In het leven op aarde hangt het geestelijke af van het fysieke

Helemaal niets wat een mens hier op aarde ervaart, kan worden ervaren zonder op het fysieke gebaseerd te zijn. Men zou bijvoorbeeld heel gemakkelijk kunnen geloven dat het denken een puur geestelijke actie is en, zoals het zich afspeelt in de menselijke ziel op aarde, niets te maken heeft met het fysieke bestaan. 

Dat is in zeker opzicht juist. Maar hoe zelfstandig  geestelijk het denken van de mens ook is, toch zou dit denken hier in het aardse bestaan ​​niet kunnen plaatsvinden als de mens niet op zijn lichaam en zijn processen zou kunnen steunen. Ik kan een vergelijking gebruiken die ik hier bij deze gelegenheid al vaker heb gebruikt.

Wanneer een mens over de aardbodem loopt, dan bevat de grond zeer zeker niets essentieels wat de mens betreft; de mens draagt ​​het wezenlijke binnen zijn huid. Maar de mens zou als fysiek mens helemaal niet in het fysieke bestaan ​​kunnen zijn zonder de steun van de aarde.

En zo is het ook met het denken, dat leeft als een proces van de ziel. In wezen is het zeer zeker niet zomaar een hersenproces, maar het zou niet kunnen verlopen als het niet de hersenen had voor ondersteuning hier in het fysieke leven.

Bron: Rudolf Steiner – GA 218 – Geistige  Zusammenhänge in  der  Gestaltung des  menschlichen  Organismus – Stuttgart, 4 december 1922 (blz. 266)

Rudolf-Steiner+Geistige-Zusammenhänge-in-der-Gestaltung-des-menschlichen-Organismus

Advertentie

6 gedachtes over “In het leven op aarde hangt het geestelijke af van het fysieke

 1. Wim

  Het is een wonderlijk verschijnsel dat de 2 letterlijk richting ruimte-reizigers (Besoz en die andere) momenteel ongegeneerd ten overstaan van de gehele aardebevolking hun egoïstische wensen vervullen door extreem een beroep te doen op hun aarde-ondersteuning! Dan moet er toch moreel een belletje gaan rinkelen zou ik zeggen……en bij degenen die dit zien gebeuren zou diep medelijden opgeroepen behoren te worden; een hele klus!

  1. Haike

   Ik kan me helemaal vinden in je zienswijze. Maar mij is ooit ook ter ore gekomen dat een aantal astronauten na verblijf in de ruimte hun zienswijze op (materiele) zaken verlegt hebben naar een wat spiritueler kant. Misschien gebeurt dat met deze heren nu ook. Niets blijft zonder gevolgen.

 2. Bernard

  Ik heb me ook verbaasd! Per persoon 250 miljoen dollar!!! Ikzelf kan me heel scherp het beeld voorstellen dat je van de aarde hebt als je 100 km er boven cirkelt. Je hoeft je alleen maar innerlijk te verplaatsen; en natuurlijk zal het fysiek indrukwekkender zijn, maar dat voor 250 miljoen dollar?? Daar kun je heel veel mee doen voor je medemens op aarde. En ook nog meerdere ruimtereizigers, en dan voor slechts 10 minuten . . . . .

  1. Bernard, ja, dat vind ik ook. Het is werkelijk krankzinnig. Vorige week was er nog in het nieuws dat 150 miljoen mensen dagelijks honger lijden en 10 miljoen per jaar sterven van de honger. En aan de andere kant zijn er een klein aantal mensen die bulken van het geld. Wie veel geld heeft, hoort dit te gebruiken ten bate van zijn medemensen.

 3. Clara

  Wat ik niet begreep is dat deze Richard Branson z’n tochtje naar de ruimte maakt, terugkomt met de mededeling dat het heel indrukwekkend is de aarde “in de ruimte te zien” en vrolijk doorgaat met z’n ruimtereizen-aanbod. Van astronauten weten we, dat ze ontroerd waren en diep doordrongen raakten van de noodzaak deze prachtige, maar ook kwetsbare aarde te beschermen.
  En inderdaad, ik ben het helemaal eens met Bernard en Ridzerd, dat je
  als je zo waanzinnig veel geld hebt verzameld dit ten dienste van mens, dier en aarde moet stellen. En hiermee gooi ik waarschijnlijk de knuppel in het hoenderhok: maar hoe zit dat karmisch? Hebben deze mensen het om wat voor reden dan ook nodig om een leven met zo ongelooflijk veel geld te leiden? Daar kan ik van alles bij bedenken, maar ik zou het echt niet weten.

 4. Bernard

  Misschien zijn het wel geen echte mensen. Steiner heeft ook aangegeven dat niet-menselijke geestelijke wezens zich laten incarneren tot mens met hun doelstellingen die niet-menselijk zijn. Het lijkt me dat je ze het beste kunt negeren, je niet laat afleiden door jaloezie of weerstand, maar bij je eigen innerlijke verbondenheid met de geestelijke wereld blijft. En dat je ook oplet welke bedrijven ongelooflijk te veel winst maken om deze onzin-vluchten te kunnen financieren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s