De Bijbel en reïncarnatie

Ik zal me er nu niet mee bezighouden misverstanden te weerleggen, die gemakkelijk weerlegd zouden kunnen worden. Ik wil alleen nog over die ene tegenwerping spreken, dat bijvoorbeeld heel gemakkelijk gezegd zou kunnen worden: Ja, hoe verklaar je het dat men in de bijbel niets vindt over reïncarnatie? Het zou kunnen zijn dat iemand zegt: Hij kan niet aan herhaalde aardelevens geloven om de eenvoudige reden dat naar zijn overtuiging er een tegenspraak is tussen het aannemen van deze herhaalde aardelevens, waartoe ook bijvoorbeeld geesten als Lessing zich bekend hebben, en wat in de Bijbel staat.

Nu, reïncarnatie zal worden erkend als een wetenschappelijk, een geesteswetenschappelijk feit, en over de verhouding van een dergelijk feit, dat eens gevonden moest worden, tot de Bijbel zal men kunnen leren op de volgende wijze te denken. Zou iemand het voor mogelijk kunnen houden dat iemand zou zeggen dat hij niet gelooft dat Amerika bestaat, omdat in de Bijbel niet staat dat Amerika bestaat? Of gelooft iemand dat men op een of andere wijze afbreuk zou doen aan de Bijbel, als men zegt: Ik vind het volkomen met mijn Bijbelverering in overeenstemming dat Amerika bestaat, ondanks dat het niet in de Bijbel wordt gevonden?

Of staat er in de Bijbel iets over dat het copernicaanse wereldbeeld juist is? Er zijn mensen geweest die om deze reden de copernicaanse wereldbeschouwing als iets fouts, als iets verbodens hebben aangezien. Vandaag de dag zal er niemand zijn, die – op het onderwijsniveau van zijn tijd staand – zou kunnen zeggen dat hij een tegenstrijdigheid vindt tussen de leer van Copernicus en de Bijbel, – hoewel de leer van Copernicus toch niet in de Bijbel staat.

Bron: Rudolf Steiner – GA 35 – PHILOSOPHIE UND ANTHROPOSOPHIE/ GESAMMELTE AUFSÄTZE 1904-1923 – Liestal/Zwitserland, 11 Januari 1916 (bladzijde 204-205)

Eerder geplaatst op 13 augustus 2017  (5 reacties)

db21bf73268843.5c0c523fb7df9-1

Advertentie

8 gedachtes over “De Bijbel en reïncarnatie

 1. Bernard

  Een beetje verbaasd ben ik wel over dit citaat; Steiner wist toch ook wel dat 2000 jaar geleden het werelddeel Amerika nog niet bekend was? En waar zou het op slaan om het daarover te hebben in die tijd? En Copernicus werd in de 15e eeuw geboren, dus zijn leer kon ook niet in de Bijbel staan.

  1. Het klopt wel wat je schrijft, maar daar gaat het in dit citaat eigenlijk niet over. Veel zogenaamde bijbelvaste lieden vinden dat alles wat religie of het geestelijke betreft in de bijbel moet staan. En als het niet in de Bijbel staat, dan is het niet waar. Dus andere religies of overtuigingen worden afgewezen, als het niet in de Bijbel staat. Ik vind alleen wel dat Steiner hier wat ongelukkige voorbeelden noemt, want Amerika en Copernicus hebben nou niet rechtstreeks verband met het ‘hogere’ geestelijke leven.

 2. henri

  Steiner vertelt ergens , weet niet meer waar dat er reeds naar Amerika gegaan werd en het reeds bekend was lang voor de ontdekking door Columbus en de reden had met religie of kerk te maken , men wilde niet dat er iets bekend zou worden daarover .
  Verder staat in het boek Lucasevangelie van Steiner dat ; [ ….toen de grote catastrofe van Atlantis naderbij kwam , voorzagen de belangrijke helderziende leiders en priesters van die mensheid deze catastrofe en voerden daarom de mensen naar het Oosten , en ook naar het Westen voor een deel . degenen , die naar het Westen gevoerd werden , werden daar de voorzaten van de latere bevolking van Amerika. Onze verre voorouders moeten we dus onder de Atlantiers zoeken . ]

 3. Wim

  werkelijk een schitterende aquarel: CHAPEAUX *******

  Hoe heet de maker of maakster ? Ik kan de signature niet goed lezen

  Dries

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s