Staan op één been

Het is geen onzin dat bepaalde ziekten gewoon beter genezen als de patiënt met zijn bed in oost-westrichting wordt gelegd. Dit is geen bijgeloof, het is iets waar iedereen zichzelf empirisch van kan overtuigen als hij dat wil. Maar dit zou geen aanbeveling moeten zijn dat iedereen nu zijn bed op de een of andere manier zou moeten neerzetten! Ik heb zoveel gezien in deze richting dat het nodig is dat ik zulke dingen blijf toevoegen. Voor wat kan worden beleefd, wat dit betreft, zouden talloze voorbeelden kunnen worden gegeven. 

Het is bijvoorbeeld een keer gebeurd – het was nog in Berlijn – toen een antroposofieles eindigde, en ik zei dat het wel een zekere waarde heeft als men niet eerst moet gaan zitten om laarzen aan te trekken als het regent, maar dat men het ook staand zou kunnen doen, waarbij men dan korte tijd op één been moet staan. Ik zei dat een mens ook op één been moet kunnen staan. Sommige antroposofen vatten dit zo op, dat de Antroposofische Vereniging haar leden als esoterische oefening gaf om middernacht een tijdje op één been te staan. [….] 

Er zijn talloze van dergelijke berichten, die dan weer in een of ander krantenartikel verschijnen door goedwillende of kwaadwillende mensen, meestal kwaadwillende. Nu, zoals ik al zei, ik wil er beslist niet op wijzen dat iedereen nu zijn bed op een bepaalde manier moet neerzetten. Maar het moet worden erkend dat dergelijke verschijnselen, waarvan er vele zijn, aantonen dat de mens ook vandaag nog in het onderbewuste van zijn wezen relaties heeft met de ruimtelijke differentiaties die buiten hem zijn en waarin hij is geplaatst.

Bron: Rudolf Steiner – GA 201 -Entsprechungen  zwischen Mikrokosmos  und  Makrokosmos – Dornach, 17 april 1920 (blz. 75-76)

56d37e7d3b8daef3b119fd474742afe0

15 gedachtes over “Staan op één been

  1. Ik heb je uitspraak de nacht in meegenomen. (Was ie ernstig bedoeld, of ironisch? Nu ik het een tweede keer lees weet ik het niet)

   De indruk waarmee ik wakker werd, is dat het helpt bij de langdurige klachten, de moeheid die blijft. Dan zou je ongeveer Oost-noord-oost naar west Zuid west moeten gaan liggen.

 1. Haike

  Meestal zeg ik dat je op een been niet kan staan….
  Dat is dan voor mij een reden voor een 2e kop koffie er in te gieten… 😇

  1. Haike

   Als je dat schrijft heb je niet al te veel op de site gelezen, anders zou je dergelijke tekst niet schrijven.
   Je aanname is een onjuiste maar wat het echt diep bedroevend maakt is dat je blijkbaar niet de moeite hebt genomen of kunt opbrengen of je aanname een juiste is….

   Jammer.

   1. Hoe bedoel je dat, Haiko?
    Ik ben vaker teksten en anekdotes gehoord van en over Rudolf Steiner dat een gedeelte (niet iedereen, dat weet ik wel) veel van hem direct, maar naar de vorm, uitvoerden.

   2. Bij de uitleg over een wilsoefening noemt hij planten water geven; een volgende keer blijkt iedereen daar de planten water te geven (in plaats van een eigen wilsoefening te vinden)

    Of dat hij zegt; paars is een spirituele kleur, en de volgende avond zitten alle dames in de zaal in het paars gekleed.

    Of de anekdote; hij staat even op één been om iets aan zijn schoen te doen tijdens een wandeling, zegt “dit is een goede evenwichtsoefening, maar vertel dat niet door, anders staat morgen heel het Goetheanum op één been”

    Of, hij zegt dat vegetarisch eten goed is en print besteld iedereen een vegetarische maaltijd, waarmee de regionale restaurant moeite mee heeft. (En Steiner zelf besteld daarom vlees)

   3. Haike

    Ja maar dan raap je ook een aantal teksten en anekdoten bij elkaar die jou wellicht goed uitkomen??

    Want Steiner zegt ook dat je hem niet zomaar klakkeloos moet geloven. Ga onderzoeken wat ik beweer zei hij dan.

    En over vlees beschrijft hij serieus de werking ervan die het heeft bij consumptie. Maar hij zegt nergens dat je geen vlees moet eten. Sterker nog; hij heeft het erover dat er mensen zijn die niet zonder vlees eten kunnen.

    Dus ja.. meelopers kom je overal tegen niet alleen bij Steiner. In mijn belevenis kunnen de Khatolienken er ook wat van, ben wel eens iemand tegen gekomen die een foto van de Paus op haar nachtkastje had staan.

   4. Fijn dat je je reactie verder uitlegt.

    Mijn oorspronkelijk bericht was misschien niet helemaal helder. Ik vindt het sneu voor Steiner dat hij zich moet indekken voor diegene die zijn woorden letterlijk nemen. Ik ben blij dat hij inderdaad ook gezegd heeft kritisch te zijn ten opzichte wat hij zei. Ik ben ook verbaast wanneer men dat niet is.

   5. M.L Heine

    Was naar mijn idee humoristisch bedoeld…zo lees ik deze opmerking van Edo Pronk !

  2. M.L Heine

   Inderdaad, mensen nemen hem vaak letterlijk. Maakt hij een opmerking over de kleur paars en de vrouwen lopen er in rond.Met humor er naar kijken kom je een heel eind 😊Leuk blog heb je trouwens, ben lid geworden!

 2. Op een been staan, lang- of kortdurend, is een goede test of je in evenwicht bent. Daar kun je de dag mee beginnen. Sommigen spreken over de balans tussen je linker- en rechterhersenhelft. Linkerbeen is gerelateerd aan rechterhersenhelft en andersom. Linkerhelft staat voor ratio, rechter voor gevoel. En zo heeft iedereen wat te zeggen waar altijd iets van waarheid in schuilt. Ik sta dagelijks op een been, niet omdat Steiner dat heeft gezegd, maar omdat de resultaten van het wel of niet kunnen, me intrigeren. Ik doe dat in mijn yogasessies en kan naar aanleiding van het resultaat mijn geestelijke staat van zijn bijsturen in de meditatie die daarop volgt waardoor mijn dag in evenwicht kan plaatsvinden. Na veertig jaar training is dat voor mij een beproefd middel om te weten hoe onbewust of bewust ik die dag in het leven sta. Ik weet dat Rudolf Steiner verder gaat dan de yogafilosofie. Maar ademhalen en bewegen doen we allemaal.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s