Atmosfeer na de dood

Zoals we hier door zomerwarmte en winterkou heen op de aarde leven, zo leven we na de dood, verwarmd door onze goede gevoelens, kou lijdend door onze slechte gevoelens; en de uitwerkingen van ons willen dragen we door deze geestelijke jaargetijden en dagen heen.

We zijn, als we door de poort van de dood zijn gegaan, eerst de uitwerking van onze morele gesteldheid op aarde. En we hebben een omgeving die doortrokken is van onze dwaasheden en wijsheden, van onze sympathieën en antipathieën voor het goede.

Zodat we kunnen zeggen: Zoals we op aarde de warme, levensbevorderende zomerlucht om ons heen hebben, zoals we de koude winterlucht om ons heen hebben, zo hebben we na de dood een atmosfeer om ons heen, de geestelijke-psychische atmosfeer, die warm, levengevend is, voor zover ze bereid is door onze goede gevoelens, en we hebben een koude atmosfeer om ons, voor zover ze bereid is door onze slechte gevoelens. 

Hier op deze aarde hebben we, in ieder geval voor bepaalde gebieden, de zomer- en winterwarmte gemeenschappelijk. In de tijd na de dood heeft elk zijn eigen atmosfeer, die hij zelf creëert. En dat zijn juist de belangrijkste ervaringen na de dood, dat de ene naast de andere rilt van de kou, terwijl de andere in levengevende warmte is.

Bron: Rudolf Steiner – GA 219 – DAS VERHÄLTNIS DER STERNENWELT ZUM MENSCHEN UND DES MENSCHEN ZUR STERNENWELT – Dornach, 1 december 1922 (bladzijde 41)

Eerder geplaatst op 26 januari 2018  (2 reacties)

koud

10 gedachtes over “Atmosfeer na de dood

 1. M.L Heine

  Ik heb even gekeken naar de reacties uit 2018. Bernard maakt daar de opmerking dat dat het niet opgaat als iemand geen seizoen wisseling meemaakt. Maar koude en warmte is ook een zielebeleving en staat in die zin los van de aardse beleving die men met het lichamelijke kan ervaren. Je kunt met je ziel namelijk ook koude en warmte ervaren als je een mens ontmoet, de ene verwarmd je hart terwijl je bij de ander letterlijk verkleumd. Zo kun je je voorstellen dat na de dood, wij warmte en koude, zullen ervaren als leerschool in de geestelijke wereld.

  1. Bernard

   Nee, ik zei dat je niets met die vergelijking kunt als je in een gebied woont waar geen seizoenen zijn, zoals Suriname. Zoiets zegt Steiner ook, hij heeft het over ‘bepaalde gebieden’.

 2. Haike

  Nota bene afgelopen week hoorde ik via via dat iemand mij wel een bedragje wou toen toekomen omdat hij gehoord had dat ik nou niet ruim in mijn financiële middelen zit. Dat klopt, maar ondertussen behoor ik wel tot de oudere generatie. Dus het lukt nog steeds.

  Ik ken de aspirant gulle gever niet, en hij mij niet; zoals reeds geschreven: het ging via via.
  Hoeveel moet hij hebben? Was de vraag geweest €1000? of nog meer?

  Toen ik aan de tussenpersoon na vroeg naar het hoe en waarom bleek dat dat geld er echt wel was, maar als het naar mij toe zou komen dat niet op een volledige zuivere manier zou kunnen (de reden daarvan is verder een privé zaak van de gever en kan ik verder niet delen) dus heb ik daar ook niet mee ingestemd.

  Het feest ging niet door, maar wat wel door ging was het hartverwarmende gevoel wat ik er van kreeg, alsof Christus naast me kwam zitten en zijn arm om mijn schouders sloeg… en we daar met z’n tweeën stil naast elkaar zaten..

  Dat gevoel, en dat beeld, neemt niemand me meer af en is veel meer waard dan die €1000,- Ik hoop dat die gulle gever daar ook iets van mee krijgt: van mijn hartverwarmende gevoel….

  1. Wel een bijzonder gulle gever, Haike. Vermoedelijk heel rijk, masr evengoed mooi dat hij zomaar €1000 weggeeft. Ik moet hierbij even denken aan de topgitarist Jimmy Rosenberg. Die verdiende jaren geleden miljoenen in Amerika. Hij gaf vaak €1000 aan.een zwerver en zei erbij: ‘Als je er maar geen verkeerde dingen mee doet.’ Hij is zwaar verslaafd geweest aan drugs en is al zijn miljoenen weer kwijt. Maar sinds ongeveer een jaar is hij van de drugs af en hij treedt ook af en toe weer op.

   1. Nog wel.leuk om erbij te vertellen: hij is thans 41 jaar en hij heeft een dochter van 27. Jimmy was er dus vroeg bij. 😀

   2. Haike

    Hij wou het weggeven maar ik heb het niet aangenomen. Niet vanwege trots of zo.
    Maar zoals eerder geschreven: het zou niet helemaal zuiver op de graad zijn geweest als ik het wel had aangenomen.

   3. Nee, het leven van Jimmy Rosenberg is tot nu toe zeker niet gemakkelijk geweest. Hij heeft zelfs in de gevangenis gezeten. Waarvoor weet ik niet precies, het had geloof ik iets met drugs te maken. Zijn vader zit of zat in de gevangenis wegens moord op een schoonzoon. Zelf mocht Jimmy van zijn dochter zijn kleinzoon niet zien, als hij niet afkickte van drugs. Hij is nu inderdaad van de drugs af, hopelijk houdt hij het vol.

  1. M.L Heine

   Mijn man kreeg ook een aanbieding voor een geldbedrag, hij moest dan zijn rekeningnummer nummer doorgeven. Het was zeer dubieus, niet pluis. Hij is er niet op in gegaan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s