Gedachten zijn realiteiten

Om door te dringen in de bovenzinnelijke wereld is denken in overeenstemming met de werkelijkheid nodig. Dat vereist dat men duidelijk voor ogen ziet hoe de dingen zijn. Gedachten zijn realiteiten en onware gedachten zijn kwade, belemmerende, vernietigende realiteiten. […]

Waarachtigheid is een ideaal dat de hedendaagse mens voor ogen zou moeten staan. Want gedachten zijn werkelijkheden. En ware gedachten zijn heilzame werkelijkheden. En onware gedachten, ook als ze nog zo zeer door de mantel van toegeeflijkheid jegens het eigen wezen toegedekt worden, onware gedachten zijn realiteiten die de wereld en de mensheid achteruit brengen.

Bron: Rudolf Steiner – GA 181 – Erdensterben und Weltenleben – Berlijn, 5 maart 1918 (bladzijde 86-87)

Eerder geplaatst op 16 januari 2018  (1 reactie)

article-2029228-01C3E98B000004B0-620_233x423_popup-feature-pic

2 gedachtes over “Gedachten zijn realiteiten

  1. Bernard

    Daar zou toch wat meer duidelijkheid over gebracht moeten worden . . . . want bij ‘denken in overeenstemming met de werkelijkheid . . ‘ vraag ik me af of het om de fysieke of de bovenzinnelijke werkelijkheid gaat. En wat is een ‘onware gedachte’? Elke gedachte is toch een echte gedachte! Of bedoelt Steiner verkeerde conclusies of mensonwaardige gedachten?

    1. Bernard, het gaat volgens mij om zowel de fysieke als de bovenzinnelijke werkelijkheid. En wat is een onware gedachte? Nu, bijvoorbeeld dat de bovenzinnelijke werkelijkheid helemaal niet bestaat. Zeer veel mensen denken dit en vinden het allemaal lachwekkende onzin.
      Wie zo denkt, denkt dus niet in overeenstemming met de werkelijkheid.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s