Men kan niets onzinnigers menen dan dit

Het hart is ook met betrekking tot de geesteswetenschappelijke onderzoekingen een buitengewoon interessant orgaan. U weet dat onze triviale wetenschap het zich wat betreft de kennis van het hart reuze eenvoudig maakt. Ze ziet het hart als een pomp, een pomp die het bloed door het lichaam pompt. Nu, men kan niets onzinnigers menen dan dit, wat het hart heeft helemaal niets te maken met pompen van het bloed, want het bloed wordt door de activiteit van het astrale lichaam, van het Ik, in beweging (Duits: Tätigkeit) gezet, en het hart is alleen de reflex van deze bewegingen.

De beweging van het bloed is een eigen beweging en het hart brengt alleen tot uitdrukking wat de beweging van het bloed, de krachten veroorzaken. Het hart is feitelijk slechts het orgaan dat de beweging van het bloed uitdrukt; het hart heeft geheel geen activiteit ten opzichte van de bloedbeweging. De hedendaagse natuurwetenschappers worden woedend (Duits: fuchswild) als men over deze zaak spreekt.

Ik heb eens vele jaren geleden, ik geloof 1904 of 1905, op een reis naar Stockholm aan een natuuronderzoeker, een arts, deze zaak uiteengezet, en hij werd zowat razend hierover, dat men het hart niet langer als een pomp moet zien, maar dat het het bloed zelf is dat door zijn vitaliteit in beweging komt en dat het hart slechts ingevoegd is in de algemene bloedstroom en ze meemaakt in de hartslagen enzovoort.

Bron: Rudolf Steiner – GA 205 – Menschenwerden, Weltenseele und Weltengeist – Dornach, 2 juli 1921 (bladzijde 104-105)

Eerder geplaatst op 6 augustus 2017  (12 reacties)

maxresdefault-6

Advertentie

8 gedachtes over “Men kan niets onzinnigers menen dan dit

 1. stroes71

  Het is ook niet zo dat je zegt oh mijn hart gaat harder kloppen dus nu word ik zenuwachtig.
  Nee je voelt je zenuwachtig dus gaat je hart harder kloppen.
  Wel denk ik dat als je dan niet luistert naar de signalen van het lichaam, in die zin dat je het niet erkent als signalen van je ziel, dat het lichaam dan zwakker kan worden waardoor het zich wat omkeert en het dan bestuurder wordt van je ik in plaats van andersom.

  Dus de vraag is mijns inziens niet eens:
  Is het hart een pomp?
  Maar: Wie zet de pomp in werking?

 2. Cobie

  Hallo, ik volg deze sitatensite al een tijdje, maar reageer nu voor het eerst. Dit is namelijk een interessante gedachte: het astrale Ik stuurt het hart aan. Dus een ‘plotselinge’ hartstilstand is afkomstig van het astrale Ik; dus geen ‘technisch mankementje’, dat je eenvoudig oplost met een implantaat. En wat dan te denken van ‘reanimatie’ met behulp van een defibrillator.

  1. stroes71

   Nou dat weet ik niet . Want je kan wel een mooi fysiek hart hebben, als je er niet goed voor zorgt of het heeft veel te lijden gehad, dan kan dat natuurlijk ook resulteren in mankementen.
   En dan ben je blij als er wat aan gedaan kan worden.

  2. Haike

   Dag Cobie,

   Steiner heeft het erover dat ons fysieke bloed de drager is van het “IK”. Ik heb precies drie jaar geleden Trombose gehad door mijn gehele lichaam met alles erop en eraan. Een zogenaamde Ruiterembolie en een Hartstilstand enz.

   Zoltan Schermann Antroposofisch Huisarts (en in mijn optiek een hele goede) te Kloetinge zei daarover dat als het “IK” uit het fysieke lichaam dreigt te verdwijnen om wat voor een reden dan ook, het bloed fysiek gezien niks meer te doen heeft, en gaat het stollen, waardoor je Trombose krijgt. Ik denk dan ook dat een Hartstilstand altijd het gevolg is van niet meer stromend bloed waardoor het Hart tot stilstand komt. En niet omdat er iets aan het Hart mankeert. Bij een Hartinfarct is het een ander verhaal, die twee zijn echt verschillende dingen.

   Want 2 Cardilogen die los en onafhankelijk naar mijn Hart hebben gekeken zeiden allebei (en dat was na de stilstand) dat ze nog nooit zo’n mooi Hart hadden gezien

 3. stroes71

  Even een heel andere invalshoek, ik had een ouder wiens hart volledig gesloten was, in de zin van genegenheid, liefde, geduld, vertrouwen en meer van dat soort zaken.
  Grootsheid, dwang, controle, angst en sarcasme waren de orde van de dag.
  Steeds verder ging ik van huis waar geen warmte was.
  Ik kreeg het er letterlijk benauwd.
  Iedere keer door de tijd heen als ik weer eens terug ging, leek het net of de tijd daar stil had gestaan. Niets veranderde daar, alles ging exact volgens hetzelfde patroon en denkwijze.

  Zo heb ik ooit, mede door andere ervaringen op dat gebied, een beetje de conclusie getrokken dat er een samenhang is tussen een gezond hart, liefde, en meegaan met de tijd.

  Ook heb ik ervaren dat verbinding met iemand met een gesloten hart veel van je eigen tijd opslokt.

  Een gesloten hart lijkt blind te maken voor de liefde en de toekomst. Het haalt de tijd naar zich toe ipv dat het tijd geeft.
  Het heeft steeds meer tijd nodig voor zichzelf en heeft steeds minder tijd voor anderen, waarvan het wél tijd verlangt.

  Een tikkende klok kan hangen in een huis van een bewoner voor wie de tijd ergens stil is komen te staan, iemand die is blijven hangen in het verleden.
  Zo ook kan een hart kloppen in een lichaam van iemand die zich amper nog verbindt.

  Ik stel me voor dat dat is wat Plato bedoelde met gekluisterd zijn in de grot waar het zonlicht niet kan komen en de schaduwen als realiteit worden aangenomen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s