Gevoel en begrip voor de waarheid liggen in ieder mens besloten

Degene die het bovenzintuiglijke waarneemt, moet niet alleen spreken tot hen die trachten de geesteswereld te doorgronden. Hij moet zijn woorden richten tot àlle mensen. Want hij heeft de taak om mededelingen te doen over dingen die alle mensen betreffen; ja, zelfs weet hij dat niemand in de ware betekenis van het woord mens kan zijn, die niet in bepaalde mate met deze zaken bekend is. En hij richt zijn woorden tot alle mensen, omdat hij weet, dat er uiteenlopende maten van begrip zijn voor datgene wat hij te zeggen heeft. 

Hij weet ook dat zij, die nog ver verwijderd zijn van het ogenblik dat zij tot zelfstandig onderzoeken in staat zijn, begrip voor zijn woorden kunnen opbrengen. Want gevoel en begrip voor de waarheid liggen in ieder mens besloten. En tot dit begrip, dat in elke gezonde ziel tot verdere ontwikkeling kan komen, wendt hij zich allereerst. Hij weet ook dat er in dit begrip een kracht schuilt, die geleidelijk de weg vrijmaakt naar de hogere graden van bewustzijn. 

En dit gevoel, dat misschien in het begin totaal niets waarneemt van hetgeen waarover gesproken wordt, dit gevoel zelf is de tovenaar die het geestesoog opent. Dit gevoel komt in het duister tot activiteit. De ziel kan niet zien, maar via dit gevoel wordt zij gegrepen door de macht der waarheid, en dan zal de waarheid geleidelijk tot de ziel komen en voor haar het hogere waarnemingsorgaan openen. Voor de een kan dat korter, voor de ander langer duren; wie geduld heeft en volhardt, bereikt dit doel niettemin.

Bron: Rudolf Steiner – GA 9Theosophie – Einführung in  übersinnliche  Welterkenntnis und  Menschenbestimmung (blz. 6-7)

Uit de vijfde druk van Theosofie (blz. 17-18). Vertaling H.G.J. de Leeuw

528x840

Advertentie

19 gedachtes over “Gevoel en begrip voor de waarheid liggen in ieder mens besloten

 1. Haike

  Uit het citaat:

  En tot dit begrip, dat in elke gezonde ziel tot verdere ontwikkeling kan komen,…

  Maar: hoe gezond zijn onze Zielen nog? Met in het achterhoofd de Covid vaccinatie…

  1. John Wervenbos

   Van Michael Esfeld, professor filosofie aan de universiteit van Lausanne, verscheen in het antroposofische weekblad Das Goetheanum het volgende naar mijn idee lezenswaardige artikel (16 september 2021) over het huidige wereldwijde coronabeleid: Technokratisches gegen humanistisches Menschenbild.
   Url: https://cutt.ly/AEcXoU7
   De openingszin vertaald naar het Nederlands luidt:

   Esfeld:
   ” Noch wetenschappelijk, noch juridisch of ethisch is het gerechtvaardigd druk uit te oefenen op mensen die van vaccinatie willen afzien. Vanuit wetenschappelijk oogpunt blijkt uit de gegevens die nu uit vele landen beschikbaar zijn dat de vaccinatiegraad bij de bevolking slechts één van de vele factoren is die van invloed zijn op het verloop van de verspreiding van het coronavirus. ”

   Zelf zou ik aan het slotdeel van die openingszin de zinsnede ‘en het effect’ hebben toegevoegd. Dan zou die zin dus luiden:

   ‘ Noch wetenschappelijk, noch juridisch of ethisch is het gerechtvaardigd druk uit te oefenen op mensen die van vaccinatie willen afzien. Vanuit wetenschappelijk oogpunt blijkt uit de gegevens die nu uit vele landen beschikbaar zijn dat de vaccinatiegraad bij de bevolking slechts één van de vele factoren is die van invloed zijn op het verloop en het effect van de verspreiding van het coronavirus.

   1. Haike

    Dank John.

    Als uit wetenschappelijk oogpunt de vaccinatiegraad maar een van de factoren is voor het verloop van het virus, wat zijn dan die andere factoren?

   2. John Wervenbos

    Ik zal daar vanavond kort op ingaan, Haike. Ben momenteel werkzaam in het Japanmuseum.

   3. Heel basaal noemt Esfeld in zijn artikel een paar andere factoren: de kwaliteit van de gezondheidszorg, de gezondheid van een bevolking en van bevolkingsgroepen en welvaart en welzijn van een bevolking en van bevolkingsgroepen.

 2. Anna Himpe

  En toch ook dit :
  Inenting zal geen mens schaden die na de inenting in het latere leven een spirituele opvoeding krijgt.»

