Alleen het juiste denken is vruchtbaar (1 van 2) – Het zijn de mensen zelf die de huidige nood hebben doen ontstaan

Wanneer wij de zich over de hele wereld uitspreidende wereldeconomie in ogenschouw nemen – en dat moet tegenwoordig ook gebeuren – dan kunnen wij zeggen dat de natuur ons in deze tijd niet minder geeft dan in andere tijden, wanneer wij de vruchten van de natuur op de juiste wijze onder de mensen kunnen brengen – als mensheid als geheel natuurlijk. Dat mensen nu in nood verkeren, meer dan voorheen, is niet het gevolg van fysieke oorzaken maar is bewerkt door de menselijke geest. Als het zo is dat de mens tegenwoordig in nood verkeert, dan is deze nood het gevolg van een verkeerd geestesleven, van een verkeerd denken. 

Daarom is het enig mogelijke, dat het juiste denken op de plaats van het foute denken wordt gezet om uit deze noodsituatie te komen. Niet door de natuur, ook niet door onbekende machten is de mens in de huidige situatie beland; het zijn de mensen zelf die de huidige nood hebben doen ontstaan. Wanneer er een noodsituatie is, zijn het de mensen die deze situatie hebben laten ontstaan; wanneer mensen niets te eten hebben, zijn het de mensen die niet voor eten hebben gezorgd. 

Wordt vervolgd

Bron: Rudolf Steiner – GA 338 – Wie wirkt man für den Impuls der Dreigliederung des sozialen Organismus? – Stuttgart, 12 februari 1921 (bladzijde 21-22)

Deze vertaling is van John Hogervorst, overgenomen uit zijn Driegonaal Nieuwsbrief Juli 2017

Eerder geplaatst op 21 juli 2017   (4 reacties)

025392c8939a3e9920dbd8e4351cdb5d

6 gedachtes over “Alleen het juiste denken is vruchtbaar (1 van 2) – Het zijn de mensen zelf die de huidige nood hebben doen ontstaan

 1. stroes71

  [ dat de natuur ons in deze tijd niet minder geeft dan in andere tijden, wanneer wij de vruchten van de natuur op de juiste wijze onder de mensen kunnen brengen – als mensheid als geheel natuurlijk. Dat mensen nu in nood verkeren, meer dan voorheen, is niet het gevolg van fysieke oorzaken maar is bewerkt door de menselijke geest]

  Wat een genot om die zinnen te lezen.

  Het verraderlijke zit ‘m erin dat lezers die onderling totaal verschillend denken, ieder voor zich zullen denken: ‘Ja, zo is het.’

 2. stroes71

  Het is m’n vak niet, maar toen ik voor het eerst hoorde dat ze bomen gingen kappen voor biomassa centrales terwille van het reduceren van CO2, terwijl ten eerste bomen juist CO2 opnemen en ten tweede CO2 de aarde juist groener maakt, had ik wel het idee: ben ik nu gek of zijn zij het?

  En toen er maatregelen aan me opgedrongen werden waarvan ik stuk voor stuk direct de weerstand verzwakkende werking herkende, hoeveel mensen ook enthousiaste bereidheid toonden, duurde het ook niet lang voordat ik in het Wappie-vak werd gedeponeerd. Afgekeurd. Onruststoker.

  Ja ik braam dit citaat van Steiner volledig.

  En toen ik merkte dat ik in openbare ruimtes toch afstand hield, lachend elleboogjes ging geven, m’n handen desinfecteerde en al die onzin meer, dacht ik: ik doe niet wat ik denk. Wtf. En ik ontdekte dat ik bang was. Niet voor besmetting, maar voor buitensluiting.
  En toen dacht ik: hier is iets héél raars aan de hand. En dat is via ons hart naar ons hoofd gegaan. En dat is de wereld op zijn kop.
  Want zoals Steiner ook heeft uitgelegd, gaat de juiste weg naar het hart via het hoofd.

 3. stroes71

  Ik meen steeds beter te zien hoe een relatief kleine club mensen het gedachtegoed van een grote meerderheid weet te beïnvloeden.

  Dus ik denk dat naast het leren omgaan met zaken als gezondheid en milieu het onmisbaar is ook gedachten uit te wisselen over thema’s als afhankelijkheid, angst, normen, waarden, en oorspronkelijke idealen.
  Dus de mens als hoofdpersoon in de wereldontwikkeling zetten, ipv als lijdend voorwerp of dader.
  Dat kan je in alle opzichten en constructies toepassen. Dat is volgens mij het juiste denken.

  Nou, ik zit alweer bijna aan m’n post-tax.

 4. stroes71

  Als afsluiter:

  The smallest minority on earth is the individual. Those who deny individual rights cannot claim to be defenders of minorities.

  Ayn Rand

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s