Het materialisme

Het materialisme kan nooit een bevredigende verklaring van de wereld leveren. Immers bij iedere poging om te verklaren moet men beginnen met zich gedachten over de wereldverschijnselen te vormen. Het materialisme begint derhalve met gedachten over de stof of het stoffelijke gebeuren. Daarmede ziet het zich in feite reeds voor twee verschillende gebieden gesteld; de stoffelijke wereld en de gedachten daarover. Het tracht deze laatste te begrijpen door ze als een zuiver stoffelijk proces op te vatten. Het gelooft, dat het denken in de hersenen ongeveer op gelijke wijze tot stand komt, als de spijsvertering in de stofwisselingsorganen. 

Zoals het materialisme aan de stof mechanische en organische werkingen toeschrijft, zo kent het aan de stof ook het vermogen toe, onder bepaalde voorwaarden te denken. Het vergeet echter,dat het nu het probleem slechts verschoven heeft. In plaats van aan zichzelf, schrijft het materialisme het vermogen om te denken aan de materie toe. En daarmee is het dan weer bij zijn uitgangspunt teruggekomen. 

Hoe komt de stof er toe over zijn eigen wezen te gaan nadenken? Waarom is hij niet eenvoudig met zichzelf tevreden en aanvaardt zijn bestaan? Van het bepaalde subject, van ons eigen Ik, heeft de materialist zijn blik afgewend en is terecht gekomen bij een onbepaald, een vaag complex. En hier staat hij dan weer voor hetzelfde  raadsel. De materialistische beschouwing is niet in staat het probleem op te lossen, doch kan het slechts verschuiven.

Bron: Rudolf Steiner – GA 4 – DIE  PHILOSOPHIE DER  FREIHEIT – II. Der Grundtrieb zur Wissenschaft (Seite 30-31)

Nederlandstalige bron: Rudolf Steiner – De filosofie der vrijheid – Uitgeverij Servire – Vertaling P. Los-Wierixks

cms_visual_1224816.jpg_1567871351000_286x450

Een gedachte over “Het materialisme

 1. henri

  Heb een boekje “ naar de 21 ste eeuw “ van Bernard Lievegoed .
  Hij vertelt daarin oa hoe het zover kan komen als systemen met ( gesloten )modellen hun intrede doen in het sociale leven en hoe door bewustwording oa door antroposofie de driegeleding hiertegenover zou kunnen weerstand bieden .

  Het modellen denken welks de belangrijkste parameter buitensluit , het ik buitensluit is de grootste vijand van het driegeledings denken .
  Het is begonnen in de 19 de eeuw door een denken , opgebouwd door de wetenschappers van toen , en dit tot aan de WO 1 , erna begon het materialisme zich te manifesteren in de praktijk van de realiteit, want de praktijk houdt in dat materialisme in de wil van de mens naar binnentreedt , zo ontstaan steeds nieuwe situaties dmv nieuwe technieken en programmas met sociale modellen.
  Deze reiken tot binnen het economie , oa landbouw en fabrieken , binnen de administratie , scholen en onderwijsprogrammas , en geld en macht zijn de enige factoren waar zij naar streven .
  Lucifer brengt een oud gesloten systeem met sociale regelingen vanuit een hierarchie , een staatsmacht ,waartegen Steiner tekeer ging in de jaren 20 .
  Ahriman is de andere kracht die deze modellen inspireert vanaf 1945 . Hier krijgen we de systeem-analyse middels de gesloten systemen . Dit zijn systemen die zelf onderhoudend werken , zoals een CV die uitsluitend op de temp functioneert als variabele .Koppelt men het ‘gedrag’ van iets daaraan , dan krijgt men input/output systemen met meerdere variabelen .
  Deze variabelen en parameters worden vaak tot hindernissen want ze bederven het model , zo is de grootste tegenstander het eigen Ik , het geestelijke Ik dat via keuze mogelijkheden naar vrijheid streeft waarbij het ik als grote obstakel voor de bouwer van sociale systemen en de grote revolutionair in het maatschappelijk leven .
  Dit ziet men nu ook weer bij de covidmaaregelen onder dwang , de medische apartheid naar boven komen tussen gevaccineerden en niet gevaccineerden , die krijgen nu nog een laatste kans ,anders mogen ze niet zonder regels op reis en/of aan andere dingen deelnemen zonder een pak verplichtingen zoals testen in een testmaatschappij .
  B Lievegoed zegt dat men er slechts 1 kracht hiertegenover kan zetten , nl te wijzen op die krachten die van buiten komen ,op die parameters die erbuiten liggen en nadruk op het ik leggen en de kracht van Liefde erin te brengen als nieuwe kracht en dat is de Christus .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s