Een uiterst gecompliceerde zaak

Zodra men, om zo te zeggen, de sluier oplicht die zich toch altijd voor de mensen uitstrekt, zodat de mens alleen de zintuiglijke wereld ziet en niet de erachter liggende geestelijke, zodra men deze sluier oplicht, wordt het leven toch een uiterst gecompliceerde zaak. Dan blijkt ten eerste dat niet alleen de soort wezens en hun fysieke afspiegeling, de sterren, op de mens een invloed hebben, die nu rechtstreeks kan worden waargenomen, maar dat binnen het aardse bestaan zelf  bovenzinnelijke wezens aanwezig zijn, die verwant zijn met de sterrenwezens, die echter als het ware hun woonplaats in het bereik van het aardse opgeslagen hebben.

Bron: Rudolf Steiner – GA 219 – Das Verhältnis der Sternenwelt zum Menschen und des Menschen zur Sternenwelt – Dornach, 3 december 1922 (bladzijde 48)

Eerder geplaatst op 29 januari 2018

353d7260c09389959800994d7429ece7

3 gedachtes over “Een uiterst gecompliceerde zaak

  1. Bernard

    En ik ga er vanuit dat de geestelijke wereld niet achter de zintuiglijke wereld ligt, maar er doorheen existeert. De geestelijke wereld kent geen ruimte en tijd, hoewel geestelijke wezens zich wel kunnen verbinden met fysieke elementen, zoals in dit citaat de ‘sterrenwezens’. Onze ontvankelijkheid en bewustzijn voor het spirituele opent ons voor de verbinding met geestelijke wezens, zoals met het Christuswezen als ons bewustzijn zich daar voor openstelt. Daar hoef je geen christen voor te zijn, het gaat om integriteit, moraliteit en menswaardigheid.
    “. . . . er bestaan ook andere godsdiensten, we moeten proberen het wezen van andere godsdiensten begrijpelijk te maken . . .” (Steiner – Eenzaamheid en vervreemding 10-10-1916, pag 24).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s