Het etherlichaam

Wat tegenwoordig al het evenbeeld van God heeft bereikt, wat van de mens tot het hoogste niveau is gekomen, is het menselijke fysieke lichaam wat we van hem zien met de ogen, wat we in het algemeen met onze zintuigen kunnen waarnemen. Dit is echter niet het enige wat de mens heeft. De mens heeft nog hogere leden van zijn natuur. Als eerste heeft hij een lid dat we het etherisch lichaam noemen. Iemand die de organen van de ziel heeft ontwikkeld, kan dit etherische lichaam zien. Door dit etherische lichaam is de mens niet alleen een schepping waarin chemische en fysieke krachten werken, maar een levende schepping die leeft en is voorzien van groei, leven en voortplantingsvermogen. Men kan dit etherische lichaam, dat een soort oerbeeld van de mens is, zien als men het gebruikelijke fysieke lichaam wegsuggereert met de methoden van helderziendheid die later nog zal worden gekarakteriseerd. 

U weet dat men met de gebruikelijke methoden van hypnose en suggestie kan bereiken dat als je tegen iemand zegt dat hier geen lamp is, hij echt geen lamp ziet. Zo kun je de kamer grondig wegsuggereren, hoewel je de kamer inkijkt. Dat kan als je voldoende sterke wilskracht in jezelf ontwikkelt, die wilskracht die de aandacht afleidt van het fysieke lichaam. Dan zie je de kamer niet leeg, maar gevuld met een soort oerbeeld. Dit oerbeeld heeft ongeveer dezelfde gestalte als het fysieke lichaam. Het is echter niet helemaal hetzelfde, maar door en door georganiseerd. Het is niet alleen doortrokken met fijne adertjes en stromingen, maar het heeft ook organen. Deze gestalte, dit etherische lichaam bewerkt het eigenlijke leven van de mens. De kleur kan alleen worden vergeleken met de kleur van de jonge perzikbloesem. Het is geen kleur die in het zonnespectrum zit; het is ongeveer tussen violet en rood. Dit is dus het tweede lichaam.

Bron: Rudolf Steiner – GA 53 – Ursprung  und  Ziel  des  Menschen: Die großen Eingeweihten – Berlijn, 16 maart 1905 (blz. 258-259)

maxresdefault-1

4 gedachtes over “Het etherlichaam

 1. henri

  Ik had zojuist enkele dagen geleden er een mooi stukje nog over gelezen in een boek van Stefan Lubienski , alwaar waar ik het mooi verwoord vond. het staat er ongeveer zo .

  Het etherlichaam heeft zich gevoegd op de oude zon als 2 de wereldtijdperk of manvantara bij het fysieke lichaam als een uitstraling van levende substantie , als de scheppingssubstantie van de Logos , wier liefde zich openbaarde in alle organische leven , plant , dier en mens . Na de dood verlaat het etherlichaam het fysieke en valt de materie uiteen , dit kan je zien aan het verkleuren en roodbruin worden van de bladeren en afvallen bij de bomen en daarna verottingsprocessen die optreden .

  Door het etherlichaam behoudt het lichaam tussen eboorte en dood zijn vorm, zodat het niet tot ontbinding overgaat .

  Bij de mens heeft het etherlichaam meer functies dan uitsluitend het leven te scheppen . Een gedeelte ervan is vrij om gedachten te vormen en spiegelen , zodat wij ook wel van een lichtlichaam kunnen spreken . Het etherlichaam is dus niet alleen betrokken bij de levensprocessen . Een deel ervan schenkt bewustzijn . Men kan het levenslichaam ook een gedachtenlichaam noemen , ofschoon dit niet hetzelfde is als het astrale lichaam . Dit laatste is pas in de de manvantara , de oude maanperiode tot ontwikkeling gekomen en staat ism. de eerste bede “ Uw naam worde geheiligd “

 2. Truus

  Henri, dank je wel. In welk boek van Stefan Lubienski staat dit?
  Ik studeer op bewustzijn en wil graag meer weten over het onderstaande:

  Het etherlichaam is dus niet alleen betrokken bij de levensprocessen . Een deel ervan schenkt bewustzijn. Men kan het levenslichaam ook een gedachtenlichaam noemen ,

  Nog liever zou ik een citaat hierover van Steiner lezen….misschien weet iemand een verwijzing over ‘gedachtenlichaam’ van Steiner?

  1. henri

   @ Truus
   Staat in het boek “De evolutie van de materie “ 2 de hoofdstuk ‘ De vorming van de opstandingsmaterie ‘ .
   In het boek “het occultisme in groote trekken “ van 1910 staat er ook wat op p 16 en p 324 tot 325 over .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s