Men zal de mensen inenten tegen de neiging tot spirituele ideeën

Het materialistische tijdperk streeft er vanuit bepaalde kringen naar om alle spirituele ontwikkeling van de mensheid te verlammen, onmogelijk te maken; om mensen ertoe te brengen, simpelweg door hun temperament, door hun karakter, alles af te wijzen wat spiritueel is en het als dwaasheid zien.

Zo’n stroming – het is nu al merkbaar bij individuele mensen – zal zich steeds verder verdiepen. Het verlangen zal opkomen dat het algemene oordeel zal zijn: het spirituele, het geestelijke is dwaasheid, is waanzin! 

Dit zal men trachten te bereiken door vaccinaties te brengen; dat men, zoals men met vaccinaties is gekomen ter bescherming tegen ziekten, nu met bepaalde vaccinaties komt die het menselijk lichaam zodanig beïnvloeden dat het voor de geestelijke neigingen van de ziel ontoegankelijk is. Men zal de mensen inenten tegen de neiging tot spirituele ideeën. 

Daar zal men tenminste naar streven: men zal vaccinatie-middelen proberen, zodat mensen al in hun kinderjaren de drang naar spiritueel leven verliezen.

Bron: Rudolf Steiner – GA 178 – Individuelle  Geistwesen und  ihr  Wirken  in  der  Seele des  Menschen – Zürich, 6 november 1917 (blz. 89-90)

inenting

Advertentie

40 gedachtes over “Men zal de mensen inenten tegen de neiging tot spirituele ideeën

 1. Heb het artikel van Anselma Remmers dat in het oktobernummer van het antroposofische ledentijdschrift Motief staat afgedrukt gelezen en het boekje Motief belicht… De filosofie van de vrijheid besteld. Of dat boekje wat betreft (1) de coronacrisis en (2) complotdenken ‘mijn oordeel zal scherpen’ valt nog te bezien. Die mededeling en (zelf)aanprijzing komt me aanmatigend voor. Dat zal ik namelijk zelf beoordelen. Slotzin van de flyer getiteld ‘Hoe kun je je oordeel aanscherpen?’, die bij het ledentijdschrift Motief, nummer 256 (oktobernummer) is gevoegd, luidt: “U kunt uw oordeel aanscherpen door dit boekwerkje te bestellen”
  Bestelpagina boekwerkje
  Het geschrift kan ook door mensen die niet lid zijn van de Antroposofische Vereniging worden besteld, begrijp ik. Na 10 oktober welteverstaan. Maar voor die mensen is het denk ik dan wel handig dat ze ergens een inhoudsopgave met een korte en relevante toelichting kunnen lezen.

 2. Ja, komt wel enigszins aanmatigend over. Want zij gaan er blijkbaar van uit dat alle lezers een minder scherp oordeel hebben dan zij zelf. Maar zo zullen ze het wel niet bedoelen, neem ik aan.

   1. Haike

    Geen probleem. Had het boekje zelf ook al besteld. Maar ik ben me niet echt bewust wat het van doen heeft met bovenstaand citaat.

 3. stroes71

  En toch zijn er vele ‘antroposofen’ die deze voordracht ofwel negeren, ofwel dusdanig interpreteren dat het hun covid vaccinatie niet in de weg zat.

 4. henri

  Klopt , ik heb een artikel gelezen in een bekend antroposofisch tijdchrift en ook daar wordt het een en ander zo voorgesteld alsof vaccineren goed zou zijn omdat Steiner zich ook eens had laten vaccineren , en dat als voorbeeld zou moeten dienen wel te verstaan , maar ergens verder stond er ook wel bij dat vaccins in die tijd niet waren wat ze allicht nu geworden zijn , en hiermee wordt dan natuurlijk verwezen naar de huidige vaccinaties met m RNA die die eigenlijk genetische ingrepen zijn en dat toen niet waren . Dat wordt nu ook bevestigd door de fabrikanten die zich indekken mede door de overheid gesteund tegen alle nadelige gevolgen en bijwerkingen ervan en het regent ervan ..

