Door misère vooruit

Zeker, we maken moeilijke, smartelijke levenservaringen door, maar in een grotere levenssamenhang blijken juist pijnlijke en zware levenservaringen ons leven het meeste te verrijken, ons het meeste voor het leven sterker te maken. Het gaat erom deze voortdurende stemming, die in het onderbewuste van de ziel aanwezig is, een weinig in het bewustzijn omhoog te halen, deze stemming: Leven, jij tilt en draagt mij, jij zorgt dat ik vooruitkom.

Bron: Rudolf Steiner – GA 181 – Erdensterben und Weltenleben – Berlijn, 26 maart 1918 (bladzijde 128)

Eerder geplaatst op 20 januari 2018 (1 reactie)

moedig-voorwaarts

14 gedachtes over “Door misère vooruit

 1. Haike

  Vorig jaar om deze tijd werd er en C.V. installatie in mijn huis geplaatst. Een van die twee mannen, 27 jaar oud op dat moment, had Teelbalkanker gehad. Dat is enorm pijnlijk, iedereen die wel eens een opdoffer in het kruis heeft gehad weet wat dat betekent.
  Hij vertelde dat hij niet meer kon liggen, niet meer kon staan of zitten, altijd pijn. Ongeacht welke houding hij aannam.
  Een hel dus… Maar zei hij helemaal spontaan uit zichzelf: “Ik had het niet willen missen….”

  1. Lucie

   ALs je al die ellende leest, denk je toch: ‘dit is AL te flink gezegd…’En ook: is dit écht wel zo gezegd?’Ik geloof echt dat als hij de keus gehad zou hebben, hij niet voor die ziekte zou kiezen!

   1. Haike

    Natuurlijk heeft hij er niet voor gekozen, net zo goed als ik op 11 jarige leeftijd niet voor mijn hersentumor heb gekozen, maar als dergelijke zaken je overkomen (los van het feit of het een karmische aangelegenheid is of niet) en je weet er dan toch nog een positief inzicht uit te verkrijgen is dat ook waard… Hij had dat inzicht al op zijn 27e ik pas op mijn 40e. Ik heb hem ook gezegd dat ik behoorlijk jaloers op hem was dat hij dat inzicht al zo snel te pakken had. Ik had daar meer tijd voor nodig om te kunnen zeggen: Als ik die kanker niet had gehad was ik nooit de man geworden die ik nu ben..

    Hij en ik wensen overigens niemand kanker toe, laat dat wel heel duidelijk zijn…

   1. Lucie

    Als ik meemaak hoe sterk mijn man omgaat met nu al 5 jaar palliatief zijn (prostaatkanker met uitzaaiingen) had ik hem dat graag bespaard gezien…het is allerminst een verrijking van zijn leven!!!!

   2. Haike

    Daar kan ik me wel iets bij voorstellen aangezien ook ik nog steeds met de ziekte geconfronteerd wordt. Ik denk ook niet dat als je er middenin zit je iets van die verrijking zult merken, dat gebeurt pas later en je in staat bent terug te kijken. Je jezelf de vraag kan stellen “Hoe was ik toen, hoe ben ik nu?…”

    Maar je begint je tekst wel met een sterke kracht die je man heeft. Heb je die kracht ook bij hem gezien toen hij nog niet in deze situatie beland was geraakt?

 2. Bernard

  Natuurlijk, er zijn altijd wel pijnlijke en zware levenservaringen die je leven kunnen verrijken. Maar ik denk niet dat álle pijnlijke en zware levenservaringen je leven verrijken zodat je het niet had willen missen. Het leven is zó veelvoudig, dat er altijd weer ervaringen komen waaraan je je verder ontwikkelen kunt.
  Mijn dochter stierf in een verkeersongeluk en natuurlijk heeft dat mij tot diepe spirituele ervaringen gebracht. Maar dat heeft met mijzelf te maken – die ervaringen had ik beslist ook zonder dit drama kunnen hebben. Haar dood heeft mijn leven beslist niet verrijkt!

  1. Oh, dat is wel een heel zware klap, het overlijden van je dochter. Ouders die hun kind verliezen, het grijpt me altijd weer aan, vooral als het nog een jong kind is.

 3. Haike

  Ridzerd schreef:

  Opmerkelijk. Vertelde hij ook nog iets waarom hij het niet had willen missen?

  Jazeker deed hij dat, hij had daardoor tamelijk goed in de gaten gekregen waar het nou eigenlijk om draait in het leven. Wat nou echt belangrijk is. Het besef krijgen dat het wel eens zo zou zijn dat hij geen kinderen zou kunnen verwekken, wat hij daar zelf van vond en wat een impact dat zou hebben bij zijn partner, zou ze bij hem weggaan? Enz. En de gedachte dat er gewoonweg een zin moest zijn om te leven, want anders kon je er maar beter meteen een eind aan maken… Zover was hij al..

 4. Lucie

  Ja Haike; die kracht heeft mijn man áltijd in zich gehad! Hij heeft een zeer sterke wil – kon bv. van de ene dag op de andere stoppen met roken terwijl hij een hevige kettingroker was; puur door zijn sterke wil – Hij is kunstenaar en heeft een ongelooflijk grote fantasie (zie zijn blog : “Monstra Diversa” )In zijn tekeningen kan hij tot nú toe veel van zijn angsten ook kwijt.

  M.a.w.: die kracht heeft hij dus niet als gevolg van zijn ziekte gekregen, maar die komt hem nu goed van pas. Het is een van de redenen dat hij al 5 jaar overleeft.

  1. Haike

   Mooi om te lezen dat het zo als was voor die tijd. Als ik dat zo lees zijn de boeken van Carl Simonton misschien ook wel iets voor je partner.

   Simonton was Geneesheer-Directeur van het Ziekenhuis Fort-Knox Texas. Was Oncoloog en Radioloog. Vanuit die laatste functie kwam hij veel in aanraking met mensen die door zijn collega’s als terminaal waren bestempeld.
   Hij nam daar bij waar dat mensen die een sterke Geest / Wilskracht waren bedeeld, langer bleven leven dan de mensen die meer in een slachtoffer rol zaten. Daar mee is hij toen aan de gang gegaan en heeft ook wat boeken erover geschreven die goed toegankelijk zijn geschreven.

   Kocht ik een boek van hem voor destijds ƒ25,- betaal je nu €50 voor diezelfde titel “Op weg naar herstel”
   Aan de andere kant: Investeren in jezelf ben je waard, dus is dat nooit te duur.

   Ik wens jullie beiden van harte alle kracht toe die je nodig hebt!!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s