De incarnatie van Ahriman (3 van 3)

Een andere van deze verleidingskrachten van Ahriman – hij werkt, zou ik willen zeggen, samen in overeenstemming met de Luciferkrachten – houdt voor zijn incarnatie natuurlijk verband met het streven om de al zeer wijdverbreide stemming onder de mensen zoveel mogelijk te behouden, namelijk dat het voor het openbare leven voldoende is als ervoor gezorgd wordt dat de mensen economisch tevreden gesteld zijn. Hier raken we een punt dat de moderne mens vaak niet graag toegeeft.

Ziet u, de huidige officiële wetenschap biedt eigenlijk helemaal niets meer voor een echte kennis van geest en ziel; want de methoden die in de hedendaagse bekende wetenschappen worden gebruikt, zijn alleen geschikt om de uiterlijke natuur te begrijpen, en ook om van de mens alleen de uiterlijke natuur te bevatten.

Zie alleen maar eens hoe minachtend een gemiddelde burger van deze tijd kijkt naar alles wat hem als idealisme voorkomt, naar alles wat hem op een of andere wijze een weg naar het geestelijke lijkt. In principe vraagt ​​hij altijd: Ja, wat levert dat op? Wat voor materiële zaken brengt het op? Hij laat zijn zonen scholen op het gymnasium, misschien heeft hij zelf een opleiding genoten op het gymnasium of bij een andere instelling, hij laat ze opleiden aan een universiteit of een andere hogeschool. Maar dit alles wordt eigenlijk alleen gedaan om de basis te leggen voor een beroep, met andere woorden, om de materiële middelen van bestaan te verschaffen.

Bron: Rudolf Steiner – GA 191 – Soziales  Verständnis aus geisteswissenschaftlicher  Erkenntnis – Dornach, 1 november 1919 (blz. 200-201)

51i0iFJL5ZL._SX317_BO1,204,203,200_

Advertentie

9 gedachtes over “De incarnatie van Ahriman (3 van 3)

 1. Bernard

  Deze zin wekt mijn verbazing”. . . . hij laat ze opleiden aan een universiteit of een andere hogeschool. Maar dit alles wordt eigenlijk alleen gedaan om de basis te leggen voor een beroep, met andere woorden, om de materiële middelen van bestaan te verschaffen.”
  Jongeren in deze tijd bepalen zelf of ze naar een hogeschool of universiteit gaan. En indien ze dat doen, is het vaak om een innerlijk ideaal te realiseren. Om rijk te worden kun je ook andere keuzes maken.

  1. Haike

   Ik heb jaren geleden in het radioprogramma Kunststof met Petra Possel, Jeroen van der Veer de toenmalige CEO van Shell gehoord. De laatste vraag die ze hem stelde was: Wat raad je de jeugd van tegenwoordig aan om te gaan doen. En het antwoord was ga een studie volgen waarvan je zeker weet dat je daarna daarmee geld kan verdien. Ohw, zei Possel toen, en vroeg moeten ze niet hun Hart volgen? Nee was het antwoord, maar doen wat goed is voor de economie.

   Paul Smits is er ook zo eentje, (voormalig CEO van KPN) in een zaterdag interview met de Volkskrant van denk ik ondertussen wel 20 jaar terug begonnen ze over zij torenhoge salaris of dat nog wel redelijk was ook i.v.m. de torenhoge schulden die KPN destijds had. Ja was zijn antwoord het is hoog maar daar staat tegenover dat ik lopend mijn broodje opeet. Dat soort mensen denken niet in een sociale setting/context, geld is wat telt, toen en nu nog steeds..

   Over het ondewijs wordt ook in dergelijke termen gedacht, we straks zoveel mensen voor dat en dat nodig in de economie. Ik heb het twee jaar geleden aan den lijve meegemaakt; toen ik ontslagen was uit het ziekenhuis vanwege mijn Trombose avontuur kwam ik bij een internist terecht die ten eerste uitermate slordig te werk ging, niet de bijwerkingen kende van de middelen die ze zelf voorschreef, ze ook in een verkeerde dosis uitschreef, en toen het haar duidelijk werd, dat ik niet van plan was zonder slag of stoot mee te gaan in haar reguliere zienswijze, vond ze verdere behandling zinloos maar dat laatste durfde ze me niet recht in mijn gezicht te zeggen, dat deed ze via een brief van mijn huisarts…

   1. Haike

    Daar komt bij dat ik helemaal niet mijn broodje lopend wil opeten…. Ik wil kunnen zitten en genieten van mijn broodje, koffietje erbij…. 😊

 2. Bernard, Het is waarschijnlijk wel waar dat jongeren in deze tijd zelf bepalen of ze naar een universiteit gaan. En dat zal ook best vaak gaan om een of ander innerlijk ideaal te realiseren. Maar daar gaat het in dit citaat eigenlijk niet om. Het gaat erom dat de opleidingen zowat allemaal gericht zijn op een beroep en economische belangen en niet op het horen van hogere inzichten, d.w.z. hele waarheden in plaats van halve waarheden of hele onwaarheden. De opleidingen zijn ook hoofdzakelijk gericht op intellect en kennis, maar niet op de ontwikkeling als mens.

  1. henri

   Zo herinner ik mij ergens dat ik las dat Steiner een jonge student ontmoette die voor arts wilde leren aan de universiteit maar daarover de kans kreeg om een gesprek te voeren omdat hij werkte ergens in het Goetheanum als bewaker en Steiner gaf hem de raad van dat niet te studeren aan de universiteit maar van de heilpedagogie te doen , en hij zei at hij er achterafook veek spijt van had gehad toen hij arts gewrden was van het te moeten hebben studeren aan de unief .

 3. Wat een rake citaten voor deze tijd. Het is zo overduidelijk overal om ons heen aanwezig. Zonder deze citaten zou ik nog in het duister tasten over waarom de wereld nu in een sneltreinvaart aan het veranderen is. Zo lijkt het voor mij. Het stelt me gerust te weten dat het de voorbereidende tijden zijn voor de incarnatie van Ahriman. Bewustzijn van het bestaan van het niet-materiële zal de redding van de mensheid zijn. Roerige tijden komen we altijd door wanneer er bij ons harmonie is. Dank je Ridzerd.

 4. GA 191, Soziales Verständnis aus geisteswissenschaftlicher Erkenntnis, doet me terugdenken aan mijn twennerjaren. Bij AViN Rotterdam werd deze cyclus toen bestudeerd op advies van Dornach. Het is een bijzonder rijke voordrachtenreeks.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s