Wat er ook altijd voor lelijkheid in de wereld is, er is altijd nog wel iets moois

Wat er ook altijd voor lelijkheid in de wereld is, er is altijd nog wel iets moois in het lelijke, in al het onware een korreltje waarheid, in al het slechte iets goeds. U hoeft helemaal niet kritiekloos te worden! Men vat het vaak alleen zo op dat men niets meer slecht zou mogen vinden enzovoort; het is echter zo bedoeld dat in al het lelijke altijd nog een korreltje schoonheid is en in iedere slechts iets goeds ligt. Dat stuurt de hogere krachten van de ziel opwaarts.

Bron: Rudolf Steiner – GA 100 – Menschheitsentwickelung und Christus- Erkenntnis/Theosophie und Rosenkreuzertum – Kassel, 29 juni 1907 (bladzijde 191)

Eerder geplaatst op 9 augustus 2017  (4 reacties)

3da14a79e80c622c2629c1c09c6d74b2

Advertentie

25 gedachtes over “Wat er ook altijd voor lelijkheid in de wereld is, er is altijd nog wel iets moois

 1. Bernard

  Slaat dit ook op het lelijke in de column van Tommy Wieringa over antroposofie, in de NRC zaterdag 8 mei? Daar zit niet één korreltje schoonheid in ….. !

  1. Ja, die column van Tommy Wieringa kon ik helaas niet lezen, want dan moet ik eerst een online abonnement op NRC nemen. Maar ik had wel verwacht dat de column van Wieringa weer prut met peren zou zijn. Ik heb wel eerder een column van hem gelezen en dat blonk uit in minachting en kortzichtigheid.

  2. Haike

   Ik heb de collum niet gelezen, maar het is niet de eerste keer dat Tommy tegen de antroposofie tekeer gaat. Maar hij zat wel in Zutphen op de Vrije School….

   Maar het licht schijnt in de duisternis, en de Duisternis heeft het niet begrepen….
   Past volgens mij wel goed bij bovenstaand citaat.

   1. Graag, Bernard. Nee, Tommy Wieringa is wel de laatste die ik hier zou publiceren. Ik zal je zo dadelijk mijn email-adres sturen, voor het geval je die nog niet hebt.

  1. M.L Heine

   Al heb ik een melancholische natuur en kan de wereld mij overweldigen van de narigheid die er zich in afspeelt, ik zie de schoonheid, in woord en beeld.

  2. Ben geabonneerd op NRC Handelsblad. Het is dat Bernard er op wijst anders had ik over die column van Wieringa heen gekeken. Lees hem met belangstelling. Hij borduurt voort op stellingen van Van Brederode.
   Wie is ‘jullie’ Yolanda? Door antroposofen wordt divers over corona en de aanpak ervan gedacht. Wat spiegelt hij wie voor?

 2. En deze reactie van Bert van Ruitenbeek, zie ook zijn LinkedIn account, directeur Stichting Demeter, op het stuk van Wieringa zit niet achter een betaalmuur:
  Tommy, blijf vooral voor Demeter peultjes kiezen
  Stichting Demeter

  Het is met name een reactie op dit tekstdeel van de column van Wieringa:

  Tom Wieringa:

  ” […] In haar essay merkte Van Brederode op dat in Duitsland antroposofen onlangs samen met extreemrechts demonstreerden tegen de coronamaatregelen. Hun argumenten waren niet van elkaar te onderscheiden. Het was een ontmoeting van oude bekenden: nazi-kopstukken als Rudolf Hess en Heinrich Himmler herkenden in Rudolf Steiner al een geestverwant, met zijn theorieën over raszuiverheid, esoterische geneeskunst en biologisch-dynamische landbouw. In 1933 begon Steiners toegewijde metgezel Erhard Bartsch een biologisch-dynamische vereniging onder protectie van Hess. Het Blut und Boden van de nazi’s sloot naadloos aan bij de mystiek-romantische band tussen ziel en grond van de antroposofie. De door Bartsch beheerde firma Demeter leverde aan het Rudolf Hess-ziekenhuis, in Dachau en andere kampen beheerde de SS biologisch-dynamische proefboerderijen.

  Niets fascistisch is de antroposofie kortom vreemd. Ik zal aan de groene vingers van de SS denken als ik nog eens peultjes van Demeter koop. “

  1. Haike

   Ik denk eerder dat je met een flink beschadigd iemand te maken hebt laat staan een domkop. Iemand die zwaar verbittert is geraakt of getraumatiseerd zoals Bert ook al opmerkt.

   Het geeft ook aan dat er met twee maten wordt gemeten; Als een Moslim dit had gezegd acht ik de kans groot dat de politie ff was langs gekomen om te vragen hoe en wat.
   Nu een bnnr het zegt wordt er blijkbaar de schouders over op gehaald.

   1. Ja, daar zit wat in, Haike. Als een moslim zoiets zou zeggen, zou de politie misschien wel aan de deur komen. Maar als een schrijver of cabaretier het zegt, dan heet het satire en dan moet blijkbaar alles maar kunnen.

  2. Een tragische kwestie dat verlies van zijn moeder. Heb het e-boek Dit is mijn moeder besteld en (al) betaald (€9,99), maar daarna ging er wat mis met het downloaden. Heb de leverancier gemaild dat ze dat in orde moeten brengen. Anders mijn geld terug. Voor de eerste keer dat ik iets bestel bij eBoek.nl. Misschien de laatste keer. Bij Rakuten Kobo doet zich nooit een probleem voor, maar die hebben dat boek niet.

   1. Oh, dat is wel heel vervelend. Ik heb lang geleden Joey Speedboot van hem geleend van de bibliotheek, maar niet uitgelezen.

   2. De kwestie met zijn moeder, en passant de antroposofisch arts, kreeg de afgelopen jaren aandacht op tv. Dat wist ik niet. Hieronder enkele voorbeelden.

   3. M.L Heine

    Bij zulke opmerkingen voel ik smart of het mijzelf overkomt. Tommy Wieringa is in de kern geweldadig met een enorme woede in zich. Het zou interessant zijn waar deze vandaan komt.

   4. Kreeg net een email van leverancier eBoek.nl, het e-boek ‘Dit is mijn moeder’ is teruggetrokken door de uitgever. Het geldbedrag wordt op mijn bankrekening teruggestort. Binnenkort zal ik opnieuw kijken of deze leverancier betrouwbaar genoeg is. Wil er deze maand een nieuw (e-)boek van journalist en onderzoeker Nikki Sterkenburg aanschaffen: Maar dat mag je niet zeggen – De nieuwe generatie radicaal- en extreemrechts in Nederland (Das Mag Uitgeverij, 20 Mei 2021).

   5. De e-boek versie is teruggetrokken door Uitgeverij Levant, Haike. De papieren versie is door Wieringa zelf uitgegeven (Uitgeverij Wieringa) en nog altijd verkrijgbaar. Bijvoorbeeld via bol.com.
    De status van Uitgeverij Levant (misschien een pilot van Wieringa zelf(?); het lijkt er op dat het niet meer bestaat of niet meer actief is) is me onduidelijk. Uitgeven in eigen beheer zou een tijdelijk uitstapje zijn aldus Boekblad: Tommy Wieringa geeft in eigen beheer uit.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s