Zonder kennis van de mens zal er nooit een sociale samenleving komen (2 van 2)

U kunt niet sociale omstandigheden verkrijgen zonder de grondslag te leggen voor de mogelijkheid dat er sociale mensen zijn. Maar sociale mensen zijn er niet, als de mensen aan elkaar voorbijgaan en eenieder slechts in zichzelf leeft. Sociale mensen zijn er alleen doordat de mensen elkaar in het leven ontmoeten en dat iets overgaat van de ene mens op de andere. […] 

De meeste mensen denken vandaag de dag over de sociale vraagstukken zo dat ze zeggen: Men moet bepaalde dingen zo en zo organiseren, dan zullen de mensen daarin sociaal kunnen leven. – Zo is het niet. U kunt deze instellingen maken, sociale mensen zullen met deze instellingen goede mensen in sociale zin zijn, en antisociale mensen zullen met elke soort van instelling antisociaal zijn.

Bron: Rudolf Steiner – GA 191 – Soziales Verständnis aus geisteswissenschaftlicher Erkenntnis – Dornach, 4 oktober 1919 (bladzijde 45-46)

Eerder geplaatst op 7 november 2017  (2 reacties)

rudolf-steiner-ga-191-soziales-verstaendnis-aus-ge

Advertentie

3 gedachtes over “Zonder kennis van de mens zal er nooit een sociale samenleving komen (2 van 2)

  1. M.L Heine

    Wat een prachtig bericht en wat een contrast in deze tijd waar mensen afstand moeten houden, de angsten overheersen, we ons vol laten prikken met inentingen waar nog van moet blijken wat daar de gevolgen van zijn. We willen terug naar het oude en begrijpen maar niet dat we juist de andere kant op moeten. Het liedevol zijn naar mens en dier, de aarde weer vruchtbaar maken en een gezonde levensstijl. De driegeleding is waar wij naar toe moeten groeien. Ik geloof dat de weg die we nu bewandelen een materialistische weg is van angsten en het hebben van een optimale zekerheid.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s