Lichaam / Ziel / Geest

Drie dingen bepalen de levensloop van een mens tussen geboorte en dood. En daardoor is hij op drieërlei wijze afhankelijk van factoren die voorbij  geboorte en dood liggen. Het lichaam is onderworpen aan de wet van de  erfelijkheid; de ziel is onderworpen aan het zelfgeschapen lot. Men noemt dit door de mens geschapen lot met een oude uitdrukking zijn karma. En de geest moet gehoorzamen aan de wet van de  wederbelichaming, van de herhaalde aardelevens. – Je kunt dienovereenkomstig de verhouding tussen geest, ziel en lichaam ook als volgt uitdrukken: onvergankelijk is de geest; geboorte en dood beheersen het lichaam volgens de wetten van de fysieke wereld; het zielsleven, dat onderworpen is aan het lot, is de bemiddelaar die tijdens de levensloop op aarde geest en lichaam in samenhang brengt. Alle verdere kennis omtrent het wezen van de mens veronderstelt bekendheid met de ‘drie werelden’ waartoe hij behoort.

Bron (Duits): Rudolf Steiner – GA 9 – THEOSOPHIE – Wiederverkörperung  des Geistes und  Schicksal  (Reinkarnation  und Karma) bladzijde 39

Nederlands: Theosofie – Over de wetenschap van het bovenzinnelijke en het wezen van de mens: Wederbelichaming van de geest en levenslot (reïncarnatie en karma) blz. 73

Vertaald door Huib van Krimpen met een nawoord van Roel Munniks 

Rudolf  Steiner / Werken en voordrachten © 1994 Stichting Rudolf  Steiner Vertalingen Tweede druk 1998 Derde druk 2005 Vierde druk 2014 (oplage februari 2018)

geest-ziel-lichaam-2-728

9 gedachtes over “Lichaam / Ziel / Geest

 1. stroes71

  De Vader, de Zoon en de Heilige Geest.
  Lichaam, ziel en geest.
  Naar Gods evenbeeld geschapen, het eigen kruis dragend, strevend naar de juiste gedachten.

 2. henri

  Grondsteen

  Bij de eerste steenlegging van het Goetheanum stond op de oorkonde de bekende Rozenkruiserspreuk en werd daardoor tot tot symbool van de mensenziel .

  EDN Ex Deo Nascimur
  ICM In Christo Morimur
  PSSR Per Spiritum Sanctum Reviviscimus

  Deze werd in de dubbele koperen dubbele dodecaeder gestoken en aan de elementen der aarde toevertrouwd

 3. stroes71

  [Het lichaam is onderworpen aan de wet van de erfelijkheid.]

  Ik vroeg me af hoe we dan de uiterlijke verschillen van kinderen dezelfde ouders kunnen verklaren.

  Is dat een belichaming van verschillende erfenissen?

  En als het lichaam onderworpen is aan de wet van de erfelijkheid, kun je met die wetenschap je DNA dan als je erfgoed beschouwen?

   1. Het uiterlijk van een mens wordt enerzijds bepaald door erfelijkheid en anderzijds door de eigen geestelijke individualiteit. Hoe minder een mens op zijn voorouders lijkt, hoe meer zijn eigen persoonlijkheid in het uiterlijk zichtbaar wordt. In detail kan ik het niet precies uitleggen, maar zo heb ik het ongeveer begrepen.

 4. henri

  Heel veel eigenschapppen zowel uiterlijk als innerlijk worden niet overgeerfd en / of zijn het gevolg van het lot uit de vorige levens meegebracht en de zielewerkingen daaruit . De wetenschap van genen staan voor heel wat raadsels , en de schijnen niet te beantwoorden aan wat men zou voorspellen om zeker te voldoen aan het darwinisme want dat hebben ze maar al te graag .
  Dieren zijn bijna allemaal hezelfde en de mens is uniek zegt al genoeg , omdat de dieren geen ik hebben en mens met iets unieks op aarde komt ,nl met zijn meegebrachte ik-lot . Dit uit zich geestelijk en fysiek ,want geest is vorm en kristalliseert zich daarin , materie is tenslotte stukgeslagen geest volgens Steiner zei .

  Over DNA versus kosmobiologie las ik eens een artikel uit destijds Bruisvat , hier is het nog te lezen

  Klik om toegang te krijgen tot DNA-versus-kosmobiologie.pdf

 5. Is vaccinatie een ontkenning of veronachtzaming van deze (voor mij heilige) drie-eenheid?
  Als je deze drie wetten, de wet van de erfelijkheid, de wet van karma en van de wederbelichaming
  echt aanneemt als wetten, dan erken je de orde van het bestaan van iedere unieke ziel, en erken je tevens het bestaan van de geesteswereld.
  Hoe spiritueel ben je dan werkelijk, als je dit gelooft, en toch een vaccin goedkeurt/aanneemt, dat ingrijpt in die harmonie, een vaccin waarvan je niet weet in hoeverre en op welke wijze het de voor ieder individu unieke samenwerking tussen zijn of haar ziel, lichaam en geest verandert?
  Het fenomeen bewustzijn is door de aardse wetenschap immers nog steeds niet verklaard.
  De wetenschap die dit vaccin heeft ontwikkeld, is dezelfde wetenschap die beweert dat het denken louter een product van de hersenen is. Alles wat daar buiten onderzocht wordt, wordt weggezet als kwakzalverij. Volgens de huidig heersende wetenschap zijn wij alleen ons lichaam.

  Oftewel, zijn we niet allang beland in de tijd waarin het bestaan van een ziel of geest volledig ontkend wordt?

 6. Ik bedoel het is nou niet zo dat we fysiek gedwongen worden die prik te ontvangen, of vastgebonden of bedreigd die vaccinatie toegediend krijgen, dat zou heel wat anders zijn. Nee, we leven nog steeds met de keuzevrijheid of we het doen of niet, er wordt alleen een enorm appèl gedaan op onze levensvisie, ons denken, en op wat we onder vrijheid, gezondheid, en ook onder solidariteit verstaan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s