  Ik las al eerder dat bepaalde schrijvers niet blij waren met bepaalde teksten van Motief . Doet me eig denken aan een voordracht van Steiner waar hij zo duidelijk de betekenis van een motief toelicht . Komt erop neer : een motief dient om te doen omdat het handelen door ‘motieven’ wordt bepaald , maar kan niet ‘willen wat hij wil ‘ en iets willen zonder te willen is pas wilsvrijhheid . Motief is aldus een reden om iets liever te doen zonder reden of zonder motief .Dit wil zeggen dat de mens niet vrij is in zoverre hij niet vrij is als zijn handelen wordt bepaal door het motief .
  Motief is handelen zonder het licht van zelfkennis en dan wordt motief als een dwang beleefd . Pas als dwang en motieven worden overwonnen komt het willen in het gebied van de vrijheid .

  1. stroes71

   De complexiteit/veelzijdigheid van hetgeen we nu bespreken is dusdanig, dat ik steeds als ik één kant bekijk, besef dat ik vele andere kanten niet kan zien.
   Er rest me niets anders dan vertrouwen op de nieuwe vormen die buiten mijn gezichtsveld ontstaan.
   Het paradoxale wil dat ik daaraan een nieuw soort vrijheid ontdek, en een diep besef van de ware betekenis van wederkerigheid

 5. stroes71

  Nog even een vraagje; zou het zo kunnen zijn dat we dan kunnen verwachten dat vele gevaccineerden in de toekomst dan gevoelens van leegte, gemis en depressie zullen gaan ervaren? ‘Levend dood’ zullen zijn, hoe zich dat ook zou kunnen uiten?

  1. henri

   Ja , ik denk het en zo heeft Steiner het ook beschreven . De mensen worden zoals automaten .

   De Covd vaccins zijn geen echte vaccins zoals vroeger , zij bevatten genetisch materiaal En daardoor tal van bijwerkingen en gevaarlijk volgens vele topwetenschappers , kijk eens naar de videos en web van Pierre Capel .

   Maar wat is veel mensen er tegenwoordig nog aan gelegen of de mens een innerlijk leven heeft of niet? Als hij maar in de buitenwereld rondloopt en dit of dat doet! De mensen die zich vandaag de dag bij voorkeur overgeven aan de Ahrimanische cultuur – en die zijn er ook – streven beslist naar dit soort idealen. Wat zou er tenslotte aantrekkelijker kunnen zijn voor een zienswijze die tegenwoordig steeds meer in zwang raakt, dan een vaccin in elkaar te knutselen in plaats van je jarenlang af te sloven met de kinderen! Je moet deze dingen drastisch beschrijven. Zolang je ze niet drastisch beschrijft, heeft namelijk de huidige mensheid niet in de gaten op welke doelen ze afstevent. Door een dergelijk vaccin zou worden bewerkstelligd dat de verbinding tussen het etherlichaam en het fysiek lichaam losser wordt gemaakt. Zodra het etherlichaam losser komt te zitten, komt het tot een buitengewoon levendig spel tussen het universum en het etherlichaam; de mens zou dan een automaat worden. Want het fysiek lichaam van de mens moet hier op aarde door een geestelijke wil worden opgevoed.

   Hier een ander linkje ,staat ook bij vrijgeestesleven

   https://www.heelhuus.nl/2021/03/24/wat-gebeurt-er-energetisch-bij-vaccinaties-tegen-covid-19/

   1. Wat je beschrijft doet denken aan een dromerige of wat afwezige toestand. Net als slaapwandelen.

    Bedankt voor de interessante link

 6. henri

  Steiner zei niet voor niets van alles zelf te onderzoeken , voor zover wij dat kunnen is het een must . De studie en kennis van de geesteswetenschap zal daarbij een handkeiding wezen .

