Bewustzijn na de dood

Met de dood treedt niet een tekort aan bewustzijn in, integendeel. Een teveel, een overvloed van bewustzijn is er na het overlijden. Men leeft en weeft geheel in bewustzijn, en zoals het sterke zonlicht de ogen bedwelmt, zo is men aanvankelijk door het bewustzijn bedwelmd, men heeft teveel bewustzijn. Dit bewustzijn moet eerst verzwakt (Duits: herabgedämmert) worden, zodat men zich oriënteren kan in het leven dat men na de dood is ingegaan.

Dat duurt lange tijd, het gebeurt geleidelijk aan op zodanige wijze dat na de dood steeds meer momenten komen, waarin het bewustzijn een dergelijke oriëntering mogelijk maakt; dat de ziel voor een min of meer korte tijd tot zichzelf komt en dan weer in een soort slaapachtige toestand verzinkt, zoals men het zou kunnen noemen. Dan worden langzamerhand zulke momenten steeds langer, de ziel komt meer en meer in dergelijke omstandigheden, tot er een volledig oriënteren in de geestelijke wereld is.

Bron: Rudolf Steiner – GA 159 – Das Geheimnis des Todes – Hannover, 19 februari 1915 (bladzijde 35)

Eerder geplaatst op 4 februari 2018

5 gedachtes over “Bewustzijn na de dood

 1. M.L Heine

  Het lijkt mij, zoals een baby zich langzaamaan bewust wordt van de aarsdse omgeving. Ik heb bij mijn kinderen waargenomen, dat de een ook veel wakkerder in de wereld kwam , ten opzichte van weer een ander kind. Ook kon ik waarnemen hoe ze uit het voorgeboortelijke eigenschappen met zich meenamen.

  1. Lucie

   Een mooie en duidelijke vergelijking schets je. Heb ik óók waargenomen bij de geboorte van mijn kinderen (2) Mijn dochter keek direct onderzoekend in het gelaat van haar vader en liet hem niet los! Alsof ze hem herkende? Er was een onbeschrijflijk mooi en direct contact tussen die twee en dat is altijd zo gebleven. Mijn zoon wilde er alleen maar ‘zo snel mogelijk uit’ en is op zijn 18e dan ook van de ene dag op de andere naar Ierland verhuisd. Het typeert zijn leven.

   1. M.L Heine

    Het ontroerende mij zeer jou antwoord. Zo keek een zoon mij aan van kop tot teen bij zijn geboorte met een volwassen blik. Ik schrok heel erg van deze diepdoordringende ogen. Ik wendde mijn geschrokken af. Even later was hij baby en was deze blik verdwenen.

 2. Bernard

  Het punt is: wát is bewustzijn! Het geestesvermogen dat het individu in staat stelt de buitenwereld waar te nemen en te verwerken? Besef van verleden, heden en toekomst? In de geestelijke wereld is geen buitenwereld; en ook het tijdsbesef hangt samen met de fysieke wereld. Dat ik zelf, toen ik 14 jaar was, een sterk besef had van wat ik moest doen om mijn toekomst een basis te geven – wat ook heel sterk zo gefunctioneerd heeft – en dat ik op mijn 37e via levenservaringen een dringend besef kreeg van een voorgaand leven dat veel van mijn persoonlijke verhoudingen verklaarde, was geen bewustzijn, ik noem het innerlijk besef. Nooit ben ik daar bedrogen mee uitgekomen en het heeft mij bij de antroposofie gebracht waar bepaalde verhoudingen tot de fysieke en geestelijke wereld die Steiner onder woorden bracht direct bij mij insloegen. Maar dat is op zichzelf geen bewustzijn, eerder een innerlijk besef dat richtinggevend is voor het leven. Dat je kunt nadenken over wat je ziet en meemaakt en daar conclusies uit kunt trekken heeft te maken met je overzicht over je omgeving en de wereld, dat gedurende je leven – als het goed is, tenminste – steeds vollediger wordt.
  Je oriëntatie in de geestelijke wereld na de dood zou ik een vorm van besef willen noemen, vergelijkbaar met het besef dat ik in deze reactie noemde. Voor mij is bewustzijn het feit dat ik uit ervaringen conclusies kan trekken en mijn gedrag daarop kan instellen, dat ik naar mijn eigen reacties kan kijken en dat kan terughouden of prijsgeven.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s