Wereldwijde verantwoordelijkheid

Als de mensheid op aarde in verkeerde (Duits: unlauteren) morele impulsen leeft, dan wordt de aarde anders dan wanneer de mensheid in moreel goede impulsen leeft. […] De mens overziet niet hoe wat zich uiterlijk in het verloop van de natuur afspeelt niet afhankelijk is van alleen maar natuurlijke oorzaken.

Veel belangrijker voor wat tegenwoordig de configuratie van Europa is, veel belangrijker dan te onderzoeken hoe tweeduizend jaar geleden de uiterlijke mineraal-plantaardige structuur van de aarde was, is te vragen: Hoe hebben tweeduizend jaar geleden hier of  eigenlijk in de gehele mensheidscivilisatie de mensen geleefd? 

En niet van hoe nu onze minerale wereld is, zal na tweeduizend jaar het lot van de aarde als planeet afhangen, maar van wat wij doen en laten zal het lot van de planeet afhangen! Met het bewustzijn van de wereld breidt de menselijke verantwoordelijkheid zich uit naar wereldwijde verantwoordelijkheid.

Bron: Rudolf Steiner – GA 191 – Soziales Verständnis aus geisteswissenschaftlicher Erkenntnis – Dornach, 9 november 1919 (bladzijde 238-239)

Eerder geplaatst op 11 februari 2017  (12 reacties)

rudolf-steiner-ga-191-soziales-verstaendnis-aus-ge

Advertentie

4 gedachtes over “Wereldwijde verantwoordelijkheid

 1. Bernard

  En dat zei Steiner meer dan 100 jaar geleden! Onze morele impulsen hebben grote invloed op de natuur, daar weten we inmiddels alles van en ervaren momenteel de ellendige consequenties . . . . dan is het zaak om nu de wereld bewust te maken van de gevolgen van CO2 uitstoot en desnoods de broekriem aan te halen om de aarde, en dus de mensheid, te redden! Moraliteit – dââr gaat ‘et om!!! Wereldwijde verantwoordelijkheid!!!

  1. henri

   Global warming is toch een grote hoax ?? van Al Gore …en de groenen …
   Bewust omgaan met de wereld zie ik niet als iets materialistisch zoals co2 uitstoot .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s