  Gister naar de demonstatie Amsterdam tegen medische apartheid en coronapas gekeken .
  Mijn avond eindigde met deze heel leerzame video , en toch blij dat er zovelen bewust worden . Wees Steienr er toch op dat geschiedenis bestaat uit fables convenue en mythen ?

 7. Theo Verwijst

  De Covid vaccins zijn bedoeld ter bescherming tegen Covid. Daar zijn ze ook goed werkzaam tegen.
  Deze vaccins zijn dus niet de vaccins waar Steiner hier zijn vrees over uitspreekt.

  1. Haike

   Daar zijn ze goed werkzaam tegen? In mijn directe omgeving zijn er 2 mensen die wél volledig zijn gevaccineerd, beide hebben op het moment toch Covid en 1 van de 2 ligt daarom nu ook in het ziekenhuis.
   Ik sluit me aan bij Stroes: we weten het niet. Maar als je gaat vaccineren waarbij je aan het DNA van de mens komt, (en ook de menselijke Ziel heeft daar mee te maken tijdens de fysieke incarnatie) c.q. ons aller blauwdruk zou er wel iets meer aan de hand kunnen zijn.
   Namelijk Covid gebruiken om iets heel anders er door te drukken.

   1. Theo Verwijst

    De vaccins zijn gemiddeld genomen goed werkzaam tegen Covid – dat zien we aan de dagelijkse besmettingscijfers die ondanks veel besmettelijker varianten toch laag zijn nu.
    Ze beschermen niet 100 %. Dat je ondanks vaccinatie toch nog besmet kunt raken en virus kunt verspreiden, ook naar kwetsbaren en niet gevaccineerde mensen is bekend.

    In mijn direkte omgeving is een mij dierbaar mens onlangs overleden aan Covid, terwijl hij wel vroeg dit jaar al volledig gevaccineerd was.
    Vaccinatie kan ons blijkbaar niet overal tegen behoeden.

   2. Haike

    Nu gaan we maar ff het onderwerp op een heel listige en vileine wijze verleggen naar de groep kwetsbaren en niet gevaccineerden? Volgende stap is natuurlijk om dan maar er vilein op door te gaan en beweren dat zij de bron zijn van al het kwaad??

    We hadden het over de werkzaamheid van een Covid vaccin. Ongeacht welke groep mensen dat betreft. En dan zie je dat ongeacht welke groep het betreft, het niet altijd werkt en het zou me niks verbazen als dat een groeiend groep is.

    Dertig procent van alle mensen die zijn gevaccineerd tegen de Bof krijgen het toch. Nog niet zo heel lang geleden (jaar of drie) was er weer eens veel te doen over Mazelen, dat haalde het landelijke nieuws. Mensen vanaf 55 jaar hoefde zich niet druk te maken stond er. Waarom? omdat die groep als kind vrijwel allemaal Mazelen hadden doorgemaakt en dus op een natuurlijke manier volledig beschermt waren.
    Zoals ik dat ook ooit in een medische basis cursus heb geleerd; de uitleg daar was kort en simpel: Het doormaken van een kinderziekte geeft daarna de beste bescherming.

