Even tussendoor

Vanmorgen was ik bij de tandarts. Het is een aardige, geïnteresseerde man. Hij vroeg mij van alles, hoe het gaat, of ik wel gezond leefde en of ik wel groente en fruit at. Hij zag waarschijnlijk wel dat ik er nogal moe en melancholisch uitzie, want hij vroeg ook nog: ‘Hebt u nog wat plezier in het leven?’ Ik antwoordde: ‘Het gaat wel. Ik heb een dochter en een kleinzoon, ik speel wat gitaar en keyboard en ik heb drie websites.’ Toen vroeg hij: ‘Waar gaan die websites over?’ 

‘Rudolf Steiner.’   

‘Wie is dat?’

De vraag overviel mij wat. Ik heb tientallen jaren Steiner gelezen, maar evengoed stond ik met mijn mond vol tanden bij de tandarts 😀. Ik wist me niet zo goed raad met deze vraag en daarom antwoordde ik: ‘Een denker, filosoof en helderziende.’

Toen ik op de fiets naar huis reed, dacht ik: Ik heb het niet goed gezegd. Bij thuiskomst schoot me te binnen wat ik had moeten antwoorden: ‘Rudolf Steiner is de grote ziener in het land der blinden.’

27 gedachtes over “Even tussendoor

 1. Lucie

  Wát toevallig! Ik ga ook zo naar de tandarts, die ook altijd zeer geïnteresseerd is in me.
  Ik weet bijna zéker dat zij nog nooit van Rudolf Steiner gehoord heeft, mocht dit gebeuren dat ze me dat vraagt.

  Maar vaak wordt me die vraag op straat gesteld, bij ontmoetingen met bv. ex-ouders van kinderen die ik in de klas heb gehad (41 jaar onderwijs). Ik sta dan ook altijd met mijn mond vol tanden en zoek naar woorden die Rudolf goed omschrijven. Herkenbaar stukje dus! Dank hiervoor.

  1. Bernard

   Ik denk dat je het goed gezegd hebt! Als je het over ‘het land der blinden’ zou hebben gehad, zou je een oordeel hebben uitgesproken over vele mensen – niet zo handig.
   En trouwens . . . vaak zijn antroposofen zelf ook stekeblind.

 2. Nadi ne Vandenhende

  Het klinkt wel heel mooi als je stelt : ‘RS is de grote….’ maar wat je wel gezegd hebt vind ik een heel goed antwoord. Dat kan zijn nieuwsgierigheid opwekken en dan gaat hij misschien zelf op zoek naar antwoord …

 3. Haike

  Volgens mij is je antwoord aan je tandarts een prima antwoord geweest. Je had er nog aan toe kunnen voegen dat hij Wis en Natuurkunde had gestudeerd. Je tweede antwoord wat je op de fiets naar huis te binnen schoot kan veel zweveriger overkomen.

  1. Dankjewel dat je elke dag de moeite neemt een stukje tekst van RS te plaatsen; ik lees het elke ochtend en ben er blij mee!
   Voor mij is het moeilijk dat wat ik lees van RS goed te kunnen verwoorden om over te vertellen. Die vertaalslag te kunnen maken.

 4. Bernard, ik spreek niet een oordeel over anderen uit, maar ook over mezelf. Want ik realiseer me heel goed dat ik zelf ook zo blind als een mol ben.
  Om het maar eens plat en recht voor de raap te zeggen. Vergeleken bij Steiner zijn wij allemaal maar domme kloten.

  1. Bernard

   Nee, dat zijn we niet, Ridzerd! Anders zouden de inzichten van Steiner ons niet zo aanspreken, dat we ons daar verder in verdiepen. En natuurlijk zijn we geen Steiners, maar we laten ons wel door zijn inzichten leiden, omdat we het herkennen als verdieping in ons leven!

  2. Bernard

   Nee hoor, we zijn niet zo blind als een mol, anders zou Steiner niet zo veel aandacht aan ons besteed hebben!
   Maar ja – hij is veel verder in zijn bewustzijnsontwikkeling en daar maken wij dankbaar gebruik van!

 5. Nadi en Haike, juist dat woord helderziende had ik beter niet kunnen gebruiken, want bij helderzienheid denken veel mensen meteen aan oplichterij en zweverigheid.

  1. Haike

   Maar niet bij het woord “Denker en Filosoof” dat laatste was hij overigens niet, hij had er wel een meer dan gemiddelde belangstelling voor. Steiner was misschien wel een natuurtalent op het gebied van de filosofie maar hij heeft het niet aan een universiteit gestudeerd…. Helderziende zijn komt bij mij als minder vaag of zweverig over, dan Groot Ziener zijn.. maar smaken verschillen nou eenmaal.

  2. Ridzerd, dat ben ik met je eens. Bij een helderziende denkt men aan een waarzegger op de kermis. Ik zou hem een ‘ziener’ noemen. Iemand die ‘ziet’ in de geestelijke wereld. Dan krijg je misschien ook een vragende respons wat een ziener is. En dan heb je een gesprek met iemand.

   1. Ja, mee eens, Zwerver. Ik heb Peter R. de Vries eens op tv gehoord over helderzienden. Hij heeft veel te maken gehad met helderzienden die zogenaamd konden helpen bij het oplossen van misdaden. Helemaal nooit heeft De Vries wat gehad aan die helderzienden. Er was zelfs een helderziende bij die zei dat hij wel wist waar een al jaren vermiste persoon was. Dat wilde hij wel vertellen, maar dan moesten de ouders hem eerst betalen.
    Er waren ook wel bij die het wel onbetaald wilden vertellen, maar nooit klopte het.

 6. Gerard

  Gewoon even een reactie van iemand die deze website al een tijdje, een jaar of zo, volgt.
  Ik ben Ridzerd dankbaar voor alle moeite die hij gedaan heeft, en nog doet om deze website in de lucht te houden. Inderdaad moeten we altijd in het achterhoofd houden dat iedereen op een andere sport van de “bewustzijnsladder” staat.

 7. Astrid Schoots

  Nu we toch bezig zijn Ridzerd te bedanken, wil ik me daarbij graag aansluiten.
  Ik heb van de afgelopen ±5 jaar steeds de citaten die me erg aanspraken gekopieerd, en heb daarvan inmiddels enkele mooie boekjes gemaakt, met fijne lay-out in kolommen, overzichtelijk en compact. Het zijn heerlijke bundeltjes, die hier en daar op een nachtkastje liggen. Bedankt voor je werk!

 8. Theo

  Hoe verscheiden én verschillend wij, lezers van deze citaten ook zijn,… hetgeen we zeker níet willen is : plattrappende voorbijgangers, verstikkende doornen en zaadpikkende vogels te worden.
  Aan ons om het eigen verlangen te verwezenlijken en onszelf tot geschikte akkergrond te composteren.
  Het goede zaad is alleszins gezaaid… en wordt het ook elke dag opnieuw.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s