Hedendaags autoriteitsgeloof erger dan middeleeuws bijgeloof

We moeten vooral oppassen dat we in geen enkel tijdperk te veel aandacht besteden aan wat als autoriteit optreedt. Zolang men geen spiritueel inzicht heeft, kan men daar erg de fout in gaan. Dit is met name het geval op een gebied van de menselijke cultuur, op het gebied van de materialistische geneeskunde, waar we zien hoe beslissend is wat de autoriteit in handen  heeft en dat uitlopen zal op iets wat veel erger, veel vreselijker is dan elke heerschappij door autoriteit in de veel bespotte middeleeuwen. 

We zijn er tegenwoordig al midden in en het zal nog steeds sterker en sterker worden. Als men zo vreselijk de spot drijft met de geesten van middeleeuws bijgeloof, dan zou men willen zeggen: ja, is er in dit verband iets bijzonder veranderd? Is deze angst voor geesten verdwenen? Zijn mensen niet nog veel banger voor geesten dan toen?

Wat er in de menselijke ziel omgaat als mensen wordt verteld dat ze 60.000 bacillen op hun handen hebben, is veel verschrikkelijker dan algemeen wordt aangenomen. In Amerika is berekend hoeveel van dergelijke bacillen er in een enkele mannelijke snor zitten. [….] De angst die door de bacillen wordt verwekt is nog maar net begonnen en leidt er in gezondheidskwesties toe dat mensen bezwijken voor een werkelijk verschrikkelijk autoriteitsgeloof.

Bron: Rudolf Steiner – GA 127Die  Mission  der  neuen Geistesoffenbarung – Mannheim, 5 januari 1911 (blz. 22)

8c73e7d2162293347778be362f00a492_400x400

Advertentie

6 gedachtes over “Hedendaags autoriteitsgeloof erger dan middeleeuws bijgeloof

 1. Cisca

  Ruim 100 jaar geleden was er een mens die ZAG, schouwde wat over de mensheid zou komen.
  Letterlijk beschrijft hij waarin we nu zijn beland: een autoriteitsgeloof.
  Ik ga deze voordrachten lezen en ik ben benieuwd of hij beschrijft of wij in staat zullen zijn krachten in ons tot ontwikkeling te brengen die deze autoriteit kunnen ontmantelen.
  Ridzerd….dit is een buitengewoon belangrijk citaat dat mij (ons) ertoe aanzet rustig te blijven waarnemen en daarnaast bijzonder waakzaam te blijven.
  Nogmaals….. ik ga deze voordrachten lezen en ben erg blij dat je mij (ons) attent maakt op juist deze woorden.

  Cisca

  1. Haike

   Ziekenhuizen (wel goed dat ze bestaan) zijn samen met de farmaceutische industrie de moderne inquisitie van nu. Daar moet je inderdaad tegen kunnen, ik merk ook dat de druk op mensen die ervoor gekozen hebben zich niet te laten vaccineren tegen Covid 19 waaronder ik zelf, groter wordt.
   Dat is gewoon heel jammer, en democratische keuzes waarin je zelf mag, en kan bepalen wat wel, of niet te doen, verdwijnen naar de achtergrond.

 2. Bernard

  Maar ja – het gaat dan wel om anderen. Net als in het verkeer, daar kun je ook niet zelf bepalen hoe en op welk weggedeelte je rijdt.

   1. Haike

    Maar daar had hij het niet over: Auto’s… Hij had het erover dat je niet kan bepalen op welk wegdeel je rijdt…. Lijkt me een kwestie van goed lezen wat er staat.

    En als we auto’s zo goed onder controle hebben, waarom gebeuren er dan toch nog ongelukken mee?
    Want als de bestuurder zichzelf niet goed onder controle heeft kan hijzelf of een medeweggebruiker daar behoorlijk last van hebben…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s