Liefde / Eigenliefde

De liefde die een mens voor de ander meent te ontwikkelen – zoals de mensen nu eenmaal zijn in het leven – is meestal niets anders dan eigenliefde. De mens gelooft de ander lief te hebben, maar houdt eigenlijk in die liefde alleen van zichzelf. U ziet hier een bron van anti sociaal wezen, die bovendien nog de oorsprong van een vreselijk zelfbedrog moet zijn. Je kunt namelijk menen op te gaan in overstromende liefde tot een mens, maar je hebt in werkelijkheid niet deze andere mens lief, je hebt het verbonden zijn met de andere mens in je eigen ziel lief. Wat je daarbij als zaligheid in je eigen ziel gewaar wordt aan de andere mens, wat je in je voelt doordat je met die andere mens samen bent, dat je tegen de ander voor mijn part liefdesverklaringen uit, dat is het waarvan je eigenlijk houdt. Je hebt helemaal jezelf lief terwijl je deze eigenliefde in het verkeer met de ander doet ontbranden. 

Dit is een belangrijk levensgeheim. Dat is van geweldig groot belang. Want in de illusie over deze liefde waarvan men gelooft dat ze liefde is, maar die eigenlijk slechts eigenliefde, zelfzucht, egoïsme is, gemaskeerd egoïsme is – en verreweg de meeste liefde die van mens tot mens bestaat en liefde wordt genoemd, is slechts gemaskeerd egoïsme -, in de illusie over deze liefde ligt de bron van de grootst denkbare en verst strekkende antisociale impulsen. Door deze eigenliefde, die zich als liefde maskeert, wordt de mens in de eminentste zin tot een anti sociaal wezen. De mens is juist een anti sociaal wezen doordat hij zich in zichzelf begraaft. En hij begraaft zichzelf het allermeeste wanneer hij van dit in-zich-zelf-opsluiten niets weet of niets weten wil. 

Bron: Rudolf Steiner – GA 186 -Die soziale Grundforderung unserer Zeit/In geänderter Zeitlage – Dornach, 6 december 1918 (bladzijde 98-99)

Overgenomen uit: Interesse voor de ander – Uitgeverij Pentagon (Vertaling Bart Muijres)   

Eerder geplaatst op 6 december 2017  (24 reacties)

550x804

Advertentie

22 gedachtes over “Liefde / Eigenliefde

 1. Bernard

  Je partner is niet je kind, waar je belangeloos liefde voor hebt, waar je alles voor doet om het de mooiste kansen te geven zich te kunnen ontwikkelen, waar je trots op kunt zijn om wie en wat het is en wordt. Bij je partner moet je je ook thuis kunnen voelen, je liefde moet ook ontvangen kunnen worden en terug gespiegeld. Je moet bij jezelf kunnen blijven in liefde voor je partner.
  Ik vraag me dan ook af hoe de liefdesverhouding tussen Rudolf en Marie Steiner was.

  1. Dat is een interessante vraag, Bernard, Michel Gastkemper is de aangewezen man omhier een antwoord op te geven, want je staat er versteld van hoeveel hij van Steiner en de antroposofie weet. Hij heeft wel eens verteld dat Steiner en Marie getrouwd waren omdat anders Marie geen verblijfsvergunning voor Zwitserland kom krijgen. Anders waren ze vermoedelijk niet getrouwd. Ik heb me ook vaak afgevraagd of Steiner wel aan sex deed. Ik vermoed van niet, want dat zal ook wel weer niet geestelijk genoeg zijn. 😀

   1. M.L Heine

    Sorry, dus dan doen ze het met elkaar? Ik heb mannelijke vrienden buiten mijn huwelijk dus….we doen het met elkaar?

   2. M.L Heine

    Ik vindt het oninteressant om te weten wat deze band was van deze twee mensen? Wat is hier nu zo belangrijk aan en wat wil je ermee?

   3. Haike

    Ik denk niet dat Steiner er iets op tegen had om intiem fysiek contact te hebben. Als dat zo was geweest en je die gedacht consequent doortrekt, dan betekent dat, dat niemand meer kan incarneren, en niemand meer hier ervaringen kan opdoen waarvoor je een fysiek lichaam nodig hebt. En zelf zou hij ook niet meer kunnen incarneren waant daar heb je er wel twee voor nodig die jou vooruit zijn gegaan.

   4. Tegen wie is je reactie, Leonie? Ik heb in ieder geval nergens gezegd en ook niet gedacht, dat bij een man-vrouw relatie er altijd sex bij komt.

   1. Bernard

    Nou, dat ze toch wel meer zouden hebben dan alleen vanwege die verblijfsvergunning. Dat was misschien de reden voor een huwelijk, maar ze hadden dan toch al wel een relatie. Het lijkt mij vreemd dat Steiner zou zeggen “oh, je moet een paspoort hebben, nou dan zal ik wel met je trouwen.” Het lijkt mij eerder dat ze iets met elkaar hadden en dat daarom in een huwelijk hebben omgezet.

   2. Is mogelijk, Bernard. Marie von Sivers deed vanaf 1902 al veel werk samen met Steiner. Ik heb begrepen dat ze beslist in Zwitserland moest zijn voor dat werk en dat ze daarom trouwden. Misschien hadden ze toch wel een liefdesrelatie, ik weet het niet. Ik heb ook wel eens gelezen dat Steiner veel hield van Ita Wegman.

