passen valt, dat hoort er nou eenmaal bij.
    En mijn vermoeden is dat ze vanuit de Geestelijke wereld ook zo naar ons kijken: gaat het die menselijke piepertjes lukken of niet?

    Dus waarom zou een heldere waarneming en persoonlijke verlangens niet samen kunnen gaan als je ervoor zorgt dat die twee niet door elkaar heen gaan lopen. Jezelf erin oefenen dat je daar onderscheid in kan maken, dan hoeven die twee elkaar toch helemaal niet te bijten?

    Steiner heeft het erover dat zelfinzicht verkrijgen (hoe functioneer ik) het allermoeilijkste is wat er bestaat…..

   6. Kees

    In de verbinding met de kronieken is het van belang dat men zelf onbevangen is.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s