   3. henri

    Ik denk te weten en heb er mij al genoeg over geinformeerd en volg ook daarin mijn gevoel wel . Er is zoveel dubieus en ontransparant aan wat deze reguliere vaccinpromotors en zowel de MSM verkondigen en waarop geen gegevens worden verstrekt bij navraag van de zogen groep die wel wil weten en afgedaan worden als wappies en complotdenkers. Voor mij is het zo klaar als een klontje dat een genetisch experiment wat dit vaccin inhoudt -ik noem het zelfs geen vaccin meer net zoals vele anderen – dat zoiets niet eens of amper onderzocht is geweest en na enkele maanden als uiterst betrouwbaar over de hele wereld zomaar toegepast wordt zonder enige scrupules alsof het om onschuldige suikerklontjes zou gaan en zelfs die zijn niet onschuldig zoals we nu weten net zoals de frikandellen van H de Jonge dat niet zijn ….
    Elk gezond weldenkend mens weet dat een natuurlijke immuniteit 10 malen sterker is dan kunstmatige toegediende stoffen , bewijst wat Steiner vertelde over kinderziekten en de oorsprong van ziekten . Daarom was het spirituele in de plaats van vaccins zo belangrijk en waarschuwde hij ervoor . Er doen al onderzoeken de ronde dat deze vaccins slechts tot 30 % werkzaam zijn en zelf helemaal niet meer na enige maanden ,getuige de vele boosters die men wil aansmeren . Veel zal nog naar boven komen , maar nooit willen erkend worden door deze groep vaccinpromotors waarvoor alleen het winstbejag telt ,zelfs onderzoek naar sterfgevallen en autopsie wordt hardnekkig geweerd . En ziekenhuizen geraken vol met gevaccineerden , het is andersom , de sterfgevallen dmv de vaccins worden weerom afgedaan als covid gevallen net zoals eerder het geval was en iedereen die stierf door covid ipv met de covid . Welke heldere geest doorziet zoiets niet ?

  2. stroes71

   Meneer Verwijst gecondoleerd met het verlies. Ik heb een vraag: Heeft u het citaat ‘medisch pausdom’ al eens gelezen op deze site? Ik ben benieuwd naar uw reactie op die voordracht. Dit om onze discussie te verruimen.

   1. Haike

    Dag Stroes,

    Dat citaat is meerdere malen op deze site verschenen, welke bedoel je?

   1. Haike

    Dat is tamelijk heftig wat daar beschreven wordt. En het klopt dus dat er een hele hoop gevaccineerden in het ziekenhuis liggen.

 8. Theo, ja het klopt wel dat Steiner hier niet vaccinaties tegen infecctieziekten bedoelt, maar vaccinaties die alle spiritualiteit bij de mens willen uitdrijven. Want door vele materialistische medici zal spiritualiteit als een geestesziekte worden gezien, die genezen moet worden.

  1. henri

   Ik denk dat ook en denk dat we nu met het genetische vaccin dat als covid aangesmeerd wordt dat daar een agenda achterzit en juist het agenda om mensen de ziel en de geestelijkheid te ontnemen , vooral nu men al diverse patenten aangebraagd heeft om die stoffen ook in andere producten en medicijnen te verwerken , werd ook verteld door Dr Gorter in een heen verhelderende video in 3 delen , die nog te vinden is .
   Dus ik denk dat Theo het juist omgekeerd heeft gezegd . Covid is een gewon griep en zelfs nog minder en een gewoon griepvaccin zal wel volstaan , en ook daarvan is geweten uit het verleden dat er mensen aan gestorven zijn .

   1. Theo Verwijst

    Henri, je bedoelt hier waarschijnlijk op de mRna vaccins die nu voor het eerst worden toegepast. Ook “ouderwetse” vaccins hebben natuurlijk hun genetische plaatje. Maar het zijn de mRna vaccins die specifiek op genetisch niveau een signaal afgeven.
    Al vrij vroeg in de vaccinatie campagne werd duidelijk dat deze nieuwe vaccins veel minder bijwerkingen leken te hebben dan de traditionele vaccins. Het zou kunnen dat de vaccinatie wetenschap hier naar een nieuw niveau is gegroeid.
    Tegelijk weten we niet wat eventuele gevolgen op de langere termijn van deze nieuwe vaccins zullen zijn. Ik weet dat dus ook niet.

    Ook wil ik hier graag aangeven dat ik het goeddeels eens ben met de reactie van Haike hierboven 12:44 uur. Wel vind ik dat ik als mens mijn bijdrage moet leveren aan het beschermen en voorkomen van Covid bij zwakkeren en ongevaccineerden, zowel hier in Nederland als over de hele wereld.

