In de 19de eeuw kwam de tijd dat de gebruikelijke geestelijke activiteit, die zulke grote, belangrijke resultaten in natuurwetenschap en techniek gebracht heeft, ook op de theologie werd toegepast. Wat is echter van deze theologie geworden? Van de Christus Jezus, van de incarnatie van een bovenaards wezen werd “de eenvoudige man van Nazareth” gemaakt; weliswaar de meest voortreffelijke mens, maar niet de drager van een bovenaards wezen. De theologie werd naturalisme.
Hoe menselijker de moderne theologen Jezus van Nazareth opvatten, hoe minder ze aanleiding zagen tot een Christologische beschouwing, hoe liever ze het hadden. Ze willen zich ook in de theologie slechts wijden aan de beschrijving van de mens Jezus van Nazareth, niet tot een opvatting van de Christus als een bovenaards wezen dat gewoond heeft in de mens Jezus van Nazareth.
Bron: Rudolf Steiner – GA 203 – Die Verantwortung des Menschen für die Weltentwickelung – Den Haag, 27 februari 1921 (bladzijde 234-235)
Eerder geplaatst op 1 september 2017
Verander het woord ‘buitenaards wezen’. Ze zouden kunnen denken dat hij van Mars komt of zelfs van een ander sterrenstelsel…..
Onderdelen uit inwijdingswetenschap vallen soms moeilijk te communiceren. Neem bijvoorbeeld het gegeven van Boeddha’s missie op Mars in samenwerking met Christiaan Rozenkruis.
Breed bezien en bij bijzonderheden merkte Steiner bij scepsis en twijfel soms op: het hart beslist.
Welteverstaan gaat het daarbij om een bovenzinnelijk marsfeer, welke tweemaal wordt gepasseerd bij een in- en excarnatieproces met inbegrip van een bestaan in een ziele- en geesteswereld tussen overlijden en opnieuw geboren worden. In de paragraaf Rudolf Steiner over publieke opinie van mijn blog Publieke opinie (Weekjournaal Bewustzijnsziel, 15 juni 2020), welke ik bijna alweer een jaar geleden schreef, maakte ik onomwonden gewag van die missie van Boeddha (en Christiaan Rozenkruis). Gewoon voor een algemeen publiek. Journalist Marc Josten maakte ik op dat blogartikel attent en gaf ik een compliment. Hij schreef een verdienstelijk boek over het fenomeen publieke opinie. Een actueel en relevant onderwerp, nietwaar?
Marssfeer met dubbel -s.
Boeddha’s missie op Mars? In samenwerking met Christiaan Rozenkruis? Waar staat dat geschreven? Ben nieuwsgierig.
Sorry John ik zie het al staan in je beschrijving. Dat was me ontgaan.
Geen probleem, Liesbeth. Het gegeven is inderdaad bijzonder. Ik dacht dat er iets over in Nederlands was vertaald. Maar misschien vergis ik me(?), want ik kan het niet zo gauw vinden. Zodra ik wel iets tegenkom laat ik het hier even weten. Heb trouwens een nieuw blog af over het fenomeen meningen. Maar ik moet de daarbij behorende noten nog schrijven. Misschien verschijnt het volgende week. Heb het erg druk met mijn betaalde baan. Vergt veel. Gelukkig gaat komend week het Japan Museum weer open. Daar werk ik heel graag.
Vergeet vlug schrijvend weer een lidwoord: ‘in het Nederlands’.
Dank je wel John.
Hier in ieder geval alvast een Engelse weergave, Liesbeth:
Hier diezelfde voordracht in een ander jasje:
Engelstalige antroposofen zijn stukken verder met operationeel en publiek maken van e-boek en luisterboek versies.
Zie bijvoorbeeld:
How the Spiritual World Projects into Physical Existence
The Influence of the Dead (GA 150)
en: