Geesten van ziekte en dood

Als we met het zienersoog kunnen kijken naar de zielen in hun werkzaamheid tussen dood en nieuwe geboorte, dan zien we – dat is weer iets schokkends voor de ziener – vele zielen die een bepaalde tijd tussen dood en nieuwe geboorte veroordeeld zijn om slaven te worden van de geesten die ziekte en dood brengen in het fysieke leven. Dan zien we dus zielen tussen dood en geboorte, die in het slavenjuk gevangen (Duits: gespannt) zijn van wat wij ahrimanische geesten of geesten der hindernissen noemen, dus degenen die op aarde de dood teweegbrengen en die belemmeringen in het leven brengen.

Dat is een hard lot wat de ziener waarneemt bij sommige zielen als ze zich moeten buigen voor het juk van de slavernij. Als men zulke zielen dan terugvolgt tot in het leven dat ze geleid hebben voordat ze door de poort van de dood gegaan zijn, dan vindt men dat de zielen die een bepaalde tijd na de dood de geesten van de weerstand moeten dienen, zich dat door de in het leven ontwikkelde gemakzucht bereid hebben. De slaven van de geesten van ziekte en dood hebben zich dat bereid doordat ze gewetenloosheid voor de dood ontwikkeld hebben. Daar zien we dus een bepaalde relatie van mensenzielen tot de kwade geesten van ziekte en dood, de boze geesten van de weerstanden.

Bron: Rudolf Steiner – GA 140 – Okkulte Untersuchungen über das Leben zwischen Tod und neuer Geburt – Stuttgart, 20 februari 2013 (bladzijde 215-216)

Eerder geplaats op 9 januari 2018  (3 reacties)

3 gedachtes over “Geesten van ziekte en dood

  1. Bernard

    Wat ik niet helemaal begrijp is dit: ‘. . . . wat wij ahrimanische geesten of geesten der hindernissen noemen, dus degenen die op aarde de dood teweegbrengen en die belemmeringen in het leven brengen.’ En: . . . .’kwade geesten van de dood . . .’ De dood geeft ons immers de mogelijkheid terug te blikken op het leven en ons voor te bereiden op de volgende incarnatie ter ontwikkeling van onze geestelijke individualiteit.

    1. Ik vermoed dat Steiner bedoelt dat zonder de ahrimanische machten ziekte en dood helemaal niet zouden bestaan. De mens zou zich dan ontwikkeld hebben zonder door fysieke levens op aarde te moeten gaan. Maar ik snap er ook niet veel van. Even aan Google vragen. 😀

  2. Bernard

    Er zijn uitdagers die ons testen – het gaat erom dat we er mee leren omgaan. Het tegenspel van Ahriman en Lucifer is onontbeerlijk, wil de mens zich tot morele zelfstandigheid kunnen ontwikkelen. We moeten ons bewust worden dat wij nooit vrije wezens kunnen worden zonder het vermogen Ahriman en Lucifer te volgen. En dit bewustzijn kunnen we ontwikkelen door het besef dat datgene wat Christus met zijn daad volbracht heeft, tenietdoet wat zich omwille van de menselijke vrijheid moest voltrekken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s