Het is niet bijzonder moeilijk om veel op dit gebied te bespotten

Men hoeft werkelijk zijn verstand niet bijzonder in te spannen om schijnbare weerleggingen te vinden voor verklaringen die de spirituele onderzoeker geeft over speciale samenhangen tussen de afzonderlijke aardelevens van mensen. Ja, het is niet bijzonder moeilijk om veel op dit gebied te bespotten, omdat het toch tot “de verborgen diepten van het bestaan” behoort en dit er op het gebied van het gewone denken vreemd uit kan zien.

Als de spirituele onderzoeker bijvoorbeeld zegt: Het komt voor dat een mens in een aardeleven achterlijk (Duits: idiotisch) was, zich echter door zijn ervaringen als achterlijke, waarop hij na de dood terugziet, voor een volgend aardeleven de krachten voor een filantropisch genie eigen maakt. Dan zullen mensen met een bepaalde gezindheid tegenover zo’n opmerking vanzelfsprekend lachen en spotten; wie door een inzicht in het ware geesteswetenschappelijk onderzoek en de daarmee samenhangende gevoelsstemming van de onderzoeker een begrip verkrijgt voor de diepe ernst, die aan zo’n uitspraak ten grondslag moet liggen, van de geestelijke arbeid waardoor men zo’n uitspraak aan de ziel ontworstelt, die zal het lachen en de spot vergaan. 

Bron: Rudolf Steiner – GA 35 – PHILOSOPHIE UND ANTHROPOSOPHIE/ GESAMMELTE AUFSÄTZE 1904-1923 (bladzijde 165)

Eerder geplaatst op 11 augustus 2017  (2 reacties)

rudolf_steiner_by_chiichiichan94_d5s4g20-fullview

11 gedachtes over “Het is niet bijzonder moeilijk om veel op dit gebied te bespotten

  1. Of hij in een vorig leven bespot werd, weet ik niet, maar in dit leven van hem in ieder geval wel heel veel. Achterlijk is hij vast niet geweest. Hij heeft daar bij mijn weten ook nooit iets over gezegd.Twee vorige incarnaties van hem waren Aristoteles en Thomas van Aquino. Er zijn nog wel meer bekend, maar die namen ben ik vergeten.

   1. henri

    En ook in het boek “ over de redding van de ziel “ van B Lievegoed vanaf 48 staat iets over Steiner ‘s eerste incarnaties , als Eabani of Enkidoe , en vnl de twee zusterzielen van Ita wegman en Steiner die steeds terugkeren samen . Cratylus was ook een voorincarnatie van Steiner en had een leerlinge Mysa en dat zou ook Ita geweest zijn , volgens de biografie van Ita naar een boek van Margarete en Erich Kirchner-bocholdt .

 1. Ridzerd bedoel je misschien
  Jacques de Molay
  De vorige inkarnatie van Elisabeth Vreede ?

  Jacques de Molay de laatste Grootmeester van de Tempeliers is in opdracht van Philips de Schone gefolterd en omgebracht.

  1. Jendieng, nee, van deze incarnatie van Elisabeth Vreede had ik zelfs nog nooit gehoord. Wel opmerkelijk nieuws trouwens. Het is mogelijk dat het Schionatulander is, die Henri noemt.

   1. Ik geloof dat het inderdaad die Schionatulander is. Als je bij Google intikt Schionatulander Rudolf Steiner, dan kom je bij verscheidene links terecht.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s