Geen ingenieurskunst ter wereld kan zoiets namaken

Welk een ontzaglijke wijsheid behoort ertoe om het meest eenvoudige fysieke lichaam van een levend wezen op te bouwen, laat staan het meest ingenieuze meesterwerk van alle aardse levende wezens: het menselijk lichaam! 

Bekijkt u bijvoorbeeld eens het menselijk dijbeen in zijn bovendelen, hoe wonderbaarlijk naar alle regels van de bouwkunst de afzonderlijke beenbalkjes samengesteld zijn! Het dijbeen is juist op deze plaats een veel gecompliceerder bouwwerk dan het ons op het eerste gezicht lijkt; het is samengesteld uit een opstelling van balken, die in hun hoekstand ten opzichte van elkaar zo vol wijsheid samengevoegd zijn, dat met de kleinste hoeveelheid van materie bereikt is dat het gehele lichaam gedragen kan worden. Werkelijk een groter kunstwerk dan de meest gecompliceerde bruggenbouw, en geen ingenieurskunst ter wereld kan zoiets namaken.

Of bekijkt u de bouw van het hart; het is zo vol wijsheid gebouwd, dat de mens met al zijn wijsheid echt een kind is vergeleken met de wijsheid die zich daarin onthuld. En wat houdt dit menselijk hart allemaal uit, ondanks dat de dwaasheid van de mens het bijna dagelijks probeert te ruïneren, bijvoorbeeld door onze zogenaamde genotmiddelen, koffie, alcohol, nicotine.

Bron: Rudolf Steiner – GA 100 – Menschheitsentwickelung und Christus-  Erkenntnis/Theosophie und Rosenkreuzertum – Kassel, 17 juni 1907 (bladzijde 35)

Eerder geplaatst op 2 augustus 2017 (2 reacties)

dijbeen

Advertentie

6 gedachtes over “Geen ingenieurskunst ter wereld kan zoiets namaken

  1. Haike

    Ik geloof niet dat het menselijk lichaam geruïneerd wordt door koffie, thee, en hierboven genoemde middelen.
    Ik denk eerder dat het lichaam kapot gaat omdat je niet met zorg en aandacht die middelen tot je neemt…

    Drugs is een ander verhaal evenzo chemicaliën.

    1. henri

      Als Steiner dit al aankaart in 1907 is het begrijpelijk dat heden er zovele heup en hartkalen / operaties moeten plaatsvinden , heeft waaarsch alles te maken met de levenswijze na wwo2 en de vele chemische troep die erna in de voeding gekomen is…

      1. Haike

        Dat is natuurlijk ook zo; de witte kristalsuiker is nog een erfenis van WOII en eigenlijk geldt dat voor de gehele reguliere landbouwsector. Die is niks anders dan een voortvloeisel van die oorlog. Nooit meer honger!!! was de gedachte na de hongerwinter. En terecht, dat is ook vreselijk en verschrikkelijk als je honger moet lijden.

        Dus kreeg Sicco Mansholt destijds de opdracht om de landbouw na WO II te hervormen en te verbeteren, scheurde het gemengde bedrijf uit elkaar, in Veeboeren voor de melk, en akkerbouwers voor graan en aanverwante.

        Vervolgens komt de veehouder erachter dat hij teveel mest heeft en de akkerbouwer te weinig. Dat lossen we dan op door dat we met een trekker en een mestwagen van de een naar de ander met mest gaan lopen zeulen hoezo verspilling van grondstoffen en energie…
        Later erkende Mansholt ook dat het nou niet best was hoe hij de zaken had hervormd.

        Maar ik leerde 35 jaar terug op de Warmonderhof al dat het niet een probleem van te weinig kunnen produceren is, maar een (eerlijk) verdeelprobleem.

        En inderdaad; die troep die in de reguliere landbouw producten zit; ja dat gaat geen lichaam verdragen.

        Zoals ik al schreef, chemicaliën is een ander verhaal. Maar de natuur laat ons ook zien dat we niet zonder gif kunnen; in de appelpit zit een heel klein beetje cyaan zo ook in de abrikozen pit of de ongepelde amandel. Geen vruchtbaarheid zonder gif.

  2. Bernard

    Wat ik niet goed snap, is dat deze voorbeelden over het dijbeen en het hart niet specifiek op het menselijke lichaam slaan. Ook de lichaamsdelen van dieren hebben deze eigenschappen. Terwijl hij het wel over de ‘meest ingenieuze meesterwerk van alle aardse levende wezens’ heeft.

      1. Koffie weet ik niet meer precies, maar hij heeft wel gerookt, later gebruikte hij snuiftabak. Met vlees eten stopte hij ongeveer in 1901.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s