Vijandigheden en weerleggingen

Ik wil nog eens benadrukken dat het volstrekt niet genoeg is om op de manier waarop het zeer vaak gebeurd is, als er hier en daar vijandigheden tegen ons optreden – ik heb dat eergisteren hier al gezegd -, om deze vijandigheden alleen maar te weerleggen. Zulke weerleggingen die men weliswaar soms vanuit een zekere noodzaak moet maken, hebben helemaal geen nut, ze helpen werkelijk niets. Want men heeft in de huidige tijd bij bepaalde categorieën of groepen van mensen die in het geestelijke of overige leven werken, niet te maken met mensen voor wie een weerlegging of een verdediging er iets toe doet, voor wie het op een of andere manier op een verdediging aankomt. Maar men heeft te maken met mensen voor wie er niets aan gelegen is om de waarheid te verspreiden, maar voor wie het erop aankomt onwaarheden te verspreiden.

Bron: Rudolf Steiner – GA 203 – Die Verantwortung des Menschen für die Weltentwickelung – Dornach, 8 februari 1921 (bladzijde 207)

Eerder geplaatst op 12 oktober 2017 (4 reacties)

720x2000x0_p7c31s1a1d1i123365p0z5r1c2f1

Advertentie

5 gedachtes over “Vijandigheden en weerleggingen

 1. Cisca

  Dit citaat geeft in de tijd waarin we ons al bijna 2 jaar bevinden de kern weer waaromheen alles cirkelt wat met de Covid19 vaccinatie te maken heeft. In gesprekken die aanvankelijk alleen gaan over maatregelen die zijn genomen komt ook de vaccinatie ter sprake en al vlug ontstaat er een vorm van vijandigheid als er een eigen opvatting hierover wordt geplaatst.
  De woorden waarheid of onwaarheid laat ik in deze context maar achterwege maar het woord VIJANDIGHEID heeft zijn stoel ingenomen en staat niet meer op; ’t beste in deze situatie is o m zelf maar op te staan om deze akelige sfeer te verlaten onder ’t mompelen van een gemeenplaats
  …..iedereen heeft zo zijn eigen gedachten hierover of……..laten we elkaar vrijlaten, er is al herrie genoeg op de wereld. Dit moest even van mijn hart omdat ’t me een uur geleden tijdens nb een wandeling met de honden weer is overkomen.

  Cisca

 2. Bernard

  Opmerkingen horen bij de mensen die zo’n opmerking maken; dus ook vijandige opmerkingen; het komt uit hun mond, dus hoort bij hèn! Ik leerde als kind al dat je zo’n opmerking bij degene moet laten die het maakt. Zodra jij er iets terug over zegt heb je je die opmerking eigen gemaakt. Laat zo’n opmerking bij degene die het maakt en reageer er niet op!!!

 3. Ridzerd wat weet je toch altijd goed een citaat te vinden en te kiezen dat zo past in het moment van de tijd waarin we leven. De gebeurtenissen vind ik verontrustend en houdingen van mensen uiterst pijnlijk. Gisteren las ik nog blog-manifest van auteur Erwin Pasmans https://wakkereburgers.be/blog/genocidenis over deze tijden.

  Het stelt me gerust dat er nu in onze tijd ook mensen zijn die het helder zien zoals Pasmans en Marcel Messing. Het interview met de laatste en Jorn Luka vind ik verhelderend. https://youtu.be/d4Lq1vzBa9g.

  Keep the good work up!

  Met diepe dank en hartelijke groet.

  1. henri

   Ik heb wel de video bekeken met M Messing , is idd wel lang maar heb het er voor over . Ik had hier ook al naar het artikel “code rood alarm verwezen op zijn website .
   http://www.marcelmessing.nl/nl/p389

   Heb ook een ander leuk interview beluisterd de Truman show 25 met George van Houts omdat hij een autoimmuunziekte heeft gekregen en is moeten stoppen met zijn theateractiviteiten . En het systeem is overal hetzelfde van leugens en ontkenning van de ware feiten om een wereldsysteem of geldsysteem in stand te kunnen houden wat op ineenstorten staat , of nu de mensheid over de drempel is gegaan zoals het bij de antroposofen vaak bewoordt wordt .Bepaalde verhalen waar we zouden kunnen achterkomen zijn gevaarlijk voor ons wordt door de wetenschap verteld , nu we er achter komen wat de officiele narratieven vertellen en misleiden . Dialogeren over een onderwerp kan en mag niet meer of je bent direct een complotdenker maar ondertussen is velen duideilijk dat de complotdenker het bij het vaak of voor een groot gedeelte bij ware einde heeft .Immers Steiner heeft zo vaak verwezen naar de geschiedenis als een ‘ fable convenue . Uit naam van het goede is alles geoorloofd , en niemand vindt zichzelf een slecht mens . Zo worden mensen door gruwelijke denkbeelden bevangen en zijn tot waanzin in staat . Laten we alzo maar om het voorbeeld van 9 / 11 te nemen waar 3000 mensen ozouden moeten omkomen omdat in Amerika het financiele systeem vooruit moet en het militair industrial complex en wapen industrie beschermd moet worden . Zo denkt Bill Gates echt dat hij de wereld gaat beter maken met zijn vaccins die de wereld gaan uitdunnen ,en mensen vergiftigen en ziek maken met bijwerkingen moet je er maar bij nemen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s