Antroposofie heeft de taak, de missie om het materiële bestaan te doordringen, niet het te ontvluchten

Wat ik te zeggen had, kon ik slechts in enkele pennestreken (Duits: Strichen) weergeven. Er is nu al een rijke literatuur voorhanden, die voor iedereen beschikbaar is. In een korte avondvoordracht kon ik maar enkele richtlijnen geven. Maar uit wat ik gezegd heb, kunt u enigszins opmaken dat deze geesteswetenschap, dit antroposofisch onderzoek niets wereldvreemds, niets onpraktisch wil zijn. Ze wil niet de mensen zelfzuchtig omhoog leiden naar inhoudsloze luchtkastelen, nee, ze zou het zien als een fout gedrag tegenover de geest (Duits: sie würde glauben, sich sündhaft gegenüber dem Geistigen zu verhalten), als ze de mensen wereldvreemd zou maken.

De geest wordt alleen op de juiste wijze begrepen, als we hem in zijn kracht opvatten, als we ons met hem zo doordringen dat we daardoor praktische mensen worden. De geest is een schepper. Hij heeft de taak, de missie om het materiële bestaan te doordringen, niet het te ontvluchten. Daarom is antroposofische kennis van bovenzinnelijke werelden tegelijk een alleszins realistische levenspraktijk.

En antroposofie streeft er daarom naar – ik zal dat nog in latere voordrachten die ik hier in Kristiania mag houden, in detail uitleggen -, zowel de afzonderlijke wetenschappen, als het kunstzinnige leven, als ook de praktische levensgebieden te bevruchten met wat ze in toevoeging aan de zintuiglijke, materiële wereld vanuit de werkelijkheid van de hogere werelden te zeggen heeft.

Bron: Rudolf Steiner – GA 79 – Die Wirklichkeit der höheren Welten – Kristiania (Oslo), 25 november 1921 (bladzijde 37-38)

Eerder geplaatst op 8 december 2017

41JseGrg5lL._SX332_BO1,204,203,200_

Advertentie

3 gedachtes over “Antroposofie heeft de taak, de missie om het materiële bestaan te doordringen, niet het te ontvluchten

 1. Petra Essink

  Beste Ridzerd,

  Ik heb me vandaag afgemeld voor de dagelijkse Steiner-citaten. Ik wil je hartelijk danken voor een hele tijd dagelijkse inspiratie. Ben er goed door gevoed. Nu voel ik dat het tijd wordt voor iets anders om te eten en op te kauwen,

  Met veel dank en hartelijke groet,

  Petra

  >

 2. Bernard

  Mijn reactie op het citaat van vandaag: Mijns inziens is het met name een kwestie van verdiept bewustzijn om door het materiële bestaan heen te kunnen kijken / voelen / ervaren. Het materiële is zo ‘plat’, niet verdiepend, terwijl je kunt ervaren dat de achterliggende krachten van de realiteit heel diepgaand zijn, als het ware uit een andere dimensie komen.
  Onze spreektaal is ook vanuit de materiële realiteit ontstaan, vandaar dat Steiner een aantal malen heeft aangegeven dat het ook voor hem moeilijk is om in woorden zijn ervaringen en inzichten in de geestelijke wereld uit te drukken.
  Zelfs in ons gewone dag-dagelijkse leven is het sons niet makkelijk om door de woorden van iemand heen te luisteren wat de persoon eigenlijk bedoelt, van waaruit hij/zij spreekt. En door dit te oefenen verdiepen we langzamerhand ons bewustzijn en gaan we beter begrijpen wat we horen. We zitten zo vast in de materiële begrippen – dat is bijvoorbeeld ook de achtergrond van de verschillende vormen van Christendom: hoe interpreteer je de teksten, hoe kun je door de teksten heen lezen wat er eigenlijk gezegd of beschreven wordt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s