De doden zijn voortdurend aanwezig

Wij leven samen met de zogenaamde doden. De doden zijn voortdurend aanwezig. Ze zijn zich bewegend, werkend (Duits: sich verhaltend) in een bovenzinnelijke wereld. We zijn niet van hen gescheiden door onze realiteit, we zijn slechts van hen gescheiden door de staat van bewustzijn. We zijn niet anders van de doden gescheiden dan we in de slaap gescheiden zijn van de dingen om ons heen: We slapen in een kamer en we zien stoelen en misschien andere dingen niet, die in de kamer zijn, ondanks dat het aanwezig is.

We slapen in de zogenaamde waaktoestand met betrekking tot gevoel en willen midden onder de zogenaamde doden – we noemen het alleen niet zo -, net zoals we de fysieke voorwerpen, die om ons heen zijn, niet waarnemen als we slapen. We leven dus niet gescheiden van de wereld waarin de krachten van de doden werken; we zijn met de doden in een gemeenschappelijke wereld. Gescheiden van hen zijn we voor het gewone bewustzijn alleen door de bewustzijnstoestand.

Dit weten van het samenzijn met de doden zal een van de belangrijkste elementen zijn die de geesteswetenschap het algemene mensheidsbewustzijn, de algemene mensheidscultuur voor de toekomst moet inplanten. Want de mensen die geloven dat wat in de wereld gebeurt alleen gebeurt doordat de krachten werken die men in de zintuiglijke wereld waarneemt, kennen niets van de werkelijkheid; ze weten niet dat in het leven dat zich hier afspeelt, de krachten van de doden voortdurend inwerken, dat ze er voortdurend zijn.

Bron: Rudolf Steiner – GA 181 – Erdensterben und Weltenleben – Berlijn, 5 februari 1918 (bladzijde 53)

Eerder geplaatst op 15 januari 2018

mqdefault-1

8 gedachtes over “De doden zijn voortdurend aanwezig

 1. Didier

  Hoe zouden de doden naar deze Ahrimanische nep-pandemie kijken? Zij moeten het bedrog doorzien. Proberen ze ons wakker te maken voor het gevaar?

  1. Haike

   Steiener gaf aan dat er een vaccinatie zou komen die het contact met de Geestelijke wereld moeilijker zal maken, dat de Engel meer moeite heeft om de geïncarneerde mens te bereiken. hebben.. Kan me heel goed indenken dat het het verkeer tussen geïncarneerden en niet geïncarneerden ook bemoeilijkt..

  2. henri

   De doden of degenen die nog moeten incarneren komen te weten hoe slecht de situatie op aarde is en hoe hard nu de waarheid met de voeten getreden wordt van degenen die nu overgaan en daarvan bewust geworden zijn . Bij die doden zijn ook zielen die voorbereid werden in de school van Michael als neoplatonische zielen oa uit de school van Chartres 12 de eeuw en een taak te vervullen hebben en maar mogen incarneren tegen het einde van de 20 ste eeuw of erna , dus nu , dezen zullen de nieuwe heerschappij van Michael vormen ,en daarbij zitten ook de antroposofen . Aan dit alles ging vooraf een hemels concilie in de 13 de eeuw , daarna de bovenzinnelijke Michaelschool ,15de tot 18de eeuw alwaar de zielen samenkwamen ,beiden de neoplatonische en de Aristotelici die in de dominicanen hun werk verrichten op aarde ,en een bovenzinnelijke cultus in de 19de eeuw waarbij in machtige imaginaties alles getoond werd . Er was ook een teegenbewegig , de onderaardse ahrimanische school , deze is nu werkzaam in de medische dictatuur en alles wat daaraan vasthangt , de biotechno revolutie , eugenetica etc …

 2. Cisca

  Haike,

  Kun je mij zeggen tijdens welke voordrachten Steiner over vaccinaties heeft gesproken?
  Dank alvast!

  Cisca

  (kan zijn dat deze reactie 2x wordt geplaatst, eerste kwam niet door?}

  1. Haike

   Volgens mij was dat in “Gezondheid en Ziekte” Vrij Geestesleven: Zeist, 1978 2e druk. ISBN 9060380754

   Volgens mij heeft Henri het ook al een keer genoemd i.v.m. Covid. Pentagon heeft het is 2017 opnieuw uitgegeven, heeft i.i.g. dezelfde titel.
   Maar pin me er niet op vast.

   1. Haike

    Aanvulling

    Zijn voordrachten gehouden van Augustus 1922 tot September 1924 voor de bouwvakkers van het Goetheanum.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s