Zonder spirituele leringen vervalt de mensheid in decadentie

Hier op aarde is antroposofie om zo te zeggen een soort theorie en het ontgaat de mensen voor het bewustzijn in waaktoestand wat spiritueel actief is, wat echter objectief aanwezig is. Na de dood is de mens rechtstreeks waarnemer hoe de krachten, die hij met de spirituele leringen tijdens het leven op aarde opneemt, feitelijk organiserend werken, activerend, krachtgevend werken op datgene in zijn wezen dat daarna er zijn kan, wanneer hij zich weer op een nieuwe incarnatie voorbereidt.

Zo worden de spirituele leringen in de mensheidsevolutie opgenomen. Als echter deze spirituele onderrichtingen niet opgenomen zouden worden – tegenwoordig is het nog voldoende, als weinigen het opnemen, maar meer en meer mensen moeten het in de toekomst opnemen -, dan zouden langzamerhand de mensen, als ze weer naar een aarde-incarnatie terugkeren, niet genoeg levengevende krachten hebben, die ze dan nodig hebben. Er zou decadentie, een verkommering in de latere incarnatie optreden. De mensen zouden snel verwelken, vroeg rimpels krijgen en zo meer. Een decadentie, een wegkwijnen van de fysieke mensheid zou optreden, als de spirituele krachten niet zouden worden opgenomen.

Bron: Rudolf Steiner – GA 141 – Das Leben zwischen dem Tode und der neuen Geburt im Verhältnis zu den kosmischen Tatsachen – Berlijn, 10 december 1912 (bladzijde 89-90)

Eerder geplaatst op 7 februari 2018  (14 reacties)

30830654435

15 gedachtes over “Zonder spirituele leringen vervalt de mensheid in decadentie

 1. Truus van der Kaaij

  Ik herinner me ook Steiner’s bericht dat hij al voorzag dat in de toekomst (naar verwachting ongeveer 100 jaar na zijn leven, meen ik) van de antroposofie slechts de FdV zou overblijven.
  Zijn dit twee tegenstrijdige berichten?

  1. De portee van Steiners opmerking ten aanzien van duurzaamheid van De Filosofie van de vrijheid ligt anders. Hij stelt dat antroposofie als inwijdingswetenschap en wijsheidsgoed op een zeker moment vervangen zal worden door iets anders, omdat de mensheid nu eenmaal in ontwikkeling is. Maar die transitie periode beslaat zeker niet slechts honderd jaar.

   1. Ach ja, natuurlijk. Ik ben wat suf vandaag, geloof ik. Wat Truus hiier schrijft, staat me ook iets van bij, maar ik geloof eigenlijk niet dat over 100 jaar, dus laten we zeggen, na 2025, alleen de FdV nog zal worden gelezen. Steiner wordt over 1000 jaar nog wel gelezen, net zoals nu bijv. Aristoteles of Plato of Bijbel nog wordt gelezen. (maar Forum voor Democratie zal niet meer bestaan 😀)

 2. Bernard

  Je ziet nu al mensen die snel verwelken, vroeg rimpels krijgen en zo meer; betekent dit dat deze in hun vorige incarnatie te weinig spirituele inhoud hebben opgenomen? En daardoor niet genoeg levengevende krachten hebben?

 3. Anton van Rooijen

  als de mensheid verstoken blijft van spiritualiteit vervalt de mensheid in decadentie, gepaard gaand met veel leed….

  >

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s