 9. henri

  Een citaat uit een voordracht over griep -hooikoorts -krankzinnigheid [27 dec 1922]…blijkt dat inenten niet zo onschadelijk te zijn als men beweert .
  Wij bestaan uit waterig en luchtdeel naast vast wezensdeel .
  Deze voordracht llustreert goed terreingeneeskunde’ oa met name de Franse fysioloog Claude Bernard (1813-1878) en dat het geen virussen zijn die overal rondvliegen die een longziekte zouden geven maar het eiegn waterige deel in de mens welke exosomeren in afgescheiden worden door de organen , R Steiner noemde dit het ‘ griepvuil ‘.

  […Als er op de aarde water verdampt , dan gaat dat water in de lucht over ; als in het waterige deel van de mens het vocht voortdurend heel fijn verdampt, dan komt het ook in de lucht, die de mens inademt. De mens kan op dezelfde manier niet verdragen dat zijn vocht in zijn luchtdeel verdampt, als hij niet verdraagt dat de vaste stoffen in hem in zijn waterige deel oplossen. Laten we eens aannemen, dat bij een mens de longen ziek geworden zijn, doordat er zoiets gebeurde, als ik U nu schilderde. Nu kan hij een longziekte krijgen . Die long-aandoening kan genezen worden als ze ontstaan is, doordat zich verkeerde stoffen in het waterige deel van die mens hebben afgezet. Maar, nemen we aan, dat het niet tot een ernstige longziekte komt, menselijke organen zijn zeer gevoelig, Het komt met die longen dus niet zover dat ik ze ontstoken vind of zoiets, maar het blijft een lichte aandoening : dan is het te verdragen, maar er komen toch stoffen in het waterige deel, die eigenlijk naar de long zouden moeten. Inwendig zit dus water dat verkeerde stoffen in zich opgelost heeft; die verdampen dan mee en dat wel in het bijzonder, als de longen niet geheel gezond zijn. Dus, terwijl we vroeger zagen dat bij meer duidelijk aan de dag tredende inwendige ziekten het waterige deel verkeerde stoffen oplost uit het vaste deel, is het nu zo dat verkeerde stoffen uit dat water verdampen en vermengd raken met de zuurstof, die wordt inegademd. Dit proces nu werkt bijzonder schadelijk op het zenuwstelsel, omdat de zenuwen onbedorven zuurstof nodig hebben en niet zuurstof die bedorven is, doordat er uit het onzuivere water van de water-mens van alles in is opgenomen. Zo kan het komen dat het lichtelijk ziek-zijn van de longen veroorzaakt is, doordat met het slechte water iets mee verdampt dat niet zou mogen verdampen. Dat is zeer schadelijk voor het zenuwstelsel; de mens wordt weliswaar uiterlijk niet flink ziek, maar … hij wordt gek. Men kan dus zeggen : de zogenaamde lichamelijke ziekten berusten – als ze inwendig zijn – daarop dat ergens in de mens verkeerde stoffen in zijn waterige deel tot oplossing komen. De zogenaamde geestesziekten echter zijn in werkelijkheid geen ziekten van de geest, want de geest wordt niet ziek. Zogenaamde geestesziekten berusten daarop dat het water in de betrokken mens op onrechtmatige wijze verdampt in de zuurstof, die hij opneemt, waardoor het zenuwstelsel gestoord wordt; een of ander orgaan is dan zo weinig ziek dat het uiterlijk niet aanwijsbaar is. Zo ziet dat men er zo achter komt dat de mens voortdurend de stoffen op de juiste wijze in zich moet verwerken, opdat er in zijn waterige deel geen ongewenste stoffen oplossen en daardoor zijn water op de verkeerde manier tot verdamping overgaat. Maar ziet U, in het gewone leven komt het wel voor dat dat onjuiste verdampen in de hand gewerkt wordt. Dat merken we, als we dorst hebben. Maar die dorst genezen we weer door te drinken. Dan maken we ons inwendige water weer vrij van wat daarin op verkeerde manier wil verdampen en drijven het ongewenste weer uit ons. We kunnen dus zeggen: in de honger ligt de mogelijkheid tot lichamelijke ziekte en in de dorst tot de zogenaamde geestes-ziekte. Eigenlijk moesten we zeggen: als de mens zich niet behoorlijk voedt, legt hij de grondslag voor fysieke  ziekten. Als de mens niet behoorlijk zijn dorst lest, is dat onder bepaalde omstandigheden moeilijk vast te stellen. Het kan namelijk in de allereerste kindertijd optreden, wanneer men het dorst-lessen en honger-stillen niet gemakkelijk kan onderscheiden, omdat beide gebeurt door de melk – dus iets vloeibaars.

