Door discussies met tegenstanders kan men niets bereiken

Nog altijd geloven antroposofen dat men door een gewone discussie met tegenstanders iets bereiken kan. Niets kan ons méér schaden dan wanneer het ons in discussies lukt om onze waarheid aan te tonen, want we worden niet gehaat omdat we onwaarheid zeggen, maar omdat we de waarheid zeggen. En hoe meer we erin slagen om te laten zien dat we de waarheid zeggen, des te meer zal dat het geval zijn. 

Natuurlijk kan dat iemand er niet van afhouden om voor de waarheid op te komen. Maar het kan iemand afhouden van de naïviteit te geloven dat men door discussies vooruit komt. Men komt alleen door positieve arbeid vooruit. Men kan alleen vooruit gaan door zo veel mogelijk de waarheid te presenteren, zodat zo veel mogelijk voorbestemde zielen, die veel meer als men denkt tegenwoordig aanwezig zijn, komen om hier de geestelijke voeding te vinden die nodig is, opdat de toekomst van de mensen niet zal worden afgebroken, maar opgebouwd en er een vooruitgaande ontwikkeling, niet een achteruitgaande ontwikkeling moet plaatsvinden.

Bron: Rudolf Steiner – GA 221 – Erdenwissen und Himmelserkenntnis – Dornach, 18 februari 1923 (bladzijde 138-139)  

Eerder geplaatst op 4 september 2017  (4 reacties)

8 gedachtes over “Door discussies met tegenstanders kan men niets bereiken

 1. Hoewel natuurlijk ook weer niet hetzelfde, geldt dat tot op zekere hoogte voor bijna alle discussies. Je kan alleen iemand iets uitleggen, die ook oren heeft om het te horen. Aan de discussie rond covid is bv. goed te zien dat we allemaal in meer of mindere mate gevangen zitten in het lagere ‘ik’, waardoor mensen zich regelmatig met haat tegen bepaalde argumenten keren alsof hun leven erdoor bedreigd wordt.

  Het maximale waar we op kunnen hopen is:
  “Ik kan niemand iets leren, ik kan iemand alleen laten nadenken.”
  Socrates

  En aan de andere kant, dat we zelf oren hebben om te horen.

  1. Haike

   Daar kan ik me helemaal in vinden, net zoals een goede boer zijn kostbare zaad ook niet in een onvruchtbaare akker strooit, hij wacht tot de akker weer vruchtbaar is.

   En een goede boer die verder niets weet van Zon, Maan, en Sterrenstand en wat voor een invloed die kunnen hebben, weet dat je in de maand November de grond met rust moet laten. Waarom weten ze waarschijnlijk niet, maar wel uit ervaring dat het niet veel soeps word als je dan met die grond aan de gang gaat.

 2. De woorden ‘discussie’ en ‘tegenstander’ suggereren al dat je graag wilt dat de ander van mening veranderd. Dat is een valkuil waar je van bewust kunt worden. Vergelijk het met een wandeling door een bos, en je wilt dat de struiken, bomen en bloemen anders moeten zijn dan ze zijn. Tegelijk is er ook een toekomst visioen dat gezien en gedeeld mag worden, tijdens zo’n gesprek zijn de woorden ‘discussie’ en ‘tegenstander’ verdwenen. We zijn het eens, maar hoe kom je daar? En dan wordt duidelijk dat elk mosje en brandnetel zijn eigen functie heeft.

 3. Joy

  Mooi teksten en geeft mij weer een beetje moed in deze beroerde tijd.
  Wij slaapt in een democratie, wordt wakker in een dictatuur.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s