Het is alsof alles volgens een vast plan is verlopen

Wij leren in ons leven een mens kennen en deze ontmoeting bepaalt ons lot. Wij ontmoeten hem op een bepaalde leeftijd, en wij maken iets met hem door, wat een speciale richting geeft aan ons hele verdere leven. Wanneer wij nu onbevangen op onze levensweg terugzien tot aan het ogenblik waarop we deze andere mens hebben ontmoet, ontdekken wij, wanneer we geestelijk schouwen, iets wat wij met het lichamelijke nog niet kunnen waarnemen, namelijk dat wij eigenlijk ons gehele aardeleven dat aan onze ontmoeting voorafging, naar deze mens hebben gezocht. Daarom hebben mensen die op deze wijze oud zijn geworden, bij het terugzien op dit aardeleven dan ook altijd gezegd: Het is alsof alles wat we in ons leven hebben meegemaakt, volgens een vast plan is verlopen. Het is alsof men reeds als klein kind een speciale richting inslaat om later een bepaald mens te ontmoeten.

Wanneer men zijn levensweg geestelijk overziet, moet men zeggen dat iedere stap er op berekend was tenslotte een dergelijke  belevenis mogelijk te maken. En naarmate men dit vaker en dieper beleeft, komt men tot het inzicht dat alles wat men doet en wat onder invloed staat van de fysieke aardekrachten, door iets anders wordt bestuurd. En wij komen tot de erkenning dat dit leven dat wij thans doormaken, afhankelijk is van vroegere aardelevens, waartussen andere levens waren, die zich tussen dood en nieuwe geboorte voltrokken in een geestelijke wereld.

Bron: Rudolf Steiner – GA 231 – Der übersinnliche Mensch anthroposophisch erfaßt – Den Haag, 16 november 1923 (bladzijde 42-43)

Rudolf Steiner – Tussen dood en nieuwe geboorte – Den Haag, 16 november 1923 (bladzijde 40-41) – 1979 UItgeverij Vrij Geestesleven, Zeist – Vertaling:M. Macintosh

Eerder geplaatst op 13 november 2020

12 gedachtes over “Het is alsof alles volgens een vast plan is verlopen

   1. John Wervenbos

    Heb je het boek, GA 131 vertaald naar het Nederlands, nog in huis Ridzerd?

   2. John Wervenbos

    Goed. Misschien heb je er wat aan om die voordrachtenreeks op een zeker moment weer door te nemen. Voor nu en de komende tijd: beterschap toegewenst! Houd je lichaam goed warm. Winterweer vergt extra van ouderen.

   3. Ja, dar boek Tussen dood en nieuwe geboorte heb ik. Ik was momenteel.bezig in Karmaonderzoek 2, maar misschien onderbreek ik die even. Ja, warmte is wel belangrijk. Ik heb de thermostaat nu op 18 graden staan wegens de hoge energiekosten maar het is erg onbehagelijk.

   4. John Wervenbos

    Ik begrijp het heel goed hoor, Ridzerd. Natuurlijk wens ik je een aangename kamertemperatuur toe, maar tegelijk bevind ik me in dezelfde situatie. Vanwege de kosten heb ik de cv helemaal niet aan staan en plaats ik ook geen elektrisch kacheltje bij mijn voeten ofzo. (Misschien is een ouderwetse kruik wat?) En de koudste maanden moeten nog gaan komen. Het is zelfs nog geen 21 december… Ben wel blij met die tweemaal €190,- Heb dat netjes ontvangen van mijn energieleverancier.
    Naar aanleiding van jouw opmerking en vraag over de aard en mogelijkheid van geestelijke activiteit na ’s mens overlijden (inclusief de doorgang door het Kamaloka) met onze korte uitwisseling daarover sla ik met plezier weer de voordrachtenreeks Tussen dood en nieuwe geboorte (GA 231) open. Het is als het ware altijd een feest voor me om een geschrift of voordracht van Steiner vele jaren na een gedane studie weer open te slaan en als er eventueel gelegenheid is zelfs opnieuw te bestuderen.
    De eerste twee voordrachten in het boek waren openbare voordrachten, voor iedereen toegankelijk. De daaropvolgende voordrachten waren besloten voordrachten. Hieronder laat ik een tekstdeel uit de eerste van die vijf besloten voordrachten volgen. Met enige verbeeldingskracht spreekt daaruit voor mij een De Vliegende Hollander motief.

    Rudolf Steiner
    Tussen dood en nieuwe geboorte
    Der übersinnliche Mensch anthroposophisch erfasst
    GA 231
    Eerste besloten voordracht; Den Haag, 13 november 1923
    Boektitel van die voordracht: Het bovenzinnelijk begrijpen van de menselijke gestalte op grond van haar kosmisch oerbeeld en de samenwerking der hiërarchieën
    Vertaling: M. Macintosh
    Uitgeverij Vrij Geestesleven, 1962/79

    ” […] Wanneer wij spreken van de bovenzinnelijke mens, dan plaatsen wij daardoor onszelf onmiddellijk diametraal tegenover de manier, waarop men in deze tijd over de mens spreekt. Ook wanneer men idealistisch gezind is, spreekt men eigenlijk allang niet meer over de ‘bovenzinnelijke mens’. Vanuit de hedendaagse ontwikkeling en de gangbare wetenschap van deze tijd spreekt men niet over die mens, die vele malen door geboorte en dood heengaat. Want in de loop der eeuwen is het iets vanzelfsprekends geworden, wat ook de kinderen op school al wordt ingeprent, dat de nieuwe wereldbeschouwing heeft aangetoond, hoe de aarde niet meer is dan een stofje in het heelal. Op dat stofje beweegt zich in razende snelheid door de wereld, als een vanzelfsprekendheid een nog veel kleiner stofje, de voor de wereld niets betekenende mens. Doordat echter deze opvatting van het aardse stofje bij wijze van spreken in ieders verstand en daarmee ook in alle harten is doorgedrongen, heeft men tegenwoordig geheel en al de mogelijkheid verloren de mens in verband te brengen met datgene, wat buiten het aardse ligt. […] “

   5. John Wervenbos

    Dit is ook wel een mooie uitvoering van de opera De Vliegende Holländer van Richard Wagner. Ben bezig een naar het Nederlands vertaalde libretto van de opera in een document onder te brengen. Zodra dat klaar is plaats ik het op internet.

  1. John Wervenbos

   Tot nu toe toch wel voor mij. Maar dan zit ik begin van de avond wel met een dikke jas met capuchon op hoor. (Zo ook vanavond bij Nederland – Argentinië; WK voetbal, kwartfinale.) Pas ’s avonds laat kruip ik onder de dekens. Maar ik sluit niet uit dat er ook voor mij een moment komt dat het te gortig is geworden, Ridzerd. Dan zal ik toch dat elektrische kacheltje bij mijn benen aan moeten gaan zetten.

   1. Ja, ik heb ook al een elektrisch kacheltje. Die zijn helemmal niet zo duur. Action heeft ze geloof ik ook wel heel goedkoop.

   2. John Wervenbos

    Ja fijn dat er zo’n zaak is als Action met voordelig geprijsde producten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s