Liefde kan niet gepreekt worden

Men beticht de antroposofische georiënteerde geesteswetenschap er heel gemakkelijk van dat ze theoretisch zou zijn, en houdt haar voor hoe andere richtingen direct aan de slag gaan, hoe deze niet de mensen ermee plagen om wereldontwikkelingen te moeten begrijpen, maar hoe ze de mensen van liefde spreken, van algemene mensenliefde, wat men liefhebben en hoe men liefhebben moet. Nu, duizenden jaren is er op deze manier over liefde gesproken, zoals ook nu weer veel mensen het hebben willen.

Laat u eerst eens een veel kortere tijd geesteswetenschap in de menselijke zielen opnemen, dan zult u zien dat deze spirituele wetenschap, als ze de menselijke zielen werkelijk aangrijpt, in de menselijke harten als liefde zal oprijzen. Want liefde kan niet gepreekt worden. Liefde kan alleen groeien als ze juist gekweekt (Duits: gepflegt) wordt. Maar dan groeit ze. En ze is een kind van de geest. Ze is ook bij de mens een kind van het werkelijke inzicht, van de kennis die niet alleen op de materie  ingaat, maar die op de geest ingaat.

Bron: Rudolf Steiner – GA 181 – Erdensterben und Weltenleben – Berlijn, 22 januari 1918 (bladzijde 26-27)

Eerder geplaatst op 11 januari 2018  (2 reacties)

7 gedachtes over “Liefde kan niet gepreekt worden

 1. Wim

  Wel Ridzerd; voor de 4e maal meen ik te zien dat je dit citaat plaatst. Al het goede in vieren! Waarmee ik geen oordeel uitspreek over dit aantal plaatsingen. Een citaat waar absoluut geen maar op kan volgen als reactie. Allez ‘aan de slag’ zegt/schrijft ondergetekende tot zichzelf

  1. Nee, Wim, de derde keer. Het is tot nu toe maar heel weinig voorgekomen dat ik een citaat voor de vierde keer plaats. Dat zal in de toekomst waarschijnlijk wel vaker voorkomen, want ik kan lang niet elke dag een mooi, nieuw citaat vinden.

 2. Bernard

  Dat geeft ook helemaal niet, Ridzerd. Je schrijft er onder wanneer het al eerder geplaatst is en als ik dat soms aanklik zie ik ook de toenmalige discussie, die mij ook weer verder helpt. En we worden allen ouder en wijzer en doorzien dan de essentie van de citaten soms beter, daarom is het ook helemaal niet erg om het na een aantal jaren weer opnieuw te lezen.

 3. Bernard

  en er zijn overigens ook steeds weer nieuwe geïnteresseerden die de betreffende citaten nog helemaal niet kennen . . . . .

 4. Liefde kan niet groeien omdat het er al IS. Het is een schijnbaar groeien als het ego wijkt.
  Hier drukt Steiner zich onzorgvuldig uit. Ze is ook geen kind van de geest, dat wat we ‘geest’ noemen is alleen mogelijk wegens het opofferende karakter van liefde. Zodat op menselijk niveau liefde als een schaal voor de geest kan worden, waarin de schouwende geest wordt opgewekt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s