Uiterlijke schijn

Wat wij wereldgebieden noemen die met de zintuigen kunnen worden waargenomen, is uiteindelijk slechts de uitdrukking voor bepaalde samenhangen tussen geestelijke wezens. Voor de fysieke aanblik kan onze aarde eruitzien zoals de geologen het zich voorstellen: dat het in zekere zin gewoon een samenstelsel van rotsen is, omgeven door een luchtatmosfeer -, maar dat is in feite alleen de uiterlijke schijn.

Wat in werkelijkheid verschijnt als deze rotssamenhang is alleen het corpus (Duits: Leiblichkeit) voor bepaalde spirituele wezens. En ook    wat ons buiten de aarde verschijnt, wat op deze aarde schijnt als de sterrenwereld, dat is weer, zoals het er voor ons uitziet, alleen de uiterlijke zintuiglijke uitdrukking voor een bepaalde samenhang van geestelijke wezens, van hiërarchieën.

Bron: Rudolf Steiner – GA 203 -Die  Verantwortung  des  Menschen für  die  Weltentwickelung – Dornach, 29 januari 1921 (blz. 130-131)

45b5c14d1a973c52066ac687e6d91c16

9 gedachtes over “Uiterlijke schijn

 1. stroes71

  Geestelijke wezens wiens huis, of lichaam, kortom de natuur, je maar beter niet kunt gebruiken als verdienmodel vrees ik.

  Staat ook in de bijbel:
  ‘ maak van mijn vaders huis geen markthal’.

 2. stroes71

  Wel mooi hoe op de foto het ‘corpus’, de belichaming van zijn eigen spiritualiteit in de prachtige architectuur naast hem staat afgebeeld.

 3. stroes71

  Supermooi citaat. Alles wat Steiner uitlegt zet poorten open naar een hoger bewustzijn van alles wat leeft. Het inspireert enorm. Doet beseffen dat alle materie een verdichting is van de geest. Dat laat een immense diepte en schoonheid zien, en doet begrijpen dat wetenschap zonder religieuze openheid ontaardt in luciferisch denken en/of ahrimanische begeerten.

  1. stroes71

   En er zijn ook machten werkzaam die ons spiegelen voor hun eigen gewin.
   Ik realiseer me iedere keer als ik iets begin te beseffen, dat er machten actief zijn op aarde die dat besef al uitgehold hebben voordat het in vrijheid vorm heeft kunnen krijgen.
   Data analyses zijn zo gedetailleerd en verfijnd dat kunstmatige intelligentie onze ziel opzuigt zonder dat we het doorhebben. We krijgen de boodschap daarbij ingeprent dat we alles voor onze toekomst en vrijheid doen, dat we nu eenmaal schuldig zijn, en dat we goed doen als we nu veel van onszelf weggeven, inleveren, teruggeven.
   Terwijl het christendom me nu juist had geleerd dat we koning in ons eigen rijk en heerser over ons eigen lichaam moeten zijn.
   Dat een ander niet de verantwoordelijkheid draagt voor mijn leven maar ikzelf.
   Die tegenmachten zijn als slimme copycats die barende ideeën stelen om ze vervolgens systematisch in te zetten voor egoïstische doeleinden. Als dieven in de nacht.
   Dit zijn eigenlijk niet mensen die dit doen, want mensen leven nu eenmaal allemaal in hun eigen wereld en kunnen helemaal niet zo iets groots als de schepping leiden. Maar ze kunnen zich wel verliezen in ideeën als hun hart verblind is door angst.

 4. stroes71

  ‘Ongevaccineerden eisen voor zichzelf de vrijheid op om achterlijk te zijn, ten koste van hun medemensen | Theoland, het land van Moet Kunnen | Een plek onder de zon’

  Dit staat vandaag de dag op de newsfeed van HP de Tijd.
  Ik ga dus ook mijn abonnement per direct opzeggen.
  Dit was mijn vijfde bericht dus volgens afspraak waar ik me strikter aan wil houden ook de laatste onder dit citaat.
  Ik hoop dat voldoende mensen nu gauw genoeg hun ogen open doen om zo deze aanslag op onze ware (en dus niet kunstmatige) vrijheid een halt toe te gaan roepen.
  Fijne dag allen.

  1. Dank voor al je commentaar op dit interessante citaat. Ik lees dat en de commentaren altijd met veel interesse. Er gaan waarlijk steeds meer ogen open en meer zou beter zijn. We gaan het zien.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s