Twee schadelijke stromingen

Wanneer er een overmacht aan Oosterse cultuur ontstaat, dan zou de wereld overspoeld worden met schimmige mystiek, de aarde zou overspoeld worden met een wezensvreemde theosofie. Zou die overmacht in het Westen ontstaan, dan zou de wereld overspoeld worden, getiranniseerd door alleen maar het materiële leven. Deze opdracht hebben wij: twee vreselijk schadelijke stromingen in de mensheid tegen te houden door een verstandige driegeleding van het sociale organisme, door het economische en geestesleven op zichzelf te stellen en de staat de mogelijkheid te ontnemen, deze dingen zo ver te laten komen dat vanuit het Westen en het Oosten over ons losbarstend, onze ondergang komt.

Bron: Rudolf Steiner – GA 192 – Geisteswissenschaftliche Behandlung sozialer und pädagogischer Fragen – Stuttgart, 1 juni 1919 (bladzijde 142)

Vertaling: Pieter Witvliet. Voor zijn vertaling van de gehele voordracht zie: VRIJESCHOOL – PEDAGOGISCH-DIDACTISCHE ACHTERGRONDEN

Eerder geplaatst op 5 juli 2018 

pooster5.001

5 gedachtes over “Twee schadelijke stromingen

   1. Noodzakelijker dan ooit. Het stemt me diep verdrietig te zien hoe de samenleving wordt getiranniseerd en dat blijkbaar de meeste mensen het nog te goed hebben en denken dat het wel over waait. Steiner heeft hier zo gelijk in mijn ogen. Ik geef toe, ik heb makkelijk praten vanuit een dun bevolkte bergstreek in Portugal. En ik zie het wel gebeuren.

   2. Haike

    Dun bevolkt of niet, het is natuurlijk nog maar de vraag of het echt via de fysieke weg overdraagbaar is. Als je leest dat aan het begin van de Corona tijd een halve onderzeeër ziek wordt, ver weg en totaal geïsoleerd van de buitenwereld geeft dat toch te denken: Van wie hebben ze dat dan gekregen…. Steiner heeft het erover dat dergelijke (griep)processen wel bestaan maar niet via de fysieke weg overdraagbaar zijn, maar via de emotie van de angst.

    En hier zijn al berichten bekend van ouderen die al gevaccineerd zijn en nu toch weer Corona hebben…

 1. henr

  @Haike
  Alles draait rondom het testen en de foutieve pcr testen die niets waard zijn . Binnenkort wordt er gestemt voor die testwet ,want de maatregelen leiden nu naar detentie met al die tijdelijke noodwetten die nooit afgeschaft zullen worden en steeds heringeroepen worden bij de minste wankele testenresultaten en dat is allemaal in strijd met de rechten van de mens volgens Neurenbergcode als die test wegvalt valt de de gehele p( l)andemie als een kaartenhuisje in elkaar .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s