Hoe oppervlakkiger men denkt, hoe beter men kan bewijzen

Men kan vandaag de dag, als men zo slim is als bepaalde linkse socialisten, het Marxisme klip en klaar bewijzen, en men kan even klip en klaar, als men een ander standpunt wil innemen, bewijzen dat het Marxisme complete onzin is. Men kan tegenwoordig gewoon zeer, zeer goed bewijzen; dat zou men duidelijk moeten inzien. 

Deze scholing om te kunnen bewijzen wordt tegenwoordig de kinderen al ingeprent. Maar daarin ligt juist iets buitengewoon treurigs in onze tijd, dat men alles zo klip en klaar, zo streng bewijzen kan en daardoor zo gemakkelijk overtuigd zijn kan van een zaak. Want van alle manieren om van een zaak overtuigd te raken, is de gemakkelijkste de huidige manier om deze zaak te bewijzen. Er bestaat geen gemakkelijkere manier om zich tegenwoordig een overtuiging te verwerven dan deze overtuiging te bewijzen. Juist door dit bewijzen-kunnen hebben de mensen totaal een gevoel, een juist gevoel ervoor verloren, dat overtuigingen in het leven bevochten en verworven moeten worden, dat overwinningen nodig zijn, als werkelijk een overtuiging in de ziel terrein moet winnen. 

Waaruit komt dit feit voort, dit zo diep in ons hele leven ingrijpende feit, dat we zo heel gemakkelijk kunnen bewijzen? Het komt voort uit uit het feit dat we met onze gedachten gewend zijn zo sterk alleen aan de oppervlakte te denken. De mensen blijven met hun denken tegenwoordig aan de oppervlakte van de dingen, doen geen moeite om zeer diep in de dingen door te dringen. En hoe oppervlakkiger men denkt, hoe beter men kan bewijzen. Dat is bijzonder belangrijk om in te zien. Hoe dunner de begrippen zijn – en aan de oppervlakte van de dingen zijn alle begrippen dun en abstract -, hoe beter schijnen deze begrippen argumenten te geven voor wat men vanuit geheel andere ondergronden, uit zeer onbewuste ondergronden geloven en aannemen wil, vanuit gevoelens, vanuit wilsrichtingen en dergelijke geloven en aannemen wil.

Bron: Rudolf Steiner – GA 191 – Soziales Verständnis aus geisteswissenschaftlicher Erkenntnis – Dornach, 18 oktober 1919 (bladzijde 147-148)

Zie ook: Waarheid en intellect

Eerder geplaatst op 9 november 2017  (12 reacties)

rudolf-steiner-ga-191-soziales-verstaendnis-aus-ge

3 gedachtes over “Hoe oppervlakkiger men denkt, hoe beter men kan bewijzen

  1. M.L Heine

    In deze crises is het zelfstandig denken in iedere geval ver te zoeken. Kuddedieren die in angst hun eigen denken loslaten en aan de overheid en wetenschappers?overleveren.Rudolf Steiner geeft in dit citaat een mooi voorbeeld!

  2. Bernard

    Nou, ik denk dat het nu, 100 jaar later dus, iets lastiger is, omdat wetenschappelijke bewijzen nu wel aan een aantal concrete criteria moeten voldoen. Desalniettemin zijn er nog steeds wetenschappers die bepaalde elementen, die het door hun graag geziene bewijs tegenspreken, stiekem weglaten; maar ook zij vallen vaak door de mand!
    Iets anders is dat bedrijven soms bepaalde ‘wetenschappers’ inhuren met de opdracht een bepaald bewijs te leveren over hun product. En die richten het onderzoek dan zo in, dat dat bewijs voor de leek er goed uitziet. Bedrog om flink geld me te verdienen.
    Dat zie je dus ook in de onderzoeken naar bijvoorbeeld CO2 uitstoot m.b.t. het klimaat. Bepaalde politieke figuren maken flink herrie dat het allemaal onzin zou zijn en geven daar zogenaamde bewijzen voor. En bepaalde bedrijven ondersteunen dat, want dat blijft geld opleveren.

    1. Haike

      Maar als er 100 jaar later nog steeds een oppervlakkig denken is, zijn die zogenaamde concrete criteria ook oppervlakkig, want die komen via het denken tot stand.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s