Nationaliteit

Als we de blik richten op wat we het hogere zelf van de mens noemen, dan verliest de uitdrukking nationaliteit zijn betekenis. Want tot alles wat we afleggen als we door de poort van de dood gaan, behoort de gehele omvang van wat bedoeld wordt met nationaliteit. En als we in ernst spiritueel strevende mensen willen zijn, dan past het ons eraan te denken dat de mens, doordat hij door opeenvolgende incarnaties gaat, niet tot één, maar tot verschillende nationaliteiten behoort en dat wat hem verbindt met de nationaliteit behoort tot wat afgelegd wordt, afgelegd moet worden op het moment dat we door de poort van de dood gaan.

Bron: Rudolf Steiner – GA 157 – Menschenschicksale und Völkerschicksale – Berlijn, 31 oktober 1914 (bladzijde 28)

portretten-van-mensen-van-verschillende-nationaliteiten-vector-illustrat-92284079

6 gedachtes over “Nationaliteit

  1. Haike

    Daar is maar een antwoord op mogelijk: MUZIEK!!

    Door een singer-songwriter die wist dat hij stervende was, en zei dat hij zijn laatste nummers nooit zo had kunnen schrijven als hij die kanker niet had gekregen…

    1. Ja Haike, mooi nummer! Wij praten hier thuis vaak over nationaliteit. Over mijn familie die overal vandaag komt, over het Nederlanderschap en wonen in Portugal en hoe het zou zijn om een andere nationaliteit aan te nemen. Door al mijn gereis en overal wonen weet ik dat ik een wereldburger ben, dus van de wereld. Maar in de tijden dat ik dacht mijn wortels te moeten vinden, heb ik me vastgehouden aan de uitspraak van Louis Couperus: Zo ik iets ben, ben ik een Hagenaar. Dus nationaliteit was toch belangrijk en het heeft me toen geholpen om ergens te aarden. Nu woon ik inmiddels weer vijf jaar hier en voel me onwaarschijnlijk goed thuis in dit land, in dit dorp, op de boerderij. Ik vermoed dat ik hier waarlijk aan het wortel schieten ben. Een interessant fenomeen.

    1. Op zich doet dit levensthema, zwemend ontheemd zijn en terugkeer naar en komende doorreis in een gedeeld ziele- en geestesland, een wijds thuisland waarin we allen geworteld zijn, denken aan de opera Der Fliegende Holländer van Richard Wagner.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s