Idiote aanvallen op de antroposofie 

Als men zoiets meemaakt als juist de laatste aanvallen, dan ziet men duidelijk: op de geesteswetenschap zelf gaan de mensen niet in. Ik heb u verteld over de bijzonder hatelijke, meedogenloze aanval, die nu weer in Duitsland plaatsvindt, waarbij de “nobele” Frankfurter Zeitung zich op buitengewoon schaamteloze wijze gedraagt. Ze heeft weliswaar onze reactie opgenomen, nadat ze de afschuwelijke aanval gedaan heeft, maar alleen maar om hun eigen idiote aanmerkingen met een hele column daarop aan te laten sluiten. Deze dingen komen van de mensen die de antroposofische wetenschap totaal zouden willen laten verdwijnen, maar te lui of te incompetent zijn om zich met de antroposofie bezig te houden.

Bron: Rudolf Steiner – GA 203 – Die Verantwortung des Menschen für die Weltentwickelung – Dornach, 13 maart 1921 (bladzijde 276-277)

Eerder geplaatst op 17 oktober 2017

steiner-3

7 gedachtes over “Idiote aanvallen op de antroposofie 

 1. Bernard

  Zie de column van auteur Tommy Wieringa in de NRC van 8 mei 2021 over antroposofie. Hij reageert vooral op mensen die op hun manier en vanuit hun perikelen met de antroposofie bezig zijn, zonder zich te realiseren dat dit voor ieder mens kan gelden. Ik zal nooit meer iets van deze warhoofd lezen!

   1. Jelle Schöttelndreier

    Wieringa is jong z’n moeder aan kanker verloren, ze werd slecht voorgelicht door een antroposoof geloof ik. Verder schrijft hij vaak hele goede dingen, en zijn roman Joe Speedboat is klasse.
    Sinds veel bizarre acties en standpunten van veel antroposofen inzake corona ben ik milder over de aanvallers.
    Als ik het me goed herinner kwam in een ander boek van Wieringa de ‘antroposofische kankerarts’ Robert G. voor, die geen oncoloog is maar wel door veel mensen voor kwakzalver wordt uitgemaakt, google maar eens. Ik heb hem in een studiegroepje over corona het meest stupide complotgekwaak horen uiten, veel ook per mail dus als je bewijs wilt…

    Leuk, nieuwe foto van Steiner!

   2. Haike

    Waarom noem je hem Robert G? Dan gaat iedereen denken dat de man een crimineel is, en dat is hij niet. Zo creëer je zelf ook nep nieuws. Misschien heb je het zo niet bedoeld maar ondertussen werkt het wel negatief.
    Robert Gorter is de naam, en hij was Antroposofisch Huisarts alhier te Amsterdam, gevestigd naast het Ita Wegmanhuis.
    Als 12e klasser heb ik hem wel geïnterviewd over kanker voor mijn eindwerkstuk. Was de enige Antroposofische huisarts die ook aan Acupunctuur deed waar zeer kritisch naar gekeken werd door de overige Antroposofische huisartsen, want hij daarmee ging hij natuurlijk buiten het boekje, iets waarvan ik dat wel een beetje een bekrompen houding vond…. Maar ja dat was eind ’70 jaren een beetje de houding.

    Gorter vertrok naar Amerika, deed de boel over aan zijn opvolger die op zijn beurt er na vele jaren dienst mee gestopt is, en bij wie ik patiënt was.
    Robert is terug gekomen en heeft een praktijk in Keulen heeft een tamelijk afwijkende zienswijze over kanker, en roept misschien iets te snel dat hij je wel beter kan maken.
    Mij is niet bekend dat hij zich gespecialiseerd heeft in oncologie.
    En heel af en toe reageert hij ook hier.

   3. henri

    Alles wat een oncoloog zegt zou ik zeker niet voor waarheid aannemen , er zijn bewijzen genoeg van mensen die juist door de chemo gestorven zijn . Dr Hans Moolenburgh was daar het levende bewijs van , hij werd ook de kwakkenarts genoemd door de regulieren maar moest wel diegenen die uitgeprocedeerd waren van de vuile chemotroep herstellen en genezen , daarvoor was hij dan goed … zo zie je maar . En ook over vaccinaties was hij niet te spreken , moest wel de kwalijke gevolgen ervan helen met homeopatische nosoden …
    Als herdenken aan hem die ik heel hoog op heb :

    http://ver-p-lichtekost.blogspot.com/2018/11/moolenburgh-kwalen-wegdrukken-is-geen.html

   4. Haike

    Moolenburgh erfde destijds de visie van dokter Moerman met zijn Moerman dieet. Zo kwam ik als 11 jarige in Haarlem terecht. Misschien werd hij een kwakkenarts genoemd maar dat was hij niet. Hij had gewoon Geneeskunde gestudeerd in dezelfde tijd als Helmut Ogilvie die in dezelfde tijd als Gorter hier in Amsterdam Antroposofisch Arts was, en daarnaast ook schoolarts op de Geert Groote school. Als ik als 8e klas piepertje bij die laatste voor zijn neus stond, en zei dat ik bij Moolenburgh kwam, moest ik altijd de groeten van Ogilvie overbrengen.

    Daarnaast had Moolenburgh de kennis van de Klassieke Homeopatie van Hahnemann tot zich genomen, smokkelde hij via slinkse wijze homeopatische medicijnen uit Amerika het land binnen, die een Gods vermogen kosten, en zei dan tegen mijn moeder dat ze als betaald waren, en dat ze zich daar verder geen zorgen over hoefde te maken.
    Ik verdenk hem er ernstig van dat hij dat spul voor mij betaalde, maar helaas kan ik hem dat niet meer vragen.

    Overigens klopt dat artikel niet in de link die je gegeven hebt, Henri. Het is niet zo dat Moolenburgh voorkomen heeft dat er Fluoride aan het drinkwater werd toegevoegd want dat is wel degelijk het geval geweest. Hij was daar wel een uitermate felle tegenstander van omdat fluor verhard. Maar niet alleen tanden en kiezen, maar ook het menselijk bot en dat wordt dan veel te hard en breekt, met alle gevolgen van dien. Dat was een van zijn redenen om daar tegen te ageren.
    De Tuinbouwsector klaagde steen en been over de negatieve invloed van de fluoride op hun gewassen en daarom is het weer verwijderd uit het drinkwater.

    Toen ik hem 20 jaar later sprak, nadat ik hem voor het eerst had gezien en gesproken, zei tegen mij: ‘Haike ik zag dat destijds met jou helemaal niet zitten, ik had er een heel hard hoofd in dat het zou lukken je hier te houden, maar zei hij, nooit je patiënt laten merken dat je denkt dat het niks gaat worden’.

 2. Bernard

  Nou, stupide coronagekwaak hoor ik van veel niet-antroposofen. Het blijkt een dom-menselijke eigenschap te zijn die niets met antroposofie te maken heeft! Ik ken zelfs iemand die stelt dat je gevaccineerde mensen moet mijden omdat ze gevaarlijke stoffen uitademen – en dat is geen antroposoof!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s