Als er gezegd wordt: ‘Ook de geesteswetenschap moet men geloven’, dan berust dit op een volkomen misverstand.

Ik heb het al vaak benadrukt: Als er gezegd wordt: ‘Ook de geesteswetenschap moet men geloven’, dan berust dit op een volkomen misverstand. Dat de mensen zeggen dat men de geesteswetenschap ook maar moet geloven, komt doordat ze zo volgepropt zijn met materialistische vooroordelen dat ze niet ingaan op wat deze wetenschap werkelijk geven kan. Als men er eenmaal op ingaat, kan men alles bevatten en begrijpelijk vinden. Het is niet alleen de helderziendheid die toereikend is, het gewone begripsvermogen is voldoende om alles langzamerhand – hoewel menigeen “langzamerhand” ongemakkelijk zal vinden – te bevatten en te begrijpen.

Bron: Rudolf Steiner – GA 154 – Wie erwirbt man sich Verständnis für die geistige Welt? – Berlijn, 18 april 1914 (bladzijde 19)

Eerder geplaatst op 18 augustus 2017

387-steiner-rudolf-wie-erwirbt-man-sich-verstandnis-fur-die-geistige-welt-steiner-rudolf-1

3 gedachtes over “Als er gezegd wordt: ‘Ook de geesteswetenschap moet men geloven’, dan berust dit op een volkomen misverstand.

  1. henri

    In een gesprek met steiner zei Rittelmeyer : “U zegt maar steeds dat die inzichten voor het gezonde mensenverstand begrijpelijk moeten zijn . Daaruit concludeer ik dat u ze begrijpt. Maar wanneer u ze begrijpt en anderen niet zijn ze misschien onbewust uit het denken voortgekomen en alleen schijnbaar door helderziendheid gevonden .”

    Steiner antwoordde afwerend maar zonder veel moeite te doen :
    ”Ik kan slechts zeggen dat ik door louter denken nooit mijn resultaten zou hebben gevonden ; integendeel , het weersprak vaak wat ik dacht .Pas achteraf kon dan ook het denken constateren dat het juist was “
    [uit : ‘ Mijn ontmoetingen met R Steiner ‘ Friedrich Rittelmeyer ‘ ]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s