De mensheid heeft zich er eeuwenlang aan gewend om van de werkelijkheid maar een deel te zien

De mensheid heeft zich er eeuwenlang aan gewend om van de werkelijkheid maar een deel te zien. En juist hierdoor zijn langzamerhand de gemoedstoestanden in de mensen voorbereid, die dan geleid hebben tot het tegenwoordige rampzalige leven. De mensen staan zonder inzicht in het leven, staan tegenwoordig in het bestaan zonder het begrijpen van het leven, zoals het voor het huidige stadium van ontwikkeling van de mensheid nodig is.

Bron: Rudolf Steiner – GA 203 – Die Verantwortung des Menschen für die Weltentwickelung – Stuttgart, 6 januari 1921 (bladzijde 33)

Eerder geplaatst op 3 oktober 2017 (4 reacties)

Advertentie

4 gedachtes over “De mensheid heeft zich er eeuwenlang aan gewend om van de werkelijkheid maar een deel te zien

 1. Bernard

  Het lijkt mij dat dit niet anders kon – we werden ons bewust van de omgeving die ons omringde en we hadden nog geen besef van de ruimere werkelijkheid om ons heen. Ik weet nog dat er eind vorige eeuw nog mensen waren die stelden dat een ronde aarde schijnwerkelijkheid was en dat de aarde plat zou zijn! Met de komst van vliegverkeer, satellieten, digitaal verkeer en radio en televisie – allemaal in de 20e eeuw – is ons bewustzijn ook vergroot, maar wel in materialistische zin, en daar moeten we natuurlijk doorheen om ons meer en meer bewust te worden van de niet-materiële werkelijkheid.
  De term ‘het tegenwoordige rampzalige leven’ slaat op de naweeën van WO1 en de opkomst van het materialisme dat ons ook veel gebracht heeft, maar waar Steiner natuurlijk ook de tegenkant van ziet en de bewustzijns-beperkingen die dit zal opleveren en daar staan we nu écht voor; ons bewustzijn moet zich door het materialisme heen verbreden, verdiepen. Maar zonder het materialisme zouden we nooit zover zijn gekomen. Dit wordt een heel spannende tijdsperiode, de komende generatie(s) . . . .

 2. henri

  Het heeft ook te maken met de stromingen in midden en west -Europa oa het karma van de antroposofie dat er een zolange periode van geestelijke stilstand is geweest . De kosmische intelligentie die Michael eertijds ontvallen was diende te worden doorleefd door een stroming de aristotelici , die in de de dominikanen incarneerden en die de stroming van de wetenschap inluidden en verder ontwikkelden vanuit de scholastiek . Het nieuwe tijdperk van Michael als tijdgeest moesten zij voorbereiden aan het einde van de 19 de eeuw . Een groots hemels concilie in het begin van de 13de eeuw van de platonici en aristotelici lag aan de basis van dit verdere gebeuren en aan het begin van de 19e eeuw had er ook een bovenaardse cultus plaats waar in machtige imaginaties weergegeven werd was zich in het nieuwe christendom van de 20 ste eeuw op spirituele wijze diende te grondvesten nadat het nieuwe tijdperk van Michael zou beginnen wat zou uitmonden in de schepping van intelligente maar volstrekt van spirituele aard , wat als antroposofie zou verschijnen en haar taak met Steiner. Normaal zouden de platonici , die vroeger als leidinggevende figuren deel uitmaakten van de school van Chartres opnieuw moeten incarneren tegen het einde van de 20 ste eeuw ofiets later en hierin verandering brengen .

 3. ellen vd nieuwenhoff

  Mijn zus wil graag deze informatie maar hoe kan ze mail van jullie ontvangen
  Groeten ellen

  Verstuurd vanaf mijn iPhone

  1. Ze kan op deze citatensite haar e-mailadres invullen bij VOLG. Dan ontvang je elke dag een citaat..Dit vakje VOLG staat op een laptop of desktop computer rechtsboven. Bij een smartphone moet je naar beneden scrollen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s