Alleen het juiste denken is vruchtbaar (2 – slot) – De nood is bewerkt door het onjuiste denken van de mensen  

Het is van belang om niet van de verkeerde veronderstelling uit te gaan dat onbekende machten de nood hebben laten ontstaan en dat nu eerst die nood opgeheven moet worden voordat men ertoe over kan gaan om op de juiste manier te denken – dít moet helder ingezien worden: de nood is bewerkt door het onjuiste denken van de mensen en dus kan ook alleen het juiste denken de nood opheffen.

Men moet van heel verschillende kanten dit bijgeloof – dat men de mensheid eerst van brood moet voorzien en dat de mens dan, wanneer hij genoeg brood heeft, ook tot een beter denken komt – bekijken. Want dit is een vreselijk bijgeloof. In de moderne beschaving zal nooit iets vruchtbaars kunnen gebeuren wanneer men er niet toe komt om dit bijgeloof af te leggen en te vervangen door het juiste geloof, dat erin bestaat dat er een omwenteling, een vernieuwing van het denken over de dingen van deze wereld moet plaatsvinden. En dit moet ook geleidelijk bij voldoende mensen in het bewustzijn komen.

Bron: Rudolf Steiner – GA 338 – Wie wirkt man für den Impuls der Dreigliederung des sozialen Organismus? – Stuttgart, 12 februari 1921 (bladzijde 21-22)

Deze vertaling is van John Hogervorst, overgenomen uit zijn Driegonaal Nieuwsbrief Juli 2017

Eerder geplaatst op 22 juli 2017    (10 reacties)

025392c8939a3e9920dbd8e4351cdb5d

6 gedachtes over “Alleen het juiste denken is vruchtbaar (2 – slot) – De nood is bewerkt door het onjuiste denken van de mensen  

 1. Wat Steiner hier aangeeft onderschrijf ik van harte. En dit geldt natuurlijk niet alleen voor hongersnood. Het doet opgeld voor talloze zaken. Momenteel met name voor een crisis in de gezondheidszorg. Mieke Mosmuller schreef een interessant boek over het thema juist denken, waarheidsdenken, dat circa 14 december op de boekenmarkt verschijnt: Leer Denken!

  1. Hieronder de eerst twee alinea’s van de inleiding van het boek:

   Mieke Mosmuller:

   ” Als mens ben je in de wonderlijke positie dat je in een wereld leeft waarin je tegelijkertijd deelnemer en ook toeschouwer bent. Je kunt niet anders dan deelnemen aan datgene wat er op aarde gebeurt, maar typisch menselijk is dat je ook toeschouwer bent en dat je meningen en oordelen vormt over datgene waar je in verwikkeld bent. Wanneer er ernstige dingen gebeuren wordt dat natuurlijk een heel sterke beleving. Je bent enerzijds deelnemer en anderzijds toeschouwer, die meningen heeft en die oordeelt. En de aloude vraag ‘Wat is waarheid?’ blijkt dan een heel belangrijke vraag te zijn.

   Het is niet mijn bedoeling om een filosofische verhandeling met betrekking tot deze vraag te schrijven, ik wil proberen om hier zo mee om te gaan dat ook de niet-filosoof, de mens die gewoon in de wereld staat, die beleeft wat er gebeurt en meningen en oordelen heeft, hier iets aan heeft. Ik schrijf dit in de tijd waarin de wereld opgeschrikt is door een pandemie. We leven inmiddels anderhalf jaar in die pandemie, Covid-19, Corona, en we leven in de wetenschappelijke beoordeling daarvan, de maatschappelijke beoordeling daarvan, de politieke beoordeling daarvan. We zijn min of meer slachtoffer van al deze beoordelingen, of die nu op waarheid berusten of niet. Het is in ieder geval duidelijk dat heel veel mensen te lijden hebben, of te lijden hebben gehad onder ofwel de ziekte ofwel de angst, de psychologische consequenties, de zakelijke consequenties, de sociale consequenties. […] ”

   En hier een webpagina waarop de korte inleiding (vijf pagina’s) en de eerste 2 pagina’s van hoofdstuk 1(?), getiteld: Geen zin, van het boek staan weergegeven: Boekfragment

 2. stroes71

  Deze zin : [Het is van belang om niet van de verkeerde veronderstelling uit te gaan dat onbekende machten de nood hebben laten ontstaan en dat nu eerst die nood opgeheven moet worden voordat men ertoe over kan gaan om op de juiste manier te denken ] omschrijft eigenlijk exact hoe huidige regeringen met een virus omgaan.

 3. Volgende week wordt me het bestelde boek Je oordeel aanscherpen met De filosofie van de vrijheid toegezonden. Kan met Rudolf Steiners basiswerk De filosofie van de vrijheid nader licht worden geworpen op ernstige problemen en vraagstukken van deze tijd? Zo ja, hoe? Zal het boek lezen om te zien of zij die een bijdrage leveren aan het boekwerk samen met de samenstellers ervan aannemelijk maken of ze langs die weg een dergelijk oordeel aanscherpen.

  Hieronder de eerste alinea uit een aankondiging van deze boekpublicatie, welke door iedereen kan worden besteld.

  De coronacrisis heeft niet alleen een grote invloed gehad op onze samenleving, maar ook een indringend beroep gedaan op ons oordeelsvermogen. Tegengestelde visies staan hierin soms fel tegenover elkaar. Wat is nu waarheid? Hoe kun je je een gedegen oordeel vormen?

  Uitgeverij Stichting Rudolf Steiner Vertaling stelt het boek De filosofie van de vrijheid, geschreven door Rudolf Steiner, via haar website in pdf-vorm gratis beschikbaar.

  #Vraagstukken #Problemen #Oordeelsvorming #Vrijheid #Complotdenken

  1. stroes71

   Kom ik weer met één van mijn favoriete schrijvers…

   Ayn Rand:

   ‘Contradictions do not exist. Whenever you think you are facing a contradiction, check your premises. You will find that one of them is wrong.’

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s