  Als nu met de moeder- of zoogstersmelk iets verkeerds door het kind wordt opgenomen, dan kan dat later in het waterige deel van dat kind veroorzaken dat het niet op de juiste manier kan verdampen en zo de oorzaak vormen voor geestesziekte. Of, als we een mens – om zo te zeggen – verkeerd inspuiten, dan kan een verkeerde injectie met een of andere koe-lymph maken dat bijv. wel niet het water zelf ziek wordt, maar de organen, die het water verwerken. De maag bijv. verwerkt het water anders dan ze de vaste voedingsstoffen verwerkt. Zo kan door een verkeerde inenting later de aanleg tot een of andere geestes-ziekte ontstaan, doordat iemand het vocht niet op de juiste wijze verdampt. U zult bemerkt hebben, heren dat tegenwoordig veel mensen het slachtoffer worden van jeugdkrankzinnigheid. (Dementia praecox). Dan worden de mensen in hun jeugd al suf. Ja, dat komt voor het grootste deel door verkeerde voeding in de allereerste kinderjaren. Omdat de mensen er in deze tijd helemaal niet meer op letten – want het geeft niets, om de melk chemisch te onderzoeken, men moet heel anders tewerk gaan – daarom treden deze dingen tegenwoordig zo veelvuldig op. Daar ziet U ook uit dat het niets geeft, dokters op te leiden, die alleen maar weten dat dit middel tegen deze ziekte dat tegen die ziekte is, maar dat men er naar moet streven het hele leven op een gezondere basis te brengen. Maar dat kan pas, als men er achter is, hoe de samenhangen zijn. Dat zou nu met de anthroposofie gedaan moeten worden. Daarom is anthroposofie er ook op uit hygiënisch te werken, de gezondheid goed te doorgronden. Daarmee zijn de vragen der beide heren in wezen beantwoord. ]

 10. Walter

  Even een invalshoek die ik nog niet heb gelezen in de reacties: hoe zien jullie overmatig/ongezond computergebruik en media brainwash als ‘vaccinatie’ tegen spirtualiteit?

  Betreft corona is denk ik ook vooral de denkwijze opdringen schadelijk is. Omdat het denken in een materialistische fuik wordt geleid. want je gedachten, gevoelens vormen in een volgend leven en in dit leven geestelijke organen. Of juist niet.

  In een verzameling van werken over Steiners visie op spirituele groei stond ‘een vaccin kan geen spirituele groei tegenhouden als iemand wil groeien’. Vond ik erg geruststellend.

  hartelijke groet, Walter

  1. stroes71

   Walter
   Ja het is ook bewezen dat wat onze ogen waarnemen, een uitwerking heeft op ons lichaam. Ik geloof zeker dat je mensen ziek kunt maken via beelden en teksten.

   Wat betreft je tweede opmerking, dat geloof ik ook, alleen het is mij een groot mysterie hoe dat dan uit zou pakken bij vaccinaties die bijvoorbeeld neurologische functies zouden kunnen verstoren.

   Ik stel me voor dat de ziel dan een soort gedwongen lockdown uit moet zitten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s