Ahriman

In het aardse leven leidt de macht van Ahriman ertoe, het zintuiglijk-fysieke bestaan voor het enige aan te zien, en zich daardoor elk uitzicht op een geestelijke wereld te benemen. In de geestelijke wereld brengt deze macht de mens tot volkomen vereenzaming, tot het richten van alle belangstelling op zichzelf. Mensen, die bij de dood in Ahriman’s macht zijn, worden als egoïsten wedergeboren.

Bron: Rudolf Steiner – GA 13 – DIE GEHEIMWISSENSCHAFT IM UMRISS – Die Weltentwickelung und der Mensch (bladzijde 287)

Deze vertaling is van F. Wilmar

Ahriman (Wikipedia)

Binnen het Zoroastrisme is Ahriman of Angra Mainyu de god van het duister en kwaad. Hij is de aartsvijand van Ahoera Mazda. Ahriman zond dood en ziekten naar de mensen om hen in ellende te storten en zo het aards paradijs dat Ahoera Mazda had geschapen te bederven.

In de antroposofie van Rudolf Steiner is Ahriman een gevallen aartsengel. Zijn werkzaamheid is tegengesteld aan die van Lucifer. Tegenover de illusiescheppende Lucifer staat hij juist voor het naar beneden halen van het menselijke. Hij wordt ook wel als de inspirator van het materialisme beschouwd. Zijn streven is het de mens te kluisteren aan de aarde, de materie, als het enige wat zou existeren.

Eerder geplaatst op 19 december 2017  (4 reacties)

rudolf-steiner-ahriman-komt

10 gedachtes over “Ahriman

 1. Bernard

  Ik denk dat Ahriman, net als Lucifer, hier is om mensen tot het juiste bewustzijn te brengen om uiteindelijk zich tot geesten van de vrijheid te kunnen ontwikkelen. We hebben nu eenmaal weerstand nodig om die weg te kunnen gaan. Mensen die zich door hen laten verleiden hebben niet juiste de bewustzijnskwaliteit.

  1. Haike

   Ahriman die de mens het juiste bewustzijn bij wil brengen?? Als dat zo zou zijn zou ik me geen moment meer druk maken over Ahriman en consorten.

   Ahriman wil dat de mens tot stilstand komt en daarmee dus ook zijn bewustzijnsontwikkeling. Het “juiste bewustzijn” is misschien niet meer als een onbedoelde zeer gezonde bijwerking die juist ontstaat tegen de meedogenloze weerstand die hij de mens oplegt. Dat er een juist bewustzijn kan ontstaan is een risico voor hem wat hij wetens en willens neemt.

  2. Daan

   Volgens mij heeft Rudolf Steiner ooit het beeld gegeven dat zowel Ahriman als Lucifer gezien kunnen worden als twee rotsen in zee waar je als mens tussendoor dient te leren laveren.
   De uitdaging als mens blijft in mijn ogen om de dynamische balans te vinden tussen het eenzijdig waarde hechten aan (zielloze) materie [het streven van Ahrimanische krachten] en/of het eenzijdig waarde hechten aan (illusionaire) geest [het streven van Luciferische krachten], daar ontstaat ruimte voor de ontwikkeling van de ziel.

 2. Bernard

  Steiner zegt dat Ahriman bij onze geestelijke werkelijkheid hoort en dat de mensheid zonder hem (en Lucifer) niet tot ontwikkeling komt. Ahriman en Lucifer stellen de mensheid voor uitdagingen; als we die niet aankunnen, komen we niet verder in onze ontwikkeling. Het gaat er dus om dat we Ahriman kunnen hanteren, niet dat we hem afwijzen.

 3. Mensen, die bij de dood in Ahriman’s macht zijn, worden als egoïsten wedergeboren.

  ——————————–

  Wat ik hier uit opmaak is dat dergelijke mensen in de macht van een toekomstprojectie zijn.
  Het ego heeft als grootste wens om in de toekomst verder te bestaan.
  Het gaat er om, om uiteindelijk Ahriman af te wijzen en daarmee ook de toekomstprojectie waarin het ego wenst voort te bestaan.

  Het in de toekomst willen voortbestaan houdt de mens in de sfeer van de aarde. De juiste weg is -zoals hiervoor omschreven- door het midden. Dat is een los-making van zowel het verleden als de toekomst. Zonder de Christus-liefde gaat dat niet. De Christus-liefde is een aantrekkingskracht welke de mens uit het ‘aardse’ weg haalt. Dat is mede merkbaar aan een afname van ‘fysieke kracht’. Welke gepaard gaat met de afname van de wens om iets te bereiken. Die afname is tevens de afname van de macht van Ahriman.

  Toekomstprojecties zijn immers de wens om iets te bereiken. In het aardse zijn dat macht, geld en goederen, seks, kortom alles wat je nu niet hebt maar in de toekomst wel wenst te hebben.

  Het wegvallen van de onvervulde toekomst doet de mens vullen met de Christus-liefde, welke fungeert als een draagkracht als zowel verleden als toekomst wegvallen. Hoe zich dat voordoet kun je als mens niet weten, je moet het risico maar nemen dat je in een afgrond lazert…..
  Want geloof mij vooral niet, je moet het zelf klaar spelen.

  1. Daan

   Naar mijn gevoel is het niet de uitdaging om Ahriman en zijn krachten af te wijzen, maar om uit zijn macht te blijven. Net als dat het ook de uitdaging is om uit de macht van Lucifer en zijn krachten te blijven. Door ons hiervan bewust te zijn en dit te oefenen, ontwikkelen we Christuskrachten. Met deze Christuskrachten kunnen we als mensheid zowel de (zielloze) materie doorlichten met liefdeskrachten als ook de (illusionaire) geest…

 4. henri

  @zwerver

  “De Christus-liefde is een aantrekkingskracht welke de mens uit het ‘aardse’ weg haalt. “
  Dat is niet een Christusprincipe maar een Luciferische principe dat je hier aanhaalt .

  De ahrimanische machten willen de mens verleiden om de aarde te zullen vernietigen , dat doen zij dmv de techniek , dat word door Steiner een ijzeren noodzakelijkheid genoemd . De mens zou daaraan moeten kunnen weerstaan , maar het ligt in de lijn van de voortgaande evolutionaire ontwikkelingen zij de mens het Christusbeginsel volledig zou opnemen maar een klein deel zal dat slechts doen , de uitverkorenen , zie het vorige citaat waar ik dat beschreef .

  De ahrimanische wezens willen ook op de maan de Oerleraren , die als “maanwezens” leven in het binnenste van de maan overhalen om terug te keren naar de aloude instinctieve wijsheid die de mensheid eens te beurt viel in de oeroude tijden , zij willen niet de verdere spirituele ontwikkeling van het menselijke IK , en willen ipv de “ wederkomst van de etherische Christus “ de onsterfelijke ahrimanische onsterfelijkheid installeren op de aarde zodat deze kan voortbestaan in een achtste sfeer , en dit dmv de antichrist ipv de Christus .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s