Nationalisme / Humaniteit

Een hartstocht, een heftige uitbarsting van nationalisme is over de mensheid gekomen, en dat is voor het sociale leven op aarde net zo schadelijk als het materialisme voor het gedachteleven. En net zoals de mens zich uit het materialisme moet opwerken naar vrijheid en leven in de geest, zo moet de mens zich opwerken uit alle nationalisme, in welke vorm dan ook, naar algemene humaniteit. Zonder dat is niet vooruit te komen.

Bron: Rudolf Steiner – GA 191 – Soziales Verständnis aus geisteswissenschaftlicher Erkenntnis – Dornach, 23 oktober 1919 (bladzijde 191)

Eerder geplaatst op 11 juli 2017 (1 reactie)

rudolf-steiner-ga-191-soziales-verstaendnis-aus-ge

2 gedachtes over “Nationalisme / Humaniteit

 1. Frans

  Als alle naties. Dus bv in Europa de volkeren de vrijheid hadden om zich naar eigenschap en Volksgeest vrij te kunnen ontwikkelen zoals dit voor dat volk passend en de bedoeling is ja dan kan zich een natuurlijk en dynamisch nationalisme ontwikkelen dat totaal anders is dan een opgelegd bedacht nationalistisch systeem dat van macht uitgaat over een volk en zich keert tegen andere volken.
  Als er een vrije ontwikkeling is voor een volk naar volksgeest en aard komt de onvoorwaardelijke vrijheid voor elk individu ook opdagen.
  Als dat met alle Eu-naties het geval zou zijn en elk land of volk vrij kan zijn naar eigen aard en ontwikkeling komt er vanzelf een verenigd Europa in grote onderlinge vrede.
  Het gaat hierom dat midden Europa vrij wordt op deze manier.
  Er past noch democratie nog socialisme noch communisme noch kapitalisme noch opgelegd nationalisme bij midden Europa . Alleen vrijheid naar Volksgeest brengt vrede en verscheidenheid .

 2. Bernard

  Elk land of volk kan niet vrij zijn naar eigen aard en ontwikkeling, alleen mensen kunnen vrij zijn naar eigen aard en ontwikkeling. Om met elkaar een werkzame eenheid te kunnen vormen zal er toch een wijze van regeren moeten zijn, gebaseerd op algemene humaniteit, waarbij een ieder open moet kunnen staan voor de persoonlijkheid van de ander omdat je met elkaar leeft ook al heb je weinig contact met bepaalde anderen; elkaar respecteren, ruimte bieden aan de ander. En op basis daarvan een inclusieve samenleving organiseren met een regeringsvorm die daar aan voldoet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s