  1. M.L Heine

   Als je een mens bent, een ingewijde, dan heeft deze zijn lichaam zo vergeestelijkt, dat hij het vrouwelijke en mannelijke tot een eenheid in zichzelf heeft volbracht. Wij vertalen het mannelijke en vrouwelijke tot ons niveau van ons eigen trap van ontwikkeling . Ik denk wel eens, als de seksualiteit ons leven niet meer overheerst, er veel ellende ons bespaard zal blijven zeker obder de vrouwen en kinderen.

   1. Zwerver

    Klopt, in vergeestelijking brengen zowel mannen als vrouwen de mannelijke en vrouwelijke kwaliteiten tot een eenheid: ze zijn aanvullend tot elkaar. Seksualiteit staat daar in wezen buiten, seksualiteit krijgt dan vanzelf ja/nee gestalte binnen een relatie tussen man en vrouw. Seksueel misbruik kan dan nooit aan de orde zijn, evenals andere vormen van opdringen van seks.

    Wat Steiner zelf op seksueel gebied heeft uitgespookt doet geheel niet ter zake. Het gaat er om of en hoe men deze richtlijn (dit citaat) in het eigen leven gestalte kan geven.

  2. M.L Heine

   Ik platvloers? Hoezo? de vraag was hier of R.Steiner fysiek contact zou hebben met Marie Steiner en dan ja….Steiner was een man en Marie een vrouw ? Dan wordt hier naar mijn idee een seksuele relatie bedoeld.Ik snap ook de reactie van Haike niet….niemand kan incarneren als die geen sex heeft bedoel je dan Steiner ook? Een ingewijde zoals Steiner heeft zijn astrale lichaam omgevormd. Zijn band met Marie en Ita was een geestelijke en karmische. Ze hadden een gezamelijke taak te vervullen.

   1. Haike

    Misschien moet je je eens gaan verdiepen hoe je zodanig kan reageren dat je eigen tekst ook aansluit bij het item waar het over gaat inplaats van het er zomaar tussendoor ergens te dumpen, dan is het voor iedereen te volgen..

    Leonie schreef:

    Sorry, dus dan doen ze het met elkaar? Ik heb mannelijke vrienden buiten mijn huwelijk dus….we doen het met elkaar?

    Daar ging het over Leonie; niet andere zaken erbij slepen die maar deels van toepassing zijn. En ja; dit is platvloers denken. Je doet een aanname, knalt het hier neer maar je neemt niet de moeite om te controleren of je eigen aanname de juiste is. Ik vind het tamelijk beledigend en aanmatigend om er vanuit te gaan dat ik zo zou denken. Verder moet je nog maar eens rustig de tijd nemen wat ik nou schrijf over Steiner en sex hebben, want nu krijg ik niet echt de indruk dat je het snapt, maar misschien ligt dat aan mij.
    Iedere keer roepen dat de ware ingewijde zus of zo inklaar zit, en dat en dat wel of niet doet, maakt het er ook niet sterker op.

 2. ANTONvan Rooijen

  ANTON,
  Dit is een schitteremd citaat maar tevens niet makkelijk in zijn totaliteit te vatten.In de kern komt het er op neer dat uitsluitend de vrije mens in principe in staat is een opjectieve,vrije daad te verrichten,Dat is liefde,omdat deze daad,de actie die op dat moment vereist is.
  Onlangs las ik een schitterend mooi antwoord op een van de meest gestelde vragen van de mensheid:
  WAT IS LIEFDE?: LIEFDE IS TOEWIJDING AAN HET TOEKOMSTLOT VAN DE ANDER!

  Steiner beschrijft in dit citaat o.m. dat de mens heel snel en makkelijk om de tuin geleid wordt het voorbeeld van Bernard is daarvan een goed voorbeeld.Hier komt de bloedsband om de hoek kijken,de bloedsband maakt meestal onvrij,de paps en de mams kunnen niet anders dan het kind goed verzorgen,die bestaande bloedsband vervult hier een functie om o.m. goed te zijn voor je kind, maar is tevens ook heel strelend voor de ouders die trots zijn op de resultaten van het kind…Voor alle duidelijkheid:dat mag ook best allemaal,maar wij moeten proberen daar niet te veel liefde aan op te hangen,om het simpele feit dat de mens in de huidige onrwikkeling -op weg is naar de vrije mens- en dus nog niet zover is.
  Bij een dier spreekt dit duidelijke taal,een dier kent geen ja of neen,hij wordt aangestuurd door zijn instinct,, zijn astraliteit dat bepaalt zijn handelen.Het verzorgen van zijn baby, hij kan niedt anders.
  Een dier kan zijn baby niet slecht behandelen.
  Een dier kan niet zoals de mens een vrij wezen worden,hij is onderworpen aan zijn astraliteit.

  Het bovenstaande is erg fragmentaris en daarmee onvolledig.Maar het is zeker meer dan de moeite waard om de discussie rond dit thema voort te zetten.

  (In een van de belangrijkste basiswerken -zoniet het belangrijkste werk van Steiener “Die Filosofie der Freiheit, wordt de weg naar de VRIJE MENS uitvoerig en helder beschreven.

   1. M.L Heine

    Gisterenavond liet ik mijn gedachten erover gaan….de gedachten dat een mens al snel wordt wegezet als antwoorden niet bevallen of anderzijds als onbegrijpelijk worden ervaren. Communicaties die dan over en weer tot nog meer verwijderingen leiden. In het gewone leven hadden wij elkaar door kunnen vragen en waarschijnlijk hadden wij elkaar daar kunnen begrijpen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s