  1. Haike

   Dag Anna,

   Ik weet dat Steiner dat gezegd heeft, en volgens mij is het hier op de site ook wel eens langsgekomen. En ik ben blij met die uitspraak, het is een bemoedigende, maar het is er wel een van ± 100 jaar geleden waarbij dan de vraag rijst of die uitspraak op de vaccinatie’s van toen sloeg, of ook de toekomstige. Want over de toekomstige vaccinatie heeft hij gezegd dat er eentje komt die de Ziel van de mens het moeilijker gaat maken om contact te maken met die spirituele wereld.

   Nou is het verder helemaal niet mijn insteek of intentie om je met een andere uitspraak om de oren te willen staan en wat jij schrijft te ontkrachten, maar het zit gewoon ingewikkeld in elkaar….

   1. Anna Himpe

    Het is inderdaad complex. Ondertussen hebben we in de jaren zestig al een verplichte inenting gekend van het polio vaccin (België). Er kan niet ontkend worden dat sindsdien de maatschappij nogal ontwricht lijkt en dan ben ik nog voorzichtig. Hoe dan ook ben ik bij mezelf te rade gegaan en voor mij was het neutraal; wordt ik gevaccineerd dan is dat ok en zo niet dan is dit ook ok. Zoals je schreef: het zijn bemoedigende woorden.

  2. M.L Heine

   Het lijkt mij toch wel een houding van niet wakker willen zijn . Iedereen ook de ingeënt persoon is een koe met een oormerk en hebben niet door dat ze ook alleen getolereerd worden met dat oormerk. Ze zijn geen mens maar een product geworden en hebben niet door dat ze zo meedoen aan een systeem wat ons allemaal ontmenselijkt. Diegene die wakker zijn, wordt het vuur na aan de schenen gelegd ! Wanneer nog meer waanzinnige maatregelen worden genomen hoop ik dat diegene die ingeënt zijn gaan doorhebben hoe het net zich spant en zei het ook gaan inzien als een gevaar voor onze menselijkheid en de democratie en onze samenleving. Dat we massaal gaan opstaan en nee zeggen tegen een beleid van kamerleden die het spoor beister zijn en totaal op hol geslagen!!!

 3. En dan een ander punt: verwrongen beeldvorming in diverse mediakanalen van denkbeelden van antroposofen ten aanzien van vaccinatie. In antroposofische gelederen wordt heel divers gedacht over dat onderwerp.
  Antivaxers? Twijfelaars? Dit is de ongevaccineerde Nederlander
  NRC Handelsblad, 24 september 2021
  Een tekstdeel daaruit:
  ” […] Van de bevolking laat 5 procent zich al jaren niet vaccineren, omdat het niet past in geloof of levensovertuiging: als God, of de ‘natuur’, beslist dat een kind mazelen krijgt en er zelfs aan sterft, dan zij dat zo. Zo ook met Covid. Deze mensen wonen vooral in de Biblebelt, of behoren tot de antroposofische gemeenschap. […] “

  1. Haike

   Ik heb in mijn hele leven nog nooit een Antroposoof horen/zien redeneren dat het als het God’s wil is, dat er dan maar eentje dood moet gaan. Dus ik vraag me een beetje af waar de NRC die informatie vandaan heef,t of dat Antroposofen gemakshalve maar over een kam worden gescheerd met mensen uit de Bible belt.

   Of het ligt aan mi;j dat er zeker wel Antroposofen rondlopen die zo denken maar dat ik ze nog nooit ben tegengekomen, dat kan natuurlijk ook.

   1. Haike

    Dan zijn we al met z’n tweeën… niet dat het ultieme bewijs is dat dergelijke Antroposofen niet bestaan, maar het gaat de goeie kant op… 🙃

    En dan nog wat Antroposofie is helemaal geen religieuze stroming. Dat is de taak van de Christengemeenschap, en dat is niet de Kerk van de Antroposofen, hoewel je ze daar wel nog echt in het wild kunt zien rondlopen…

   2. John Wervenbos

    Hoeveel waarheidszin heb je en hoe zorgvuldig ga je te werk als je als journalist zoiets opschrijft voor een landelijk dagblad? Een artikel dat door tienduizenden, misschien wel honderdduizenden mensen wordt gelezen. En hoe is het met de kwaliteit van een krantenredactie gesteld om zoiets te laten passeren?

   3. Haike

    Daar komt bij dat er ook Antroposofen zijn die zich wél hebben laten vaccineren, wat aantoont dat het artikel overloopt van ongenuanceerdheid.

    Overigens kon het artikel zo lezen van A tot en met Z zonder te hoeven te betalen.

   4. Dit is nu wel een mooi voorbeeld van een halve waarheid die door de NRC tot een hele leugen wordt gemaakt. Want de meeste antroposofen zijn het er wel over eens dat het doormaken van een ziekte zin kan hebben en dat ziekte niet altijd koste wat het kost voorkomen hoeft te worden. De NRC doet het nu voorkomen dat antroposofen het wel goed vinden om niet te vaccineren, zelfs als men dan door niet te vaccineren